Κατάθεση από τον Μητροπολίτη Μόρφου έλαβαν χθες ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου που διερευνούν καταγγελία σε σχέση με πρόσφατες αναφορές του σε ομιλία για τους ομοφυλόφιλους. 
     Η έρευνα διενεργείται μετά από οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης οποιουδήποτε αδικήματος σε σχέση με τις αναφορές του Μόρφου Νεόφυτου για τους ομοφυλόφιλους και άλλα συναφή θέματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τρεις ανακριτές μετέβησαν χθες το πρωί στη Μητρόπολη Μόρφου στην Ευρύχου και είχαν για αρκετή ώρα συνάντηση με τον Μητροπολίτη, στον οποίον έθεσαν τα θέματα που προκύπτουν από την ομιλία που είχε κάνει σε συγκέντρωση πριν από ένα μήνα. Κύριο ερώτημα που τέθηκε στον Μητροπολίτη αφορούσε στο κατά πόσον οι δηλώσεις του αποτελούν δικές του αποκλειστικά θέσεις ή εκφράζουν ολόκληρη την Εκκλησία. Είναι άγνωστο ποια στάση τήρησε ο Πανιερώτατος σε σχέση με τις ερωτήσεις των ανακριτών, ενώ δεν εγνώσθη κατά πόσον η συνάντηση έγινε στην παρουσία του δικηγόρου του.

     Μετά την εξέλιξη αυτή, ανοίγει ο δρόμος ώστε την ερχόμενη βδομάδα ο φάκελος να διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία όπου και θα συζητηθεί με τους ανακριτές για τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης. Η ανακριτική ομάδα είχε αποφασίσει να ζητήσει οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία προτού ληφθεί κατάθεση από τον Μόρφου, ωστόσο σε σύσκεψη υπό τον Αρχηγό Αστυνομίας, δόθηκαν οδηγίες όπως ληφθούν και οι απόψεις του ώστε ο τελικός φάκελος να φτάσει ολοκληρωμένος στην Εισαγγελία.

Ο ίδιος ο Άγιος Μόρφου είχε πληροφορήσει τους ανακριτές όταν τον προσέγγισαν προ ημερών για κατάθεση, να μην τον ενοχλήσουν προ του Δεκαπενταύγουστου λόγω νηστειών, ενώ αργότερα σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «όσον αφορά μιαν άλλη πυρκαγιά, περί σαρκός, Αγίου Πνεύματος και πονηρών πνευμάτων, την οποία κάποιοι άναψαν για μας, δεν θα προβούμε σε οιονδήποτε σχολιασμό, σεβόμενοι πλήρως σχετική αστυνομική έρευνα που διεξάγεται». 

Η Αστυνομία έχει εξασφαλίσει το σχετικό βίντεο από την ομιλία Μόρφου, το απομαγνητοφώνησε και γνωρίζει το πλήρες περιεχόμενό της. Σχετική καταγγελία έχει υποβάλει στον Γενικό Εισαγγελέα ο Κώστας Γαβριηλίδης, σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για Πολυπολιτισμικότητα, Αποδοχή και Σεβασμό στη Διαφορετικότητα και ζητούσε να ερευνηθεί κατά πόσον οι αναφορές του Μόρφου συνιστούν δημόσια ομοφοβική ρητορική μίσους, «αφού, όπως υποστήριξε, με κατασκευασμένα επιχειρήματα υποκινεί και προωθεί τη μισαλλοδοξία προς τη ΛΟΑΤΙ κοινότητα, ενώ παράλληλα προσβάλλει γονείς ομοφυλόφιλων ατόμων και στοχοποιεί κυρίως τις μητέρες αυτών».
Πηγή