Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Στα πρόθυρα ανείπωτης πνευματικής τραγωδίας η Μητρόπολη Πατρών!



Κατεπείγουσα έκκληση προς τον ευσεβή λαό και κλήρο της Ι.Μ. Πατρών


Διαμαρτυρία μπρος στον Άγιο Ανδρέα


Σπυρίδων Ζορμπαλάς
Μέλος της Αντιαιρετικής Επιτροπής Ι.Μ. Πατρών

"Π.Π.": Περί συνεπείας! Τι θα κάνει ο π. Αναστάσιος (της ομάδας Ζήση);  Θα εφαρμόσει όσα έγραφαν εξ αιτίας του Ουκρανικού; Ή θα συνεχίσει να κοινωνεί με τον Οικουμενιστή και σχισματικό μητροπολίτη του;


Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί και πατέρες της Ι.Μ. Πατρών.
       Σας παρακαλώ ακούστε με προσεκτικά.
Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας ανείπωτης τραγωδίας για τη Μητρόπολή μας.
Οι σχισματικοί με τους οποίους θα κοινωνήσουν
 δια του μητρ. Πατρών οι Ορθόδοξοι Πατρινοί
   Όπως ίσως γνωρίζετε, στην πρόσφατη σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας
της Ελλάδος, κατόπιν σχετικής συζητήσεως ως προς το Ουκρανικό ζήτημα, αποφασίστηκε με πραξικοπηματικό και αντικανονικό τρόπο από μερίδα Ιεραρχών, η αναγνώριση της -μέχρι πρότινος- σχισματικής Εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU) ως επίσημης Εκκλησίας του κράτους αυτού, στην θέση της μέχρι τότε -νόμιμης και- αναγνωρισμένης παγκοσμίως Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία ποιμαίνεται από τον καθόλα νόμιμο επίσκοπο κ. Ονούφριο.
Απόρροια των παρανόμων αυτών ενεργειών, είναι η προσκυνηματική εκδρομή της σχισματικής εκκλησίας της Ουκρανίας που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στην χώρα μας, με απώτερο σκοπό την βεβήλωση των βασικών ιερών προσκυνημάτων μας και τον διεθνή πνευματικό διασυρμό της χώρας μας.
Του προσκυνήματος θα ηγηθούν οι «ιεράρχες», Συμεών Σοστάσκυ [Simeon Shostasky] και Αλεξάντερ Ντραμπίνκο [Alexander Drabinko], οι οποίοι εγκατέλειψαν την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας για να προσχωρήσουν στην σχισματική εκκλησία (OCU).
Δυστυχώς κάποιοι από τους προορισμούς τους αφορούν και ιερούς τόπους της Μητροπόλεώς μας. [1]
Συγκεκριμένα θα επισκεφθούν την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στις
07:30 το νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα (κατά την Θεία Λειτουργία) 11:00 την Ιερά Μονή Ομπλού.
Έρχονται απρόσκλητοι; Σαφέστατα όχι. Τέτοιες ενέργειες δεν γίνονται ποτέ εν αγνοία και χωρίς άδεια της οικείας Μητρόπολης. Εξάλλου η κίνηση αυτή έχει δημοσιοποιηθεί αρκετές ημέρες στα σχετικά Μ.Μ.Ε. χωρίς καμία αντίδραση από την Μητρόπολή μας.
Θα παρακολουθήσουν απλά την Θεία Λειτουργία; Θα συλλειτουργήσουν στο Ιερό Θυσιαστήριο; Θα μνημονεύσουν τον σχισματικό Επιφάνιο; Άγνωστο τι έχει συμφωνηθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες των σχετικών γραφείων. Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιη η καταπάτηση των Ιερών Κανόνων (που απαγορεύουν ακόμα και την παρουσία σχισματικών εντός Ναού κατά την Θεία λειτουργία) και η βεβήλωση του αγαπημένου μας Ναού του προστάτη και πολιούχου των Πατρών Αγίου Ανδρέα.
Είναι αλήθεια ότι ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος στην πρόσφατη σύνοδο της Ιεραρχίας συντάχθηκε με τους παρανόμους, σπεύδοντας να βάλει και αυτός το καρφί του στην Σταύρωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
«Εμείς σήμερα έχουμε ευκαιρία να λύσουμε τα χέρια και των άλλων Πατριαρχείων» είπε με νόημα ο κ. Χρυσόστομος που σημείωσε προς τον Αρχιεπίσκοπο πως «Δεν θα είχαμε φθάσει εδώ αν κι εσείς μακαριώτατε είχατε μνημονεύσει αμέσως τον Επιφάνιο».[2] «ὁ δὲ ἀρχιερεὺς διαρρήξας τοὺς χιτῶνας αὐτοῦ λέγει· Τί ἔτι χρείαν ἔχομεν μαρτύρων;» (Μάρκ. 14,63) «..Ἆρον ἆρον, σταύρωσον αὐτόν…» (Ιωάν. ΙΘ,15) ..και έσπευσε να σταθεί στην σχετική συνέντευξη τύπου, δίπλα στον μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερώνυμο, που προσπαθούσε με εμφανή αμηχανία να μας πείσει για την απόφαση της Ιεραρχίας που πάρθηκε, χωρίς ψηφοφορία!
Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί. Η παραπάνω κατάσταση όπως διαμορφώθηκε δεν μας αποποιεί των προσωπικών ευθυνών μας, αν τελικώς συμβεί το απευκταίο. Άθελά μας προκληθήκαμε να γίνουμε από μάρτυρες, συνένοχοι σε ένα έγκλημα που πρόκειται να διαπραχθεί χωρίς τη συναίνεσή μας.
Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στη Μητρόπολή μας να προσκαλούνται σχισματικοί σε Θεία Λειτουργία και μάλιστα στον Ναό σύμβολο της Πόλης και της Πίστης μας.
Αν παρόλη την αμαρτωλότητά μας, η πίστη μας παραμένει πραγματικά αληθινή και ζώσα, πιστή στους Ιερούς Κανόνες και τα Δόγματα της Αγίας μας Εκκλησίας, οφείλουμε δημόσια και ξεκάθαρα να απαντήσουμε σε αυτή την πρόκληση, δηλώνοντας την διαφωνία και διαμαρτυρία μας για αυτή την κατάσταση.
Σε αντίθετη περίπτωση αποδεχόμαστε σιωπηλά αυτή την βεβήλωση η οποία αναπόφευκτα (κατά πρόσφατα αλλά και ιστορικά παραδείγματα) θα προκαλέσει την Θεία Οργή η οποία θα κατευθυνθεί πάνω σε εμάς και την πόλη μας.
Σαν την ελάχιστη λοιπόν πράξη πίστεως, σε καλώ τηνίδια ημέρα, Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στις 06:00 στα σκαλιά μπροστά στην κύρια είσοδο του νέου Ι.Ν. του Αγίου Ανδρέα σε ειρηνική διαμαρτυρία εναντίον αυτής της ενέργειας.
Θυμήσου ότι, ακόμη και αν:
–  δεν καταφέρουμε να αποτρέψουμε την είσοδο των σχισματικών στο σπίτι του Αγίου μας
 – οι σχισματικοί μαγαρίσουν το ναό με την παρουσία τους και το Άγιο Θυσιαστήριο με την μνημόνευση των παρανόμων αρχηγών τους
– προσπαθήσουν κάποιοι να μας πείσουν ότι «δεν θα πετύχουμε τίποτα» ή να μας ειρωνευτούν και λοιδορήσουν ότι «ήμασταν λίγοι»
Εμείς θα γνωρίζουμε μέσα μας ότι με αυτή την ομολογία:
  • εν ήσυχη συνείδηση, κάναμε το ελάχιστο καθήκον μας σαν ορθόδοξοι Έλληνες
  • θα έχουμε την  ευλογία του Αγίου Ανδρέα σε εμάς και τα σπίτια μας
  • ο Κύριος θα είναι ανάμεσά μας κατά το «οὗ γάρ εἰσι δύο ἢ τρεῖς συνηγμένοι εἰς τὸ ἐμὸν ὄνομα, ἐκεῖ εἰμι ἐν μέσῳ αὐτῶν» (Ματθ. 18,20)
  • ελκύσαμε το έλεος του Θεού στην πόλη μας, έχοντας την ενθύμηση της Κωνσταντινούπολης η οποία παρόλο το συλλείτουργο με τους Παπικούς 6 μήνες προ της πτώσεως, δεν θα έπεφτε αν υπήρχαν 5 πραγματικά Ορθόδοξοι πιστοί σε αυτήν.
Αδελφοί, ας κάνουμε το 1 και ο Θεός θα κάνει τα υπόλοιπα 99.
Με αδελφικούς χαιρετισμούς,
Σπυρίδων Ζορμπαλάς
Μέλος της Αντιαιρετικής Επιτροπής της Ι.Μ. Πατρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.