Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Με εντολή των δανειστών το «διαζύγιο» με την Εκκλησία – Ξεσκεπάζεται το βρώμικο παιχνίδι της Κυβέρνησης

   Στα ψιλά γράμματα βρίσκονται οι λεπτομέρειες. Το ρεπορτάζ που ακολουθεί αποκαλύπτει το έντονο παρασκήνιο των χθεσινών αποκάλυψεων μεταξύ Τσίπρα-Ιερώνυμου. «Η αρχική συμφωνία μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για πιο σαφή διαχωρισμό μεταξύ κράτους και Εκκλησίας». 

 Το Reuters χαρακτηρίζει «ισχυρή» την Ορθόδοξη Εκκλησία και παρατηρεί ότι έχει παίξει εξέχοντα ρόλο για πολλούς αιώνες στη ζωή της χώρας.
Σημειώνει δε, ότι για πολλούς Έλληνες η εθνική ταυτότητα είναι συνυφασμένη με τη θρησκεία, ενώ τονίζει, πως το ετήσιο κόστος της μισθοδοσίας των κληρικών εκτιμάται στα 200 εκατ. ευρώ.
«Οι δανειστές της Ελλάδας εδώ και καιρό καλούσαν την κυβέρνηση να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία και να μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων», αναφέρει το Reuters, σε ό,τι

αφορά τη συμφωνία για τη δημιουργία ταμείου για την αξιοποίηση της αμφισβητούμενης περιουσίας.
Άρα με λίγα λόγια ο Τσίπρας παίρνει ακόμα εντολές και εκτελεί. Η Δύση και διάφορα κέντρα εξουσίας, θέλουν να αποδομήσουν την Ορθοδοξία και το Έθνος.Το ζήτημα βέβαια είναι ότι και η στάση του κ. Ιρώνυμου είναι προβληματική. Για ποιο λόγο να μπει σε αυτή την συμφωνία;
΄Το αρχικό βήμα για να διαλυθούν οι σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους είχε γίνει με τις ταυτότητες. Όλοι θυμόμαστε τον αγώνα του μακαριστού Χριστόδουλου. Τώρα έρχεται αυτή η απόφαση η οποία ταράζει τα νερά. 
Μην ξεχνάμε πως οι δανειστές, από την στιγμή που μπήκαμε στα μνημόνια που μας κατέστρεψαν, χάσαμε και ένα κομμάτι της εθνικής κυριαρχίας.
ΤΑΙΠΕΔ και ξεπούλημα της Ιστορίας σε πρώτη φάση, περικοπές στην άμυνα και τώρα ήρθε η Εκκλησία.
Το να μειωθούν οι ιερείς, ούτως ώστε να μικρύνει το δημόσιο είναι η επίσημη δικαιολογία. Στόχος να αποκοπεί το κράτος από την Εκκλησία. Θέλουν να δημιουργήσουν ένα κράτος πολυπολιτισμικό, χωρίς αρχές και αξίες. Οι χθεσινές ανακοινώσεις είναι μόνο η αρχή.

Τι λέει το κοινό ανακοινωθέν Εκκλησίας-Πολιτείας
1. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.
2. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε.
3. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
4. Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.
5. Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.
6. Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.
7. Με τη Συμφωνία διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
8. Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.
9. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.
10. Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.
11. Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων, μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.
12. Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.
13. Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι Μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.
14. Η ήδη συσταθείσα με τον Ν.4182/2013 Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάσσεται επίσης στο ΤΑΕΠ και διοικείται με το σημερινό κατά νόμο καθεστώς.
15. Οι παραπάνω δεσμεύσεις των μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της.
Η συμφωνία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, σύμφωνα με την οποία οι κληρικοί πλέον δεν θα θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, παρά το γεγονός ότι ο κράτος θα αναλάβει την υποχρέωση να επιδοτεί την Εκκλησία με ποσό ίσο με τις ανάγκες μισθοδοσίας, που θα διασφαλίζεται με αυτό τον τρόπο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κληρικών που εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους.
«Θα πολεμήσουμε να παραμείνει το σημερινό καθεστώς» τόνισε κατηγορηματικά ο π.Γεώργιος Σελλής, μιλώντας στο protothema, εξηγώντας πως θα αγωνιστούν για ό,τι τους αφορά, να παραμείνουν δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ πρόσθεσε ότι η συμφωνία έγινε χωρίς να ερωτηθεί κανείς.
«Έγινε ερήμην των κληρικών και νομίζω ότι έγινε και ερήμην των μητροπολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι οι κληρικοί του Συνδέσμου, σύμφωνα με τον πρόεδρό του είναι περίπου 8.000.
Ο π. Γεώργιος Σελλής ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει ο Ιερός Σύνδεσμος προκειμένου να συντονιστούν οι δράσεις των κληρικών και πρόσθεσε ότι θα ζητηθεί συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, σημειώνοντας ότι «με αγώνες μπήκαμε στο ενιαίο μισθολόγιο, δεν μπορεί να μας πάρουν κεκτημένα δικαιώματα ο Αρχιεπίσκοπος και ο πρωθυπουργός που συμφώνησαν χωρίς να ρωτήσουν κανέναν». O Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος απέστειλε έκκληση προς τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος να ακυρώσουν στην Ιεραρχία τα προ καιρού συμφωνηθέντα Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού, με έκτακτο ανακοινωθέν.
«Ο ΙΕΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ θα δώσει αγώνες για να παραμείνει ως συμβατική υποχρέωση του κράτους η μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου, ως έχει, ως αντάλλαγμα για τα όσα έχει προσφέρει η Εκκλησία προς την πολιτεία» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο ανακοινωθέν.
«Αισθανόμεθα προδομένοι από όσους συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις για την λήψη των αποφάσεων, ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων που είναι οι Εφημέριοι της Ελλάδος και το χριστεπώνυμο πλήρωμα», τονίζεται στη συνέχεια.
Στο ανακοινωθέν ξεκαθαρίζεται: «Καλούμε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ακυρώσουν στην Ιεραρχία τα προ καιρού συμφωνηθέντα Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού.
Ο ΙΕΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ θα δώσει αγώνες για να παραμείνει ως συμβατική υποχρέωση του κράτους η μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου, ως έχει, ως αντάλλαγμα για τα όσα έχει προσφέρει η Εκκλησία προς την πολιτεία.Οι αντιδράσεις μας πρόκειται να είναι μαζικές και πρωτόγνωρες στην ελληνική ιστορία.
Ο απλός παπάς από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, από τα Επτάνησα μέχρι και τα Δωδεκάνησα θα ξεσηκωθεί και θα ταυτισθεί μαζί μας σε αγώνες όχι μόνο για τα εφημεριακά δίκαια αλλά και για την διατήρηση της Ελληνορθοδόξου παραδόσεως μας.Άλλωστε, αυτός είναι που βάσταξε και βαστά μαζί με τους λαϊκούς αδελφούς μας, το βάρος της κρίσης και συνεχίζει την ολοπρόθυμη προσφορά του και τον συντονισμό πλήθους εθελοντικών δράσεων.Ο καιρός του σιγάν έληξε για τους Κληρικούς. Είμαστε πλέον στον καιρό του λαλείν και του πράττειν.
Αισθανόμεθα προδομένοι από όσους συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις για την λήψη των αποφάσεων, ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων που είναι οι Εφημέριοι της Ελλάδος και το χριστεπώνυμο πλήρωμα.Σε μια χώρα που ξεπουλώνται τα πάντα δεν θα περιμένουμε το επόμενο χτύπημα που πλήττει την πίστη.Καλούμε και τον λαό ο οποίος ζει μαύρες μέρες με ανέχεια και αγωνιά για το μέλλον να στηρίξει τους Κληρικούς και την Εκκλησία της Πατρίδας μας .Έχουν καταφέρει μερικοί από καιρό να στρέψουν μέρος του λαού εναντίον του Κλήρου, εξυπηρετώντας άνομα συμφέροντα, επιζητώντας να εξασθενήσουν τον ρόλο του παπά στην Ελληνική κοινωνία.
Ο ΙΕΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ θα πράξει τα δέοντα να ακυρωθεί η επαίσχυντη για αυτούς συμφωνία προβαίνοντας σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Σε κάθε δύσκολη εποχή της Ελληνικής ιστορίας όποιος τα έβαλε με την Εκκλησία ηττήθηκε κατά κράτος.Αυτοί που δεν μας ήθελαν συνομιλητές στις δόλιες διαπραγματεύσεις τους τώρα θα μας βρουν μπροστά τους».

«Οι δικές μας αντιδράσεις δεν θα έχουν κουκούλες» δήλωσε ο πατήρ Γεώργιος Βαμβακίδης, μιλώντας στην εκπομπή του Γιάννη Αντύπα, στον «ΘΕΜΑ 104,6».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.