Κι ενώ ο Ποροσενκο ενέκρινε και επισήμως σήμερα τη μεταφορά της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα στο Κίεβο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Νο 2 της Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων κατήγγειλε πως οι ουκρανικές αρχές μαζί με σχισματικές θρησκευτικές οργανώσεις, ετοιμάζονται να κατασχέσουν  την  ιδιοκτησία  της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Αναλυτικά, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο υπέγραψε σήμερα Τετάρτη 7 Νοεμβρίου τον νόμο για τις ιδιαιτερότητες της χρήσης της Εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα.

«Επιστρέφεται με την υπογραφή του προέδρου” σημειώνεται στην εξήγηση του εγγράφου.
Σύμφωνα με το κείμενο του νόμου, η εκκλησία μεταφέρεται στην «δωρεάν μόνιμη χρήση” για λατρεία, θρησκευτικές τελετές, τελετές και πομπές στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Η απόφαση για τη μεταβίβαση «θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της παραλαβής του Τόμου – αναγνώριση της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από την παγκόσμια Ορθοδοξία”, υποδηλώνεται διαδοχικά στην επεξηγηματική σημείωση του νόμου.
Η ουκρανική Βουλή ενέκρινε τον νόμο για τη μεταφορά της εκκλησίας στις 18 Οκτωβρίου. 237 βουλευτές ψήφισαν «για” με 226 ελάχιστα απαιτούμενα.
Η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα είναι ένα μνημείο εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής χτισμένο στο στυλ του ρωσικής μπαρόκ. Χτίστηκε το 1749-1754 και είναι έργο του αρχιτέκτονα Bartolomeo Rastrelli. Σύμφωνα με το μύθο, ο Απόστολος Ανδρέας (προστάτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου) κάποτε έχτισε ένα σταυρό στο χώρο του ναού, προβλέποντας την εμφάνιση μιας μεγάλης χριστιανικής πόλης. Τον Σεπτέμβριο του 1968 ο ναός έγινε μουσείο. Το 1992-2000 έκλεισε για αποκατάσταση.
Τον Μάιο του 2008, υπό του προέδρου Βίκτορ Γιούσενκο, αποφασίστηκε να μεταφερθεί η Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στην Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία (σχισματικοί).
Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο SIR της Ιταλίας προειδοποίησε πως η διαδικασία δημιουργίας μιας ανεξάρτητης Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, στην οποία οι Ουκρανοί πολιτικοί παρεμβαίνουν ενεργά, θα επιδεινώσει περαιτέρω τις εντάσεις στην ουκρανική κοινωνία.
«Οι προσπάθειες της ουκρανικής κυβέρνησης να αλλάξει δραστικά τη θρησκευτική κατάσταση, παρά την αντίθεση της πλειοψηφίας των πιστών, θα έχουν τις πιο σοβαρές συνέπειες για την πολιτική συμφωνία στη χώρα, η οποία έχει ήδη ξεσπάσει από μια σύγκρουση”, δήλωσε.
«Με λύπη, πρέπει να πούμε ότι το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο αποφάσισε να νομιμοποιήσει τους ουκρανούς σχισματικούς, συνέβαλε στην τροφοδότηση των θρησκευτικών εντάσεων στην Ουκρανία. Η υποκριτική έκκληση να απέχουν από τη βία που έκανε είναι αυτό που ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος περιγράφει με εύγλωττο τρόπο ότι «κλείνει τα μάτια στις εύκολα προβλέψιμες συνέπειες των δικών του κινήσεων» και «νίπτει τα χείρας του σαν Πόντιος Πιλάτος», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.
Σύμφωνα με τον ρώσο κληρικό, οι ουκρανικές αρχές, μαζί με σχισματικές θρησκευτικές οργανώσεις, ετοιμάζονται να κατασχέσουν την ιδιοκτησία της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας.
«Ο Ουκρανός ηγέτης διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει κατάσχεση εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά είναι δύσκολο να το πιστέψουμε αυτό. Το υπουργείο πολιτισμού της χώρας έχει ήδη αρχίσει να «καταγράφει» τις εκκλησίες που ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Πάβελ Κλίμκιν δήλωσε ότι «δεν υπάρχει χώρος για το Πατριαρχείο Μόσχας στην Ουκρανία», η Verkhovna Rada [το κοινοβούλιο της Ουκρανίας] εξετάζει τώρα διακριτικά νομοσχέδια τα οποία εκ των πραγμάτων θα κατασχέσουν τα περιουσιακά στοιχεία της ιδιοκτησίας της ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθιερώνουν τον έλεγχο των θρησκευτικών υποθέσεων και αναγκάζουν ακόμη και την κανονική εκκλησία να αλλάξει το όνομά της” ανέφερε και πρόσθεσε ότι ακόμα και πριν οι θρησκευτικές εντάσεις πολλαπλασιαστούν στην Ουκρανία μετά από την αμφιλεγόμενη απόφαση του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, «οι ενορίες της κανονικής εκκλησίας είχαν βανδαλιστεί τακτικά, οι εκκλησίες είχαν κατασχεθεί και οι νόμιμες εντολές για επιστροφή τους αγνοήθηκαν».
«Αυτή τη στιγμή, οι σχισματικοί θέτουν ανοιχτά ισχυρισμούς για τους πιο σημαντικούς ιερούς τόπους της χώρας”, είπε.
Εδραιώνεται η συνεργασία Μόσχας-Βατικανού
Στο μεταξύ σε διπλαμωτικό επίπεδο η Μόσχα συνεχίζει την προσέγιση με το Βατικανό. Η αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Αγίας Έδρας θα κάνουν αμοιβαίες επισκέψεις το Φεβρουάριο, στο πλαίσιο της τρίτης επετείου από την πρώτη συνάντηση του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών και του Πάπα στην Αβάνα το 2016.
«Τον Φεβρουάριο θα συμπληρωθούν τρία χρόνια από τη συνάντηση στην Αβάνα. Στη Μόσχα, βέβαια, θα μεταβεί μια αντιπροσωπεία του Βατικανού και μια ρωσική αντιπροσωπεία θα φτάσει στη Ρώμη . Και θα υπάρξει επίσης συνάντηση της διμερούς επιτροπής για τον πολιτισμό «, ανέφερε, Καρδινάλιος περιγράφοντας τις σχέσεις μεταξύ των εκκλησιών ως” πολύ πλούσιες”.
Βουλγαρία
Τέλος κινητικότητα για το ουκρανικό υπάρχει και στις άλλες Εκκλησίες. Αυτές τις μέρες συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και συζήτησε, μεταξύ άλλων, τα μέχρι τώρα έργα της ειδικής επιτροπής που έχει αναλάβει την εξέταση της τρέχουσας κατάστασης της κρίσης στην Ουκρανία.
Ωστόσο, εξηγώντας ότι η Επιτροπή έχει πολλή δουλειά και πολλά έγγραφα προς εξέταση, η Σύνοδος ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το ζήτημα στενότερα κατά τη σύνοδό της τον Δεκέμβριο.
«Είναι μια δύσκολη απόφαση που πρέπει να λάβει η Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Θα το εξετάσουμε κατά πάσα πιθανότητα στη συνεδρίασή μας τον Δεκέμβριο. Πριν από αυτό, η Επιτροπή μας πρέπει να εξετάσει πολλά έγγραφα και θα πάρει πολύ χρόνο », ανέφερε ο Μητροπολίτης Starozagorsk, πρόεδρος της ειδικής επιτροπής της Συνόδου.
Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Νεοφίτης της Βουλγαρίας εξέφρασε επίσης την άποψή του, λέγοντας: «Θα συζητήσουμε αυτά τα σημαντικά ερωτήματα όταν είμαστε έτοιμοι. τότε θα ανακοινώσουμε την απόφασή μας. Η άποψή μου είναι η γνώμη της Συνόδου. Θα ήθελα πάρα πολύ όλα να τελειώσουν με ειρήνη και καλή θέληση ».
Ο Μητροπολίτης Βάρνας αποκάλεσε την σημερινή κατάσταση στην Ορθοδοξία «τραγική».
«Η γνώμη μου είναι ότι αυτή η ερώτηση είναι πολύ περίπλοκη. Υπάρχει μια βαθιά διαίρεση γι ‘αυτό και σήμερα οι 300 εκατομμύρια Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν μπορούν να λειτουργηθούν μαζί σε μια ιερή λειτουργία με τα Πατριαρχεία Μόσχας και Κωνσταντινούπολης. Είναι μια τραγική στιγμή «, είπε.
Ο ίδιος ήταν ένας από τους τρεις Βούλγαρους μητροπολίτες που ζήτησαν την ύπαρξη πανορθόδοξου συμβουλίου.