Ανοίγει «πόλεμο» με τους ιερείς μετά τη
Συμφωνία των Πρεσπών
Κράτος – Εκκλησία: Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης φέρνει στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών και ακολούθως το ζήτημα της Εκκλησίας.
Μπορεί τις τελευταίες ημέρες τα βλέμματα να είναι στραμμένα στις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις, ωστόσο, στο παρασκήνιο συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Ιεραρχία.«Εγώ θα μιλήσω τελευταίος κι όταν μιλήσω τελευταίος θα δείτε ότι όλος αυτός ο θόρυβος ήταν ένας θόρυβος φούσκα», είχε πει περίπου πριν από δυο μήνες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σχολιάζοντας το προσύμφωνο με την κυβέρνηση για τον διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας.
Και όλα δείχνουν πως ο καιρός να μιλήσει φτάνει. Όλο το προηγούμενο διάστημα και παρά τους κυβερνητικούς πονοκεφάλους η συζήτηση με την εκκλησία συνεχιζόταν κανονικά έτσι ώστε να μειωθούν οι αντιδράσεις και να βρεθούν οι ιδανικές λύσεις ανά τομέα.
Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να τελειώνει με το θέμα αυτό καθώς θεωρεί ότι πολιτικά θα του δώσει ώθηση, ενώ με την αλλαγή που μεθοδεύεται στη μισθοδοσία των κληρικών κερδίζει χώρο και για προσλήψεις.
Όλες οι πληροφορίες δείχνουν πως ο πρωθυπουργός θα αναλάβει
πρωτοβουλίες αμέσως μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή. Το επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με σχετική του δήλωση.
«Από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα πάρει την εμπιστοσύνη της Βουλής και μάλιστα με απόλυτη πλειοψηφία, στόχος είναι η ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου γιατί έχουμε μπροστά μας μια σειρά από πολιτικές προκλήσεις όπως είναι το ζήτημα της Συνταγματικής αναθεώρησης, η συμφωνία με την εκκλησία, η αύξηση του κατώτερου μισθού, η προστασία της πρώτης κατοικίας», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να είναι έτοιμο και το προσχέδιο νόμου το οποίο θα τεθεί σε… μερική διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους. Άλλωστε ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου άλλοτε επίσημα και άλλοτε ανεπίσημα, βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με την ιεραρχία και τον κλήρο έχοντας εξομαλύνει αρκετά δύσκολα σημεία του προσχεδίου.
Στο υπουργείο Παιδείας θεωρούν πως δε να αντιμετωπίσουν ουσιαστικές αντιδράσεις από την ελλαδική εκκλησία. Το πρόβλημα εστιάζεται στη εμπλοκή του Πατριαρχείου το οποίο έχει μείνει εκτός των συζητήσεων με τους ιεράρχες στις Νέες Χώρες και τις Μητροπόλεις που ανήκουν σε αυτό να προετοιμάζονται για μάχη.
Το Πατριαρχείο έχει ήδη εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για τις προωθούμενες αλλαγές στο άρθρο 3 του Συντάγματος αλλά και στις σχετικές αναφορές στα ζητήματα της οικογένειας ενώ δεν αναγνωρίζει επί της ουσίας ως συνομιλητή τον υπουργό Παιδείας. Σε σχετική μάλιστα ανακοίνωση σημειώνει ότι αντιπροσωπεία του θα φτάσει στην Αθήνα για να συνομιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο και «ενδεχομένως, με υπηρεσιακούς παράγοντες, επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου, η οποία συνήλθε στο Σεπτό Κέντρο από τις 9 έως τις 11 Ιανουαρίου, υπό την προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου».
Τις προθέσεις πάντως για πόλεμο δεν κρύβει η Εκκλησία της Κρήτης. Την Κυριακή ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος παρουσία 1.000 και πλέον πιστών και κληρικών αλλά και πολιτικών (Σταύρου Αρναουτάκη, Γιάννη Κεφαλογιάννη κ.ά.) αναφέρθηκε «στις ξεκάθαρες θέσεις που έχει η Εκκλησία Κρήτης ενάντια στις επιχειρούμενες αλλοιώσεις της Εθνικής Ταυτότητας της Πατρίδος μας και της περιθωριοποίησης της Εκκλησίας μας, μέσω της προτεινόμενης από την Κυβέρνηση συνταγματικής αναθεώρησης αλλά και της προσπάθειας να μεταβληθεί δυσμενώς και μονομερώς το μισθολογικό καθεστώς των κληρικών».
«Η Εκκλησία στην Ελλάδα είναι υπό διωγμό!», υποστήριξε για να συμπληρώσει: «αλλά σε αυτό το νησί των Αγίων και των Ηρώων δεν φοβούμεθα. Εδώ στην Κρήτη, μέσα στο διάβα των αιώνων, υποστήκαμε Αραβοκρατίες, Ενετοκρατίες, Τουρκοκρατίες, Κατοχές, Δικτατορίες και κάθε πολιτική και ιστορική εναλλαγή. Όλα αυτά χάθηκαν, εξανεμίστηκαν. Το μόνο που παραμένει ισχυρό και αδιατάρακτο είναι η Εκκλησία. Γιατί η Εκκλησία είναι ταυτισμένη με το λαό του Θεού. Με τις χαρές και τις λύπες του. Με τις πτώσεις και τις αναστάσεις του. Με τα παθήματα, τις ήττες αλλά και τις νίκες του. Η Εκκλησία είναι ο ίδιος ο λαός του Θεού. Κανείς δεν μπόρεσε και δεν θα μπορέσει ποτέ να την ξεριζώσει από τις καρδιές και τα σπλάγχνα αυτού του φιλογενούς και ηρωικού λαού. Καμία ιδεοληψία δεν μπορεί να επιβληθεί με τη βία σε αυτόν τον λαό!».
Παράλληλα, με ανακοίνωσή τους τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια των Ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας σχολίαζουν:
Η Οικογένεια έχει ανάγκη στήριξης. Δεν ωφελεί το να φύγει από το Σύνταγμα ο χαρακτηρισμός ότι η Οικογένεια είναι το θεμέλιο του Έθνους. Συμπαραστεκόμαστε μάλιστα στους πολύτεκνους.
Στην πατρίδα μας ο κάθε ένας προστατεύεται από το Σύνταγμα για να πιστεύει ότι θέλει. Αν μπει στο Σύνταγμα ότι η Ελλάδα είναι θρησκευτικά ουδέτερη, θα προκύψουν δυσάρεστες συνέπειες για την κοινωνία.
Στηρίζουμε τον Ιερέα και την οικογένειά του που θα πληγούν από την αλλαγή του εργασιακού τους πλαίσιου.
Σε καιρούς δύσκολους για την Ελλάδα τα παραπάνω θα κάμουν ανεπανόρθωτη ζημιά. Οι αξίες μας ως Χριστιανών και Ελλήνων δεν δεχόμαστε να βάλλονται από κανένα.
Την ίδια περίοδο και συγκεκριμένα την προηγούμενη Πέμπτη στην Αθήνα στη συνεδρίαση της «Ειδικής Επιτροπής διά την μελέτην θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος Εκκλησίας και Πολιτείας», παρευρέθηκαν ο Υπουργός Παιδείας και ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης, Καθηγητής κ. Ακρίτας Καϊδατζής, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο υπό κατάρτιση Νομοσχέδιο.
Όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή της «η Επιτροπή μας θα συζητήσει την αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής Περιουσίας και τον αριθμό των οργανικών θέσεων των Κληρικών, αλλά και θα εμμείνει στο ισχύον καθεστώς της μισθοδοσίας των Κληρικών και των Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων, για να τηρηθεί εξάπαντος η Απόφαση της Ιεραρχίας της 16ης Νοεμβρίου 2018».
Η εκκλησια ειναι του χριστου , δεν μπορει κανενας τσιπρας να την τελειωσει απλως θα τελειωσει τους κακους εργατες του αμπελωνος του χριστου ,δεν θα ειναι πλεον δημοσιοι υπαλληλοι και δεν θα χρηματοδοτουνται απο το κρατος , οποτε πρεπει να γινει καθαρσει εν μερει ο πρωθυπουργος σε αυτο το κοματι χωρις να το ξερει κανει καλο, για να δουμε ποιοι μισθωτοι που δεν θα ειναι μισθωτοι θα μεινουν ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΟρθότατη παρατήρηση νομίζω αδερφε
Διαγραφή