Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Συνεχίζει το εκθεμελιωτικό έργο του αδιαφορώντας για την αθεότητα των συνεργατών του και για τυχόν θεοσημίες!

Οικουμενικός Πατριάρχης: Μεγάλης σημασίας η επίσκεψη Τσίπρα σε Χάλκη


«Στείλαμε στο Κίεβο αντιπροσωπεία ...και δύο ηγουμένους από το Άγιον Όρος, τον π. Εφραίμ, ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου, και τον π. Αλέξιο... Ευχόμεθα, είπε ο κ. Βαρθολομαίος, να ριζώσει αυτή η Εκκλησία»!




Απευθυνόμενος στους πιστούς, μετά τη σημερινή Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Παναγίας Πύλης Βελιγραδίου, στην Πόλη, ο Παναγιώτατος μίλησε, μεταξύ άλλων, και για την επικείμενη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στη Χάλκη.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο συμβολισμό της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στη «σιωπηλή», από το 1971, Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας που χοροστάτησε σήμερα κατά τη Θεία Λειτουργία, στον Ι. Ν. Γενεθλίων της Παναγίας, Πύλης
Βελιγραδίου, στην Κωνσταντινούπολη, στην ομιλία του προς τους πιστούς, στην κοινοτική αίθουσα του ναού, ευχήθηκε, επίσης, η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας και η συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να συμβάλει καταλυτικά και αποφασιστικά στη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία:
«Ένα από τα πρώτα ευχάριστα γεγονότα αυτού του μηνός είναι ότι μεθαύριο, την Τετάρτη, όταν θα εορτάζουμε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης τη μνήμη του Ιερού Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής της εκεί Μονής της Αγίας Τριάδος, θα μας επισκεφθεί εκεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Τσίπρας, ο οποίος την προτεραίαν, δηλαδή την Τρίτη, θα είναι ο επίσημος φιλοξενούμενος του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Ερντογάν, στην Άγκυρα. Την άλλη ημέρα θα τον έχουμε εμείς στην Χάλκη» είπε και συνέχισε:
«Θα συζητήσουμε τα κοινά μας προβλήματα, θα παραστεί εις τους εορτασμούς για τον Ιερό Φώτιο, θα έχουμε την εόρτιον συνεστίαση και ελπίζομεν ότι εις τας σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας αυτή η επίσκεψις του Έλληνος πρωθυπουργού θα συμβάλει καταλυτικά και αποφασιστικά, ώστε αυτές οι σχέσεις να βελτιωθούν για το καλό αμφοτέρων των πλευρών.
»Το ότι η επίσκεψις του κυρίου πρωθυπουργού της Ελλάδος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη πραγματοποιείται αυτή την φορά όχι στο Φανάρι αλλά στη Χάλκη έχει και έναν ιδιαίτερον συμβολισμόν, διότι γνωρίζουμε όλοι πόσο επιθυμούμε και πόσο χρειαζόμεθα την επαναλειτουργία της Θεολογικής μας Σχολής, ύστερα από σχεδόν μισό αιώνα από τότε που άδικα ανεστάλη η λειτουργία της».
Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε και στην ανακήρυξη της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντάς την ως το σημαντικότερο εκκλησιαστικό γεγονός που συνέβη στις αρχές αυτής της χρονιάς. Ευχήθηκε δε, η νέα Αυτοκέφαλος Εκκλησία στην Ουκρανία να αναπτυχθεί και να ενώσει όλους τους πιστούς:
«Μεθαύριο, την Κυριακή, ο νέος Προκαθήμενός της, ενθρονίζεται επισήμως εις τον ιστορικόν Ναόν της Αγίας Σοφίας του Κιέβου, και στείλαμε μια τετραμελή αντιπροσωπεία του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, δύο αρχιερείς, τον άγιο Γαλλίας και τον άγιον Αδριανουπόλεως, και δύο ηγουμένους από το Άγιον Όρος, τον π. Εφραίμ, ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου, και τον π. Αλέξιο, ηγούμενο της Μονής Ξενοφώντος.
Αυτή η τετραμελής αντιπροσωπεία μας θα εγκαθιδρύσει τον νέον Προκαθήμενον, ενώ αύριο Σάββατο θα εγκαθιδρύσει τον νέον έξαρχον, τον οποίον διορίσαμε εκεί.
Διότι η Ουκρανία μας έδωσε έναν ιστορικό Ναό, του Αγίου Ανδρέου, εις το κέντρον του Κιέβου, ο οποίος θα είναι Σταυροπήγιον του Οικουμενικού Πατριάρχου, και εκεί διορίσαμε τον Αρχιμανδρίτη Μιχαήλ, ο οποίος επί επτά χρόνια εργάστηκε ως ιερατικώς Προϊστάμενος της Σλαβοφώνου Κοινότητός μας στην Αττάλεια.
Έκανε πολύ καλό έργο εν μέσω των Σλάβων εγκατεστημένων εκεί αδελφών μας αλλά τον χρειαστήκαμε ως Ουκρανό την καταγωγή για την Ουκρανία και τον διορίσαμε εκεί».
Ευχόμεθα, είπε στην συνέχεια ο κ. Βαρθολομαίος, «να ριζώσει αυτή η Εκκλησία, να αναπτυχθεί, να μαζέψει μέσα εις τους κόλπους της τα διασκορπισμένα πρόβατα του Χριστού στην Ουκρανία, να ενώσει τα διεστώτα και να είναι πάντοτε καύχημα και αφορμή υπερηφανείας για τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία έδωσε στους Ουκρανούς αδελφούς μας το βάπτισμα, την χριστιανικήν πίστιν και, γιατί όχι, και τον χριστιανικόν πολιτισμόν».

1 σχόλιο:

  1. Δημήτριος Αθανασός2/2/19, 1:39 μ.μ.

    Είναι σημείο των καιρών,η αδυναμία κατανόησης της αγιοπνευματικής Χάριτος και επομένως και η αδυναμία κατανόησης της δαιμονιώδους επίρρειας.Πλανώμενοι και πλανώντες.Ως εκ τούτου, πρέπει, οφείλουμε,να αντιστεκόμαστε σε κάθε θρησκευτική απόκλιση και παρέκκλιση Να ομολογούμε και να μην σιωπούμε η συγκαλυπτουε την κάθε μορφή πλάνης.Η Χάρις της Παναγίας μας να μας επισκιάζει και να περιφρουρεί το χώρο της καρδίας μας αμήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.