Επίσκεψη Αγγλικανού Επισκόπου Ευρώπης
και Βρετανίδας Πρέσβεως στην «ΑΠΟΣΤΟΛΗ»
Εκδήλωση ευχαριστιών διοργάνωσε η «Αποστολή» το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου προς τιμήν της αγγλικανικής εκκλησίας για την πολύτιμη βοήθεια και στήριξη που έλαβε και συνεχίζει να λαμβάνει προς αντιμετώπιση της εγχώριας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών των τελευταίων ετών.
Κατά την εκδήλωση, την «Αποστολή» εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ο οποίος και μετέφερε τις ειλικρινείς ευχαριστίες και ευχές του Μακαριωτάτου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου του Β΄ προς τον αγγλικανό επίσκοπο δια την Ευρώπη κ. Robert Innes, τον αιδεσιμολογιώτατο κ. Duncan Dormer, επικεφαλής της
United Society Partners in the Gospel-USPG, καθώς και τον αιδεσιμολογιώτατο κ. Leonard Doolan, αποκρισιάριο της αγγλικανικής εκκλησίας και εφημέριο της τοπικής ενορίας Αθηνών, για την πολύτιμη και πολύπλευρη στήριξή τους όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και σήμερα.
Αφορμώμενος από την μεγάλη δεσποτική εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου ο Σεβασμιώτατος κ. Γαβριήλ υπογράμμισε τη θεολογική και ομολογιακή σημασία της «υποδοχής» («υπαπαντής») του Άλλου, ως προσώπου του Θεού, είτε αυτός είναι πρόσφυγας είτε μετανάστης είτε ξένος είτε αλλόδοξος. Η «υποδοχή» του Άλλου αποτελεί ευκαιρία μιας ελληνορθόδοξης μαρτυρίας της μοναδικότητος της Χριστιανικής πίστεως και αγάπης, αλλά και της συνέπειας λόγων και έργων, πάντοτε στα πλαίσια των υφισταμένων υλικών δυνατοτήτων και υποδομών της Χώρας μας, και δη υπό τις παρούσες δυσχερείς οικονομικές και συνθήκες μακροχρόνιας δυσχέρειας και κόπωσης.
Στην αντιφώνησή τους οι αγγλικανοί εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ειλικρινή αδελφική αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους προς τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, εξαίροντας την ευρύτερη ηθική σημασία του «ελληνικού παραδείγματος» και ειδικότερα του παραδείγματος της Εκκλησίας της Ελλάδος και των διαφόρων φορέων και οργανισμών της ως προς την υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων από τη Συρία και άλλες εμπόλεμες περιοχές και υπογραμμίζοντας τη σημασία των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων ελλαδικής και αγγλικανικής εκκλησίας τόσο σε γενικότερο διαχριστιανικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Ειδικότερα ο επίσκοπος κ. Innes εξήρε το πλούσιο φιλανθρωπικό Έργο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου του Β΄, ενώ ο επικεφαλής της USPG συνεχάρη την «Αποστολή» για τις πολλές και ποιοτικές δράσεις που αναπτύσσει με σκοπό την αντιμετώπιση σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων και ζητημάτων (φτώχεια, κοινωνικός αποκλεισμός, προσφυγιά κ.ά.), αλλά και την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών.
Κατά τα τελευταία έτη ο αγγλικανός επίσκοπος Ευρώπης κ. Innes προσέφερε οικονομική βοήθεια για τη στήριξη των δεμάτων των ενοριών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενώ οι οργανισμοί USPG και Christian Aid για τον Ξενώνα Ασυνόδευτων Ανηλίκων «Εστία» της «Αποστολής». Η USPG συγχρηματοδοτεί επίσης το πρόγραμμα της «Αποστολής» για την εκπαίδευση προσφύγων στην Αθήνα (Εκπαιδευτικό Κέντρο Προσφύγων επί της Σατωβριάνδου, Ομόνοια). Πολύτιμη και συνεχής είναι επίσης η αρωγή – υλική και ηθική – της τοπικής αγγλικανικής ενορίας Αθηνών, των μελών της ενορίας και των εθελοντών, ιδιαιτέρως στα πλαίσια του κεντρικού συσσιτίου, αλλά και άλλων δράσεων της «Αποστολής».
Η αγγλικανική εκκλησία υπήρξε η πρώτη Χριστιανική εκκλησία που ανταποκρίθηκε με πνεύμα ανιδιοτελούς αγάπης και αλληλεγγύης, συνεχίζοντας και ενισχύοντας τις παραδοσιακά εξαιρετικές διεκκλησιαστικές σχέσεις μεταξύ Αθηνών και Λάμπεθ-Λονδίνου. Στην ανάπτυξη και διατήρηση των σχέσεων αυτών σημαντική υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει η συνεισφορά της τοπικής αγγλικανικής ενορίας Αθηνών, τόσο επί εφημερίου κ. Malcolm Bradshaw όσο και επί εφημερίου κ. Leonard Doolan, αλλά και η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί από το 2010 και εφ’ εξής μεταξύ των αγγλικανικών φορέων αφ’ ενός και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών-«Αποστολής» αφ’ ετέρου.
Την εκδήλωση τίμησαν η Πρέσβυς της Βρεταννίας κ. Kate Smith, o π. Ιωάννης Ράφφαν από την ενορία των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού επί της Σόλωνος, ο πάστορας της σουηδικής ενορίας Αθηνών κ. Björn Kling, εκπρόσωποι διαφόρων ανθρωπιστικών οργανώσεων (Αεί Φέρειν, Λωΐδα-Σπίτι Φιλοξενίας Ηλικιωμένων, Ιατρική Παρέμβαση-Medin, Εστία Ελλάς, Αδελφότητα των Αγίων Αλβανού και Σεργίου), καθώς και άλλοι προσκεκλημένοι, ενώ την ευθύνη της εκδήλωσης είχαν τα στελέχη της «Αποστολής» Δρ. Βασιλική Λεοντάρη, Δρ. Βασίλειος Θ. Μεϊχανετσίδης και κ. Αικατερίνη Βασιλείου, τα οποία και μετέφεραν τόσο προς τους αγγλικανούς αξιωματούχους, όσο και προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του Γενικού Διευθυντή κ. Κων/νου Δήμτσα, απουσιάσαντος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.
Πηγή
Τα ζούμε χρόνια αυτά στο Βόλο! Δυστυχώς έχει αμβλυνθει το φρόνημα των πιστών και δεν γίνεται τίποτε. Δεν αντιδρά πλέον κανείς κι έχουν συμβιβαστεί οι πάντες με το αντίχριστο πνεύμα του Οικουμενισμου.
ΑπάντησηΔιαγραφή