Τους Ιεράρχες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κάλεσε «να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα της κατάστασης γύρω από τη μη κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία, που δημιουργήθηκε από τους διαφωνούντες με πρωτοβουλία του πρώην προέδρου Ποροσένκο και του Πατριάρχη Κων/πόλεως Βαρθολομαίου», δήλωσε σε συνέντευξή του στο RIA NOVOSTI ο πρόσφατα επισκεφθείς την Ελλάδα, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων.

Αυτό είναι το δεύτερο μήνυμα που στέλνουν στην Ελληνική Εκκλησία για το ουκρανικό. Είχε προηγηθεί το τελεσίγραφο του εκπροσώπου της κανονικής ουκρανικής Εκκλησίας μέσω του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ προ 20ημέρου λέγοντας τότε ο Μητροπολίτης Αντώνιος πως «Αν η ελληνική εκκλησία αναγνωρίσει το OCU θα θεωρηθεί σχισματική»!!

«Η επικοινωνία με τους επισκόπους της Εκκλησίας της Ελλάδος με πείθει ότι κατανοούν απόλυτα την πολυπλοκότητα και την αμφισημία της κατάστασης. Συγκεκριμένα, όλοι στην Ελλάδα γνωρίζουν ότι τον τόμο αυτοκεφαλίας  έλαβε από τα χέρια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου όχι η κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία ενώνει την πλειοψηφία του Ορθόδοξου πληθυσμού της Ουκρανίας, αλλά μια ομάδα σχισματικών που δεν έχουν κανονικές συνομιλίες» δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με τις προοπτικές αναγνώρισης της νέας εκκλησιαστικής οντότητας από την εκκλησία της Ελλάδας.
Αυτή ήταν και η πρώτη επίσημη αντίδραση της Μόσχας μετά και την νέα τοποθέτηση Βαρθολομαίου ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα είναι η πρώτη από τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες του κόσμου που θα αναγνωρίσει την νέα ουκρανική εκκλησία.
«Σε αντίθεση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δεν θα ήθελα να κάνω προβλέψεις σχετικά με τις αποφάσεις της Εκκλησίας της Ελλάδας. Αυτή είναι αυτοκέφαλη Εκκλησία και πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις ανεξάρτητα, χωρίς εξωτερική πίεση «, σημείωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Ταυτόχρονα, είναι πεπεισμένος ότι «η λύση στο πρόβλημα της διχοτόμησης της Ουκρανίας πρέπει να είναι πανορθόδοξη». «Αν υπήρχε μονομερής αναγνώριση από μία ή άλλη τοπική εκκλησία, αυτό θα εμβαθύνει μόνο την υπάρχουσα διαίρεση. Και το κοινό καθήκον μας είναι να διατηρήσουμε την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας», τόνισε με νόημα.

Δικαίωση από το Εφετείο 

Στο μεταξύ τα πράγματα στο Κίεβο μοιάζουν βελτιωμένα για την διωγμένη από το καθεστώς Ποροσένκο κανονική ουκρανική Εκκλησία. Το 6ο Διοικητικό Εφετείο του Κιέβου αρνήθηκε να ικανοποιήσει μια έκκληση του Υπουργείου Πολιτισμού για μετονομασία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και άφησε σε ισχύ την απόφαση του Επαρχιακού Διοικητικού Δικαστηρίου για την αναστολή της μετονομασίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Στις 20 Δεκεμβρίου, η Verhovnaya Rada ενέκρινε νόμο που υποχρέωνε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας να αναφέρει στο όνομά της αναφορά στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία . Εν τω μεταξύ, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας θεώρησε ότι ήταν μια απόπειρα απόσυρσης του ιστορικά και νομικά κατοχυρωμένου ονόματός της και δήλωσε ότι πρόκειται να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Στις 23 Μαρτίου, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές, το Επαρχιακό Διοικητικό Δικαστήριο του Κιέβου άνοιξε μια υπόθεση σχετικά με την αξίωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας για αναγνώριση της απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού που την υποχρέωσε να αναφερθεί στο όνομα του Πατριαρχείου Μόσχας ως παράνομης , και στις 22 Απριλίου δικαιώθηκε αφού το δικαστήριο ανέστειλε τη διαδικασία μετονομασίας της.
Με τη σειρά του, το Υπουργείο Πολιτισμού κατέθεσε έφεση, η οποία απορρίφθηκε χθες.

Ονούφριος: Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παραβίασε τους κανόνες της ζωής της Εκκλησίας

Τέλος νέα παρέμβαση είχαμε και από τον Μητροπολίτη Ονούφριο.
«Αν και η αρχαία ορθόδοξη γη της Ουκρανίας υποφέρει από το πνευματικό χάος των εθνικιστικών και βίαιων σχισματικών, η ταλαιπωρία που προκαλείται από τέτοιες καταστάσεις είναι μια ευκαιρία για τους πιστούς να τελειοποιηθούν πνευματικά», ανέφερε ο επικεφαλής της κανονικής Εκκλησίας.
«Οι προσευχές και η υπομονή σε δύσκολες καταστάσεις καθιστούν το άτομο πιο πνευματικά τέλειο», ανέφερε σε νέα συνέντευξη στο περιοδικό Pastor and Flock της ουκρανικής εκκλησίας.
«Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παραβίασε τους κανονικούς κανόνες και τους κανόνες της ζωής της Εκκλησίας. Προκάλεσε πνευματικό χάος στη χώρα μας, που έχει γεμίσει με πικρία τις καρδιές πολλών πιστών παιδιών της ιερής μας κανονικής Εκκλησίας «, πρόσθεσε ο Ουκρανός προκαθήμενος.
Ωστόσο, «Μέσα από αυτές τις δοκιμασίες που μας προκάλεσαν, ο Κύριος μας δίνει την ευκαιρία να δείξουμε την αγάπη και την πιστότητά  σ ‘Αυτόν, την αγάπη για την καθαρή Ορθόδοξη πίστη και επίσης να ενισχύσουμε τις προσευχές μας ο ένας για τον άλλον και για εκείνους που μας προκαλούν θλίψη. Η αγάπη, η προσευχή και η υπομονή κάνουν έναν άνθρωπο πιο τέλειο και πνευματικά καλύτερο» εξήγησε.
Σημείωσε επίσης ότι η «εκκλησία» που δημιούργησε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι μια πολιτική οργάνωση και προσπαθεί να καταστήσει την Εκκλησία λειτουργό της πολιτικής και είναι δημιουργημένη μέσω εξαπάτησης και ανομίας.