Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Επιφάνιος: «υπάρχει μια παροιμία που λέει ότι το Πνεύμα όπου θέλει πνει».



σ.σ. Αν μη τι άλλο, η ελαφρότητα με την οποία ο Επιφάνιος αντιμετωπίζει την Παράδοση και τους Κανόνες της Εκκλησίας δείχνει ότι ο άνθρωπος δεν γνωρίζει τι πιστεύει, αλλά δείχνει επίσης γιατί ένας τέτοιος «προκαθήμενος» είναι αρεστός στο Φανάρι, πόσο μάλλον δε όταν καταργεί την συνοδικότητα της Εκκλησίας και δίνει στο Φανάρι ‘προνόμια’ εφάμιλλα του Αγίου Πνεύματος. Τι να πει όμως κανείς όταν τα ίδια συμβαίνουν και μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας; Αρεστοί στο εσβεσμένο Φανάρι είναι και οι διάφοροι «ευσεβείς Ορθόδοξοι», οι οποίοι διαστρέφουν εντελώς τους Κανόνες της Εκκλησίας επειδή δεν ταιριάζουν στην κοσμοθεωρία τους, ή επειδή έτσι τους είπαν οι γεροντάδες τους, ή επειδή δεν μπορούν να κατανοήσουν πώς αυτοί εφαρμόζονται στην πράξη, ή επειδή έχουν κάνει την λογική τους Θεό ή ή… Στην τελική, ο Επιφάνιος μας μάρανε… Καλό θα είναι πάντως οι διάφοροι «ευσεβείς Ορθόδοξοι» που κάνουν κοπτοραπτική στους Κανόνες της Εκκλησίας να ακολουθήσουν λίγο το σκεπτικό του Επιφάνιου και να εντοπίσουν τις ομοιότητες… μπας και ανησυχήσουν.
***
Ο επικεφαλής της «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας» σχολίασε την απόφαση της Συνόδου του Φαναρίου να αποκαταστήσει τον Φιλάρετο χρησιμοποιώντας ένα απόσπασμα από το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον, το οποίο ονόμασε παροιμία.
Ο επικεφαλής της «Ορθόδοξης Ουκρανικής Εκκλησίας» Επιφάνιος, δήλωσε ότι δεν βλέπει κανένα πρόβλημα στο γεγονός ότι η χειροτονία του Φιλάρετου σε επίσκοπο επέστρεψε «αναδρομικά» με την απόφαση των Φαναριωτών. Αυτό δήλωσε σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο BBS, η οποία βρίσκεται ολόκληρη στο κανάλι του Youtube.
«Η Κωνσταντινούπολη κήρυξε τον αναθεματισμό του Φιλάρετου άκυρο», σχολίασε ο Επιφάνιος. «Συνεπώς, όλα όσα συνέβησαν πριν από αυτήν την στιγμή αναγνωρίζονται ως έγκυρα. Και η χάρη του Αγίου Πνεύματος ενεργεί παντού. Όπως λένε, το Πνεύμα ενεργεί όπου είναι να ενεργήσει, όπου θέλει να ενεργήσει. Υπάρχει και μία παροιμία: ‘Το Πνεύμα όπου θέλει πνει’
Ολοκληρώνοντας την σκέψη του ο Επιφάνιος δήλωσε: «Και η Μόσχα δεν μπορεί να περιορίσει την επίδραση της χάριτος του Αγίου Πνεύματος με Κανόνες.»
Οι Χριστιανοί θεωρούν τη φράση «το Πνεύμα όπου θέλει πνει», όχι μια παροιμία, αλλά τα λόγια του Χριστού που δίνονται στο Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον.
Σε μια συνομιλία με τον Ιησού, ένας από τους Φαρισαίους, ο Νικόδημος, ρωτά:
λέγει πρὸς αὐτὸν ὁ Νικόδημος· πῶς δύναται ἄνθρωπος γεννηθῆναι γέρων ὤν; μὴ δύναται εἰς τὴν κοιλίαν τῆς μητρὸς αὐτοῦ δεύτερον εἰσελθεῖν καὶ γεννηθῆναι; [Κατά Ιωάννην 3,4]
Ο Ιησούς απάντησε:
ἀπεκρίθη Ἰησοῦς· ἀμὴν ἀμὴν λέγω σοι, ἐὰν μή τις γεννηθῇ ἐξ ὕδατος καὶ Πνεύματος, οὐ δύναται εἰσελθεῖν εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ.
τὸ γεγεννημένον ἐκ τῆς σαρκὸς σάρξ ἐστι, καὶ τὸ γεγεννημένον ἐκ τοῦ Πνεύματος πνεῦμά ἐστι.
μὴ θαυμάσῃς ὅτι εἶπόν σοι, δεῖ ὑμᾶς γεννηθῆναι ἄνωθεν.
τὸ πνεῦμα ὅπου θέλει πνεῖ, καὶ τὴν φωνὴν αὐτοῦ ἀκούεις, ἀλλ᾿ οὐκ οἶδας πόθεν ἔρχεται καὶ ποῦ ὑπάγει· οὕτως ἐστὶ πᾶς ὁ γεγεννημένος ἐκ τοῦ Πνεύματος. [Κατά Ιωάννην 3:5-8]
Υπενθυμίζουμε ότι ο Επιφάνιος είναι «Διδάκτωρ Θεολογίας» και καθηγητής του Τμήματος Βιβλικών και Φιλολογικών Σπουδών της Ορθοδόξου Θεολογικής Ακαδημίας της «Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας -Πατριαρχείο Κιέβου» [UOC KP]. Μέχρι πρόσφατα ήταν και πρύτανης της σχολής.
Νωρίτερα, ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας Μητροπολίτης Σάββας, είπε για τον Επιφάνιο: «ένας κοσμικός νεαρός άνδρας που υπέστη μεγάλη βλάβη όταν διορίστηκε μητροπολίτης». 


Μετάφραση Φαίη / tasthyras.wordpress.com
Πηγή Union of Orthodox Journalists

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.