Σχετικά με μελλοντική επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Άθω ο Μητροπολίτης Ζαπορίζια και Μελιτόπολης Λουκάς (Κοβαλένκο) απηύθυνε ανοικτή επιστολή προς τους μοναχούς.
  Ο επίσκοπος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Μητροπολίτης Ζαπορίζια και Μελιτόπολης Λουκάς (Κοβαλένκο) δημοσίευσε ανοικτή επιστολή στο τηλεγράμ-κανάλι του σε όλους τους μοναχούς του Αγίου Όρους σε σχέση με τη μελλοντική επίσκεψη στο Άγιο Όρος του Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίου. 
      Ο επίσκοπος τόνισε ότι «σήμερα ο Θεός μας επισκέπτεται με δοκιμασίες στις οποίες πρέπει να δείξουμε τη σταθερότητα της πίστης μας και να ακολουθούμε ακλόνητα στους ιερούς κανόνες της Μητέρας-Εκκλησίας μας». 
      Ο Μητροπολίτης Λουκάς υπενθύμισε στους μοναχούς του Άθω ότι «ο λεγόμενος «πατριάρχης» Βαρθολομαίος αμαύρωσε την καρδιά και τα χέρια του με την προδοσία του Θεού και την παραβίαση των ιερών εντολών Του. Χάρη στην ενέργεια αυτού του ανθρώπου η αγία Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία μας πνίγεται σε αίμα και δάκρυα. Οι ιερείς και οι ενορίτες ξυλοκοπούνται, οι εκκλησίες καταλαμβάνονται και τα ΜΜΕ μας ρίχνουν λάσπη και συκοφαντίες».
      Όλα αυτά, λέει ο Δεσπότης, δίνουν στους Ορθόδοξους Χριστιανούς «την ευκαιρία να δείξουν την πίστη τους στο Λόγο Του και να ακολουθήσουν το Θέλημά Του». 
       Ακριβώς γι’ αυτό ο επίσκοπος ζήτησε από τους μοναχούς «να είναι αλληλέγγυοι μαζί μας σε αυτή την πιστότητα προς τον Χριστό και τους κανόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας… να είναι σταθεροί στις πεποιθήσεις τους, να μην υποκύψουν σε καμία πειθώ και να μην φοβηθούν τις απειλές, επειδή ο Θεός είναι μαζί μας!». 
     Επιπλέον, ο Μητροπολίτης Λουκάς υπογράμμισε ότι «όσοι λόγω της λεγόμενης «υπακοής» είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν το κάλεσμα του «λύκου σε ένδυμα προβάτου», δηλώνω με κάθε ευθύνη για τα λόγια μου στον Θεό και στην Αγία Οικουμενική και Αποστολική Εκκλησία Του, προδίδεται τον Χριστό!».
     Γράφει ότι «στο Άγιο Όρος δεν έρχεται πατέρας και καλός ποιμένας… για να προτρέψει να αναγνωριστούν οι σχισματικοί-εθνικιστές ως κανονική εκκλησία, αλλά κλέφτης και ληστής. Δεν είναι ο φορέας της «εικόνας της πραότητας», αλλά ο διάδοχος στο πνεύμα και οπαδός του έργου του Νέστορα, του Σεργίου Α΄ και άλλων αιρεσιαρχών, του Ιωάννη ΙΑ΄ Βέκκου, του Μελετίου Μεταξάκη και του Αθηναγόρα Σπύρου, όπως και αυτός, δούλων του εχθρού της ανθρώπινης φυλής. Ο κακόσκεπτόμενος κ. Βαρθολομαίος έχει ήδη χάσει το δικαίωμα να αποκαλείται όχι μόνο πατριάρχης, αλλά και ορθόδοξος άνθρωπος». 
     Ο Δεσπότης εξέφρασε τη λύπη του επειδή μερικοί μοναχοί «είναι έτοιμοι να αναγνωρίσουν τις ενέργειες αυτού του προσώπου ως νόμιμες στην εισαγωγή στο Σώμα της Εκκλησίας αμετανόητων σχισματικών μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν στον εαυτό τους την δυνατότητα να συνεχίσουν να προσεύχονται στο Άγιο Όρος». 
      Παρακαλεί τους μοναχούς να σκεφτούν, «αν αξίζει για τριάντα αργύρια άνεσης να προδώσουν την πίστη και τις πεποιθήσεις τους; Μήπως ο συνηθισμένος φόβος, η δειλία και η προδοσία κρύβονται πίσω από τη λέξη «υπακοή»; Αν θα είναι ευχάριστες στο Θεό οι προσευχές και τα κατορθώματά σας αγορασμένα με αυτό το τίμημα;» 
     Ο Μητροπολίτης Λουκάς υπενθυμίζει στους μοναχούς ότι «το τίμημα αυτής της προδοσίας είναι κράτηση στην Τελική Κρίση θέσης δίπλα στον Ιούδα και τους βασανιστές που σταύρωσαν τον Κύριό μας. Η Εκκλησία μας ήδη πληρώνει για αυτήν την προδοσία με αίμα και πόνο. Θέλετε να καταδικαστείτε με τους εκτελεστές μας; Ή ίσως, είναι καλύτερα, αφού εἴπερ συμπάσχομεν ἵνα καὶ συνδοξασθῶμεν; (Ρωμαίους 8,17)». 
      Απευθύνεται επίσης σε εκείνους που αποφάσισαν ότι «εάν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος «έρθει με σχισματικούς από την Ουκρανία, θα τον δεχτούμε, ενώ τους σχισματικούς όχι» και τους ζητά να σκεφτούν: «ποιος είναι πιο ένοχος: το παιδί ή η μητέρα που έτσι το γέννησε και το μεγάλωσε;». 
     Ο Δεσπότης είναι σίγουρος ότι ο κ. Αρχοντώνης είναι άνθρωπος που ο διάβολος χτύπησε με φοβερή ασθένεια – υπερηφάνεια και μέσω αυτού τον έκανε όπλο του. Ο στόχος του είναι να χωρίσει την Εκκλησία, να σπείρει εχθρότητα, να φέρει πειρασμό στα μυαλά, να καταστρέψει εκείνους που δεν είναι σταθεροί στην πίστη, να τινάξει τους αμφισβητούντες και να προκαλέσει πειρασμούς. Από πατριάρχη μετατρέπεται σε απόστολο του Σατανά και πιστό του διαβόλου!». 
      Στο τέλος της επιστολής ο Μητροπολίτης Λουκάς κάλεσε τους μοναχούς «να διαφυλάξουν την πίστη και να φυλάξατε ἑαυτοὺς ἀπὸ τῶν εἰδώλων» (Α Ιω. 5,1) και ζήτησε τις αγίες προσευχές τους. 
      Νωρίτερα η ΕΟΔ έγραψε ότι ο κύριος σκοπός ταξιδιού του Οικουμ. Πατρ. είναι η «προτροπή» διαφωνούντων μοναστηριών και μοναχών που δεν θέλουν να αναγνωρίσουν ΟCU και να δέχονται τους σχισματικούς στο Άγιο Όρος.
Πηγή: spzh.news