Του Μανώλη Κείου

     Βιάστηκαν οι καλοθελητές και τα παπαγαλάκια να πουν πως το Βατικανό αναγνωρίζει την νέα ουκρανική εκκλησία, επειδή ανακοίνωσε στην επίσημη ιστοσελίδα του τα αποτελέσματα της εκλογής του περασμένου Σαββάτου.
Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έβαλε αμέσως τα πράγματα στην θέση τους και επιβεβαιώθηκε όταν δυο μέρες μετά το Βατικανό διέψευσε τα περι αναγνώρισης
Το έχουμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο πως τρίβουν τα χέρια τους στο Βατικανό με την σφαγή στην Ορθοδοξία  και δεν πρόκειται να λάβουν θέση υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας προτεραιότητα για το Βατικανό παραμένει η διατήρηση καλών σχέσεων με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία , η οποία δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση μετά τη δημιουργία της νέας εκκλησιαστικής δομής στην Ουκρανία. Η γνώμη αυτή μάλιστα εκφράστηκε την Τρίτη από μια υψηλού επιπέδου πηγή μεταξύ των διπλωματών του Βατικανού.

«Το Βατικανό γνωρίζει πολύ καλά ότι η επικοινωνία με τη μη κανονική ουκρανική Εκκλησία θα θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις με την ROC. Το Βατικανό θα πρέπει να καθοδηγείται από τις προτεραιότητες του οποίου είναι η διατήρηση καλών σχέσεων με το Πατριαρχείο Μόσχας.»  είπε η διπλωματική πηγή, υπενθυμίζοντας ότι ο Πάπας Φραγκίσκος έχει τονίσει πάντα την “αδελφοσύνη” Καθολικών και Ορθοδόξων.
Ο εν λόγω διπλωμάτης επιβεβαίωσε ότι ο Πάπας έλαβε μια έκκληση του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλου προς τους αρχηγούς των εκκλησιών του κόσμου, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ, καθώς και ηγέτες διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με την μη αναγνώριση της νέας Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Όπως επεσήμανε ο διπλωμάτης, μια γραπτή απάντηση μπορεί να ακολουθήσει την επιστολή του πατριάρχη. «Υπάρχει μια μορφή αλληλογραφίας, συχνά είναι εμπιστευτική», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή