Το έχουμε γράψει πολλές φορές πως τα τερτίπια εξουσίας ανάμεσα σε Φανάρι και Μόσχα για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα έχουν δηλητηριάσει και το «περιβόλι της Παναγιάς».
Η νέα πληροφορία όμως είναι άκρως ανησυχητική. Αγιορείτες ζητούν από προσκυνητές από την Ουκρανία να επιβεβαιώσουν εγγράφως την υπαγωγή τους στο UOC, στην κανονική δηλαδή εκκλησία υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ηγούμενοι μονών του

Αγίου Όρους ζήτησαν από τον Μητροπολίτη Ονούφριο να εκδώσει πιστοποιητικά προσκυνητών της UOC επιβεβαιώνοντας την υπαγωγή τους στην κανονική Εκκλησία.
Σήμερα το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ δημοσιεύει μια εγκύκλιο της Μητροπόλεως Κιέβου και πάσης Ουκρανίας της κανονικής δηλαδή Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, σύμφωνα με την οποία όλοι οι προσκυνητές από την Ουκρανία που πηγαίνουν στο Άγιο Όρος θα πρέπει να φέρουν μαζί τους, εκτός από τα συνηθισμένα έγγραφα για τέτοια ταξίδια (διαβατήριο κλπ)και ένα πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει την υπαγωγή τους στην κανονική εκκλησία.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο που εστάλη σε κάθε επαρχιακό επίσκοπο του UOC, αυτή η πρωτοβουλία προέρχεται από τους μοναχούς του Αγίου Όρους:
«Το Γραφείο της Μητρόπολης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σας υποδεικνύει την ευλογία του Μακαριότατου Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριου, σύμφωνα με την οποία, απαντώντας στο αίτημα των ηγουμένων του Αγίου Όρους, οι κληρικοί, οι μοναχοί και οι λαϊκοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, οι οποίοι θα πάνε σε προσκύνημα στο Άγιο Όρος, πρέπει να έχουν πιστοποιητικό συγγένειας με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Το πιστοποιητικό που αναφέρει την περίοδο παραμονής πρέπει να είναι γραμμένο σε επιστολόχαρτο της Επαρχιακής Διοίκησης, υπογεγραμμένο από τον Επαρχιακό Επίσκοπο και σφραγισμένο «.
Υπενθυμίζεται πως ήδη δύο φορές οι Αγιορείτες έχουν βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση καθώς άλλες μονές υποδέχτηκαν Ουκρανούς κληρικούς της νέας Εκκλησίας, άλλες συλλειτούργησαν μαζί τους, αλλά άλλες πάλι τους έκλεισαν τις πόρτες.
Η Ιερά Κοινότητα δεν έχει λάβει επίσημη θέση, ενώ Αγιορείτες ηγούμενοι έδωσαν το παρών στην ενθρόνιση του επικεφαλής της νέας Εκκλησίας Επιφάνιου, ως μέλη της πατριαρχικής αντιπροσωπείας.

Πηγή