Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΤΡΕΧΕΙ! ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΜΕ ΧΑΡΤΟΠΟΛΕΜΟ!

Περγάμου Ιωάννης:

 

Έξωθεν μάς βλέπουν ως μια οικογένεια με τους Ρωμαιοκαθολικούς

  • Πηγή: agioritikovima
Περγάμου Ιωάννης: Έξωθεν μάς βλέπουν ως μια οικογένεια με τους Ρωμαιοκαθολικούς
Του Μανώλη Κείου
"Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να επιτύχουμε την πλήρη κοινωνία στη Θεία Ευχαριστία και σε όλες τις δομές της Εκκλησίας" δήλωσε σε συνέντευξή του στο Vatican Insider ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Ζήζιουλας. 
Μεταξύ άλλων είπε πως από μια καθολική άποψη των πραγμάτων πρέπει να διευκρινισθεί πως "μια κοινή πίστη για να επιτρέπει την μυστηριακή κοινωνία πρέπει επίσης να περιλαμβάνει ορισμένα δόγματα και δογματικούς ορισμούς που καθορίζονται μονομερώς από την Καθολική Εκκλησία."
Για το πρωτείο του Πάπα σχολίασε πως "αν το κριτήριο αναφοράς ήταν η κοινή
κατανόηση του ρόλου του Επισκόπου της Ρώμης, που επικράτησε στην πρώτη χιλιετία, τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Γνωρίζουμε ότι κατά τη δεύτερη χιλιετία προέκυψαν διαφορετικές αντιλήψεις του παπισμού. Στην πρώτη χιλιετία, το ερώτημα γύρω από το πρωτείο του επισκόπου της Ρώμης δεν ήταν γι 'αυτόν ως άτομο, αλλά ως επικεφαλής της Εκκλησίας του. Όταν μιλάμε για υπεροχή, αναφερόμαστε στην υπεροχή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία ασκείται από τον Πάπα, ο οποίος είναι ο επίσκοπος"
Σε άλλο ερώτημα αν οι Χριστιανοί πρέπει να εργαστούν από κοινού σε συγκεκριμένα ζητήματα, αφήνοντας κατά μέρος τις προσπάθειες τους για να διορθώσουν τις θεολογικές και μυστηριακές διαιρέσεις έδωσε την εξής απάντηση:
"Έχουμε την τάση να κάνουμε διάκριση μεταξύ της συνεργασίας και τις φιλοδοξίας της ενότητας. Πιστεύωη  "συνεργασία" δεν είναι αρκετή. Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να επιτύχουμε την πλήρη κοινωνία στη Θεία Ευχαριστία και σε όλες τις δομές της Εκκλησίας. Αυτό δεν είναι ακόμη δυνατό. Αλλά εξακολουθεί να είναι κάτι που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ή να βάλουμε στην άκρη".
Για τον Πάπα Φραγκίσκο σχολίασε πως "ο σημερινός Πάπας έχει δείξει μερικά πολύ σημαντικά στοιχεία που μας δίνουν την ελπίδα ότι γρήγορα θα επιτευχθεί πρόοδος όσον αφορά την επίτευξη της πλήρους κοινωνίας. Ο τρόπος με τον οποίο δραστηριοποιείται αφαιρεί τις πολλές ανησυχίες και τους φόβους του παρελθόντος. (...) Επιπλέον, σε ορισμένα μέρη του κόσμου, όπως η Μέση Ανατολή, οι Χριστιανοί υποφέρουν και οι διώκτες τους δεν σταματούν να τους ρωτήσουν αν είναι καθολικοί ή ορθόδοξοι. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι είναι Χριστιανοί. Αυτό σημαίνει ότι έξωθεν μας βλέπουν ως μια οικογένεια, και  ότι οι διαιρέσεις που μερικές φορές φαίνεται να έχουμε συνηθίσει, δεν έχουν καμία συνέπεια. Αυτό σημαίνει επίσης ότι, είτε μας αρέσει είτε όχι, με τον συγκεκριμένο Πάπα και υπό τις παρούσες συνθήκες, εμφανίζονται τόσες πολλές ευκαιρίες από μια οικουμενική άποψη".
Σε άλλο ερώτημα σχετικά με την ένωση και την αναφορά του Πάπα "Αν περιμένουμε τους θεολόγους να καταλήξουν σε συμφωνία εκείνη την ημέρα δεν θα έρθει ποτέ!" απάντησε πως αυτό μπορεί να είναι αλήθεια αλλά συμπλήρωσε:
"Αλλά την ίδια στιγμή, η ιστορία μας λέει ότι η θεολογία έχει διχάσει την Εκκλησία. Κατά συνέπειαν τώρα, η θεολογία πρέπει να βοηθήσει να θεραπεύσουμε και να ενώσουμε την Εκκλησία. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις θεολογικές διαφωνίες  που έχουν προκαλέσει διαίρεση στην Εκκλησία".

Τέλος ερωτώμενος για την Πανορθόδοξη Σύνοδο το 2016 και συγκεκριμένα για το κατά πόσο θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της ενότητας με την Καθολική Εκκλησία ο Μητροπολίτης Περγάμου τόνισε:
"Ίσως, αλλά μόνο σε γενικούς όρους. Θα μπορούσε να είναι η κατάλληλη στιγμή για να προβούμε σε απολογισμό των μεγάλων βήματων που έχουν γίνει προς τα εμπρός. Αλλά δεν νομίζω ότι θα δούμε κάτι περισσότερο από αυτό. Το επίκεντρο θα είναι κυρίως τα υφιστάμενα προβλήματα στον Ορθόδοξο κόσμο".

Σε ένα μάλλον ερώτημα-παγίδα από την πλευρά του δημοσιογράφου για τις θεολογικές συζητήσεις μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών και με το σχόλιο πως αυτές "δεν έχουν αποφέρει πολλά αποτελέσματα, κυρίως λόγω των διαιρέσεων που έχουν προκύψει μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών" ο Μητροπολίτης Περγάμου έδωσε την εξής απάντηση:
"Είναι σημαντικό για τις Ορθόδοξες Εκκλησίες να είμαστε ενωμένοι. Δυστυχώς βλέπω από κάποιους Ορθόδοξους να υιοθετείται η παλιά τάση της εχθρότητας προς την Καθολική Εκκλησία και προς τον παπισμό. Και αυτό σίγουρα δεν κάνει διευκολύνει καθόλου την κατάσταση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.