Τρομερό σχέδιο υλοποιείται εδώ και πολλούς μήνες από τα σκοτεινά κέντρα εξουσίας στην Ουάσιγκτον, τα οποία έχουν σαφή στόχο την ενότητα της ορθόδοξης εκκλησίας σε Βαλκάνια και Α. Ευρώπη, έναν προνομιακό χώρο έως τώρα δράσης της ρωσικής θρησκευτικής επιρροής. 

Την ίδια στιγμή οι Ορθόδοξοι πιστοί στην Ευρώπη ανησυχούν για τις συνέπειες της απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το λεγόμενο ουκρανικό ζήτημα.
Η Ουκρανία απειλείται άμεσα μάλιστα ακόμη και με αιματοχυσία, ενώ κινδυνεύουν και τα Βαλκάνια αναφέρει σερβικό πρακτορείο ειδήσεων.
Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για τη χορήγηση αυτοκεφάλου στην ουκρανική εκκλησία, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο.

Ενώ η Ουκρανία απειλείται με νέα αιματοχυσία, στα Βαλκάνια, η Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου, των Σκοπίων και της Κροατίας ετοιμάζονται να υπαχθούν και αυτές στο Φανάρι σε μια πρωτοφανή κίνηση.

Ο Ορθόδοξος κόσμος για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θα τεθεί αντιμέτωπος με μια τεκτονική μεταβολή στην αρχαία σειρά των κανόνων της ορθόδοξης εκκλησίας, η συνέπειες της οποίας θα είναι σε θέση να ταρακουνήσουν με την σειρά τους ολόκληρη την Α.Ευρώπη.
Σε όλες σχεδόν τις Ορθόδοξες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας, αυξάνεται ο φόβος, όχι μόνο της ανάδυσης νέων μη αναγνωρισμένων ορθόδοξων εκκλησιών, αλλά και της κατάσχεσης της εκκλησιαστικής περιουσίας των τοπικών ορθόδοξων αναγνωρισμένων εκκλησιών από τα κράτη.
Πρόκειται για ένα ύποπτο σχέδιο της δύσης με μοχλό τις τοπικές κυβερνήσεις με απώτερο στόχο αυτό της υφαρπαγής και ιδιωτικοποιήσεως της τεράστιας εκκλησιαστικής περιουσίας στις χώρες των Βαλκανίων.
Ο φόβος είναι, φυσικά, μεγαλύτερος στο χώρο των υφιστάμενων ορθόδοξων εκκλησιών, όπου λειτουργούν ήδη πολλές παρακρατικές θρησκευτικές οργανώσεις, όπως τις ονομάζει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων.
Το Πατριαρχείο Σερβίας για παράδειγμα αντιμετωπίζει πολυάριθμες επιθέσεις στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Οι πιστοί ανησυχούν για το μέλλον της ορθοδοξίας στο Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ και την Κροατία.
«Οι δυτικές δυνάμεις και οι ΗΠΑ, προσπαθούν να προκαλέσουν με τις παρασκηνιακές κινήσεις τους σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ τέτοιες τάσεις παρατηρήθηκαν εκτός της Ουκρανίας και στο Μαυροβούνιο», δήλωσε χθες ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος.
«Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την ίδρυση νέων εκκλησιών, επειδή θέλουν να διαμελίσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία, τον τελευταίο μηχανισμό ενότητας των λαών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Η Δύση υποστηρίζει διάφορες αυτονομιστικές ομάδες για τον σκοπό αυτόν, οι οποίες δεν έχουν τώρα καμία εκκλησιαστική στέγη», δήλωσε ο Μητροπολίτης στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS.
Ο Αμφιλόχιος προειδοποίησε ότι όποια ορθόδοξη εκκλησία εξυπηρετεί πολιτικές ανάγκες, δεν έχει ως κεφαλή της τον Ιησού Χριστό, αλλά μια κοσμική οργάνωση, παρόμοια με ένα πολιτικό κόμμα που διαθέτει ορισμένα στοιχεία της θρησκείας.
Η πανορθόδοξη σύγκρουση έρχεται σε μια εποχή που η αποκαλούμενη «Ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονίας» αγωνίζεται θερμά για την ανεξαρτησία της από το Πατριαρχείο του Βελιγραδίου.
Η ανώτατη θρησκευτική ηγεσία της ορθόδοξης εκκλησίας των Σκοπίων ελπίζει με την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα και την ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς και με την προσέγγιση με τη Βουλγαρία, ότι θα είναι σε θέση να ανακηρύξει την θρησκευτική «ανεξαρτησία” της από το Βελιγράδι.
Ο μητροπολίτης Πρεσπών και Πελαγονίας, Πέτρος, δήλωσε ότι διενεργούνται  ανεπίσημες επαφές μεταξύ της Εκκλησίας των Σκοπίων και του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης και σύντομα αυτές οι σχέσεις μεταξύ των εκκλησιών θα γίνουν επίσημες.
Ο ίδιος τόνισε ότι η αναγνώριση μιας εκκλησίας και η χορήγηση τους καθεστώτος αυτοκέφαλου μπορεί να υλοποιηθεί μόνο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Η διάσπαση των Σκοπιανών, θα χρησιμεύσει στην συνέχεια ως προσοδοφόρο έδαφος για την αποκαλούμενη «Κροατική Ορθόδοξη Εκκλησία», η οποία, αν και είναι ήσσονος σημασίας, κληρονόμησε την παράδοση του καθεστώτος των Ουστάσι και του Άντε Πάβελιτς.
Οι δεκάδες Σερβικές εκκλησίες που λειτουργούν στην Κροατία, θεωρούνται από την ηγεσία της κροατικής ορθόδοξης εκκλησίας ως «στρατευμένες» στο Βελιγράδι και αναμένεται να υλοποιηθεί για αυτές το ίδιο σενάριο με αυτό της ουκρανικής εκκλησίας.
Οι συνέπειες όμως μια τέτοιας κίνησης μαζί με την Σκοπιανή εκκλησία θα προκαλέσουν σχίσμα στην Ορθοδοξία.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η ίδια Ουκρανία αντιμετωπίζει έναν ακόμη διαχωρισμό των πολιτών της που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και εμφύλιο πόλεμο.
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με επικεφαλής τον αυτοαποκαλούμενο Πατριάρχη Φιλάρετο δήλωσε ότι μετά την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θα ελέγχει και τους 12.000 ορθόδοξους ναούς της χώρας.
Ο Πατριάρχης Φιλάρετος πριν από δύο μήνες, απείλησε δημοσίως να κατασχέσει όλα τα ορθόδοξα προσκυνήματα σε Κίεβο, Λαύρα και Počajevsku.
Τότε αμέσως άρχισαν να απειλούν οι Ουκρανοί ριζοσπάστες, ενώ είχαμε σαφείς προειδοποιήσεις της Ρωσικής Εκκλησίας από την Μόσχα: «οι πιστοί θα υπερασπιστούν τους ιερούς τόπους τους!».
Γνωρίζοντας την πιθανή πρόκληση αιματηρών συγκρούσεων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα να έχουμε προβλήματα μεταξύ Ουκρανών ριζοσπαστών (που υποστηρίζονται από την Μόσχα) και των υπολοίπων πιστών της χώρας.
Στην σύνοδο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις 14 Σεπτεμβρίου 2018, ο Οικουμενικός Πατριάρχης προειδοποίησε την Μόσχα, ότι αυτή θα έχει την ευθύνη για έναν «αναπόφευκτο εμφύλιο πόλεμο που θα μπορούσε να ξεκινήσει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή για το θέμα αυτό».
Η χορήγηση του αυτοκέφαλου στην ουκρανική εκκλησία σημαίνει όμως και διάλυση των σχεδίων για την «Τρίτη Ρώμη» από την Μόσχα, η οποία φιλοδοξούσε ότι θα κέρδιζε κάποια στιγμή τα πρωτεία στην ορθοδοξία.
Το αυτοκέφαλο καθεστώς είναι μέρος της φιλο-ευρωπαϊκής ουκρανικής στρατηγικής τα τελευταία τέσσερα χρόνια και θα επεκταθεί περαιτέρω και σε άλλες εκκλησίες.
Στη Μόσχα, η ηγεσία της ορθόδοξης εκκλησίας είναι πεπεισμένη ότι η αναγνώριση του αυτοκεφάλου στο Κίεβο ήταν έργο των ΗΠΑ.
Κύριο ρόλο σε αυτά τα σχέδια διαδραμάτισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ για τη διεθνή θρησκευτική ελευθερία Sam Brownback, ο οποίος επισκέφθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για αυτό ειδικά το θέμα.
Το πρότυπο της Ουκρανίας θα εφαρμοστεί όπως φαίνεται σε αρκετές ορθόδοξες εκκλησίες χωρίζοντας την ορθοδοξία στα δύο για πρώτη φορά μετά το 1054 και ενισχύοντας το σχίσμα Ρώμης-Κωνσταντινούπολης.
Συναγερμός ενόψει απειλής σχίσματος στην Ορθοδοξία. Και οι υπόλοιποι Πατριάρχες (πλην Βαρθολομαίου και Κύριλλου) δραστηριοποιούνται άμεσα…
Ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β βρίσκεται επί του παρόντος σε μια ποιμαντική επίσκεψη στη Ζιμπάμπουε, αλλά υπάρχει η πιθανότητα μετά την επιστροφή του να επισκεφθεί τη Μόσχα και την Κωνσταντινούπολη για να ενεργήσει ως μεσολαβητής στη συνεχιζόμενη Ουκρανική εκκλησιαστική κρίση.