Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Η επιστροφὴ στην ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ "πάει περίπατο"! Τώρα, όλες οι "εκκλησίες" (και οι Αρχιεπίσκοποί τους) θα συμβάλλουν στην ...ειρήνευση των λαών!

Οικουμενιστική στροφή;  (ἐδῶ)


"Ο Αρχιεπίσκοπος στο τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου"

Ἔγινε ἀναφορὰ «στη συμβολή των Εκκλησιών στην αποκατάσταση των αρμονικών σχέσεων μεταξύ λαών και ανθρώπων που ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτισμούς. "Αυτή τη συμβολή έχει να καταδείξει αρκετές φορές η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος με τρόπο συγκεκριμένο, επίσης όμως και άλλες Εκκλησίες, εδώ στη Γερμανία, όπως η Καθολική και η Ευαγγελική"»!

Tο Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου (LMU) επισκέφθηκε το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. O Πρόεδρος του Τμήματος Καθηγητής Αθανάσιος Βλέτσης καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και τη συνοδεία του με τον ψαλμικό στίχο «Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου. Ευλογήκαμεν υμάς εξ οίκου Κυρίου» και συμπλήρωσε: "Επιτρέψτε μου κάνοντας μια υπέρβαση, τόσο όσον αφορά στον
εορτασμό του εκκλησιαστικού έτους, όσο και όσον αφορά στο πρόσωπο, το οποίο εννοεί ο ψαλμικός στίχος, να Σας καλωσορίσω στο Τμήμα μας με τον στίχο αυτό".
Αναφέρθηκε στις εορτές που πραγματοποιήθηκαν πριν από περίπου δύο εβδομάδες για τα 20 χρόνια από την Ίδρυση του τμήματος και τα 30 από την Ίδρυση της πρώτης Έδρας Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Μίλησε, για τον πρώτο Διδάσκοντα στην Έδρα Ορθοδόξου Θεολογίας καθηγητή κ. Θεόδωρο Νικολάου λέγοντας πως "ο καθηγητής κ. Νικολάου, όπως επίσης και πολλοί από τους άλλους Έλληνες επισκέπτες καθηγητές της πρώτης περιόδου (1995-1999) ανήκαν ως Έλληνες της Διασποράς στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως: αυτό δεν μειώνει όμως καθόλου την υποχρέωση που αισθάνομαι να απευθύνω ένα λόγο βαθύτατης ευχαριστίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία σήμερα μας τιμά ιδιαιτέρως εδώ στο Μόναχο με το πρόσωπο του Προκαθημένου της και Προέδρου της αγίας και ιεράς Συνόδου. Σ᾽αυτή την Εκκλησία Σας (που και μεις την αισθανόμαστε δική μας) χρωστούμε, οι Έλληνες στην καταγωγή την εκκλησιαστική «κοινωνικοποίησή» μας και επίσης την πρώτη μας θεολογική εκπαίδευση. Και όταν επιστρέφουμε στην πατρίδα μας, συγκαταριθμούμεθα και πάλι στα μέλη της Εκκλησίας Σας".
Ο κ. Βλέτσης έκανε λόγο για τις επισκέψεις των Προκαθημένων και των άλλων επισκόπων στο τμήμα και τόνισε πως "έτσι υπογραμμίζεται με εμφαντικό τρόπο η στενή σχέση των σπουδών της Ορθοδόξου Θεολογίας με την εκκλησιαστική ζωή και ταυτόχρονα με τις μητέρες Εκκλησίες μας. Γιατί δεν μας επιτρέπεται να ξεχνούμε ότι η θεολογία δεν είναι μια αφηρημένη διανοητική απασχόληση γύρω από το περί Θεού ερώτημα: θέλει, βεβαίως και με τις καλά τεκμηριωμένες γνώσεις που έχουν ελεχθεί επιστημονικά, να διακονήσει το κήρυγμα του Λόγου στον σύγχρονο κόσμο μας. Ταυτόχρονα αποσκοπεί όμως ο λόγος της θεολογίας να συμβάλλει στην καταλλαγή και την κατανόηση στην κοινωνία. Και γι αυτό το έργο αισθάνεται το Τμήμα μας την υποχρέωσή του να δεσμευθεί σε πολλές κατευθύνσεις".
Αναφέρθηκε, επίσης, στη συμβολή των Εκκλησιών στην αποκατάσταση των αρμονικών σχέσεων μεταξύ λαών και ανθρώπων που ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτισμούς. "Αυτή τη συμβολή έχει να καταδείξει αρκετές φορές η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος με τρόπο συγκεκριμένο, επίσης όμως και άλλες Εκκλησίες, εδώ στη Γερμανία, όπως η Καθολική και η Ευαγγελική" είπε ο κ. Βλέτσης και προσέθεσε ότι "η συμφιλίωση μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών μετά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια η ενσωμάτωση των πρώτων εργατών-μεταναστών (Gastarbeiter) στη Γερμανία (παρόλες τις αρχικές δυσκολίες) μπορεί, να αποδοθεί στο μεγαλύτερο μέρος του στα θετικά του χριστιανικού πολιτισμού της συμφιλίωσης και σ᾽ αυτόν τον πολιτισμό (της συμφιλίωσης) κάθε χριστιανική κοινότητα αισθάνεται βαθύτατο σύνδεσμο με τον Ιουδαϊσμό.
Ο κ. Αυγουστίνος "συμβάλλει" στην συμφιλίωση
..."ἁγιαζόμενος" ἀπὸ τὸν Καρδινάλιο!
  Σ᾽ αυτό το έργο της συμφιλίωσης και της κατανόησης καλούνται και σήμερα οι Εκκλησίες να συμβάλλουν, όταν μάλιστα τα κύματα των πολιτικών παθών σηκώνονται ως βουνά και απειλούν να μας καταπιούν όλους. Όταν π.χ. από την οικονομική κρίση στην πατρίδα μου ρισκάρουν πολλοί να προκαλέσουν μια πολιτιστική κρίση, όπως ήδη από πολύ καιρό έχει πολύ ορθά επισημάνει ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος". Απευθυνόμενος προς τους πολιτικούς που ήταν καλεσμένοι, τους συμβούλευσε "να κάνουν χρήση από αυτή τη συμβολή των χριστιανικών Εκκλησιών, ειδάλλως οι κίνδυνοι είναι ήδη πολύ μεγάλοι".
Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή και αναφέρθηκε στους λόγους της επίσκεψής του στην Γερμανία. Ο Αρχιεπίσκοπος, όπως εξήγησε, πραγματοποιεί το ταξίδι αυτό για να ευχαριστήσει τον Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο που οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες του φανερώνουν την αγάπη προς το δοκιμαζόμενο λαό της Ελλάδας, τον Δούκα της Βαυαρίας Φραγκίσκο, ο οποίος δείχνει εμπράκτως την στηρίξή του και την αγάπη του προς τα παιδιά της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τον Καρδινάλιο του Μονάχου, που και αυτός προσφέρει βοήθεια σε
αδύναμες ομάδες της χώρας, αλλά και για να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι χρόνων από την ίδρυση του ιερού ναού Αγίων Πάντων και του τμήματος θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.
Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος συνομίλησε και δέχτηκε ερωτήσεις από τους φοιτητές της σχολής. Απαντώντας σε ερώτηση φοιτητή για το "πώς βλέπει την Ευρώπη σήμερα" ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως δυστυχώς σήμερα έχει καταλήξει να είναι μία ένωση οικονομικών συμφερόντων και απέχει πολύ από το όραμα των ιδρυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Θέλουμε την Ευρώπη που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία Ευρώπη αρχών, αξιών και αλληλεγγύης και όχι μία ένωση οικονομικών συμφερόντων όπως έχει καταλήξει να είναι σήμερα" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του προς τους μαθητές, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις διδαχές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, λέγοντας ότι μέριμνα του Αγίου ήταν να ιδρύσει κυρίως σχολεία και όχι ναούς. Και έφτιαξε 250 σχολεία. "Αλλά σήμερα για ποια παιδεία μιλάμε;" αναρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος. Στη συνέχεια με αφορμή τη χθεσινή Ευαγγελική Περικοπή υπογράμμισε ότι "βρισκόμαστε σε μία εποχή που κάποιοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, για να βρουν ένα κομμάτι ψωμί, ενώ κάποιοι άλλοι "φτιάχνουν καινούργιες αποθήκες, για να αποθηκεύσουν τα υπάρχοντά τους". Το έργο των Εκκλησιών και των Κυβερνήσεων είναι να μοιραστούμε ό,τι έχουμε με τους αδελφούς μας. Χρειαζόμαστε μία Ευρώπη με περισσότερη αλληλεγγύη και όχι μία Ευρώπη που δε μπορεί να συνεννοηθεί σε βασικά ζητήματα και θέματα".
Οι φοιτητές, επίσης, είπαν στον Αρχιεπίσκοπο πώς οι ίδιοι βιώνουν την ενότητα της Ορθοδοξίας, όταν φοιτητές από 13 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης ανταμώνουν για να σπουδάσουν μαζί Ορθόδοξη Θεολογία.
Το «Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας» αποτελεί τη συνέχεια και επέκταση της έδρας και του Ινστιτούτου Ορθοδόξου Θεολογίας, που δημιουργήθηκαν το χειμερινό εξάμηνο 1984/85. Το Τμήμα δημιουργήθηκε τον Ιούλιο 1994 µε απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου του Μονάχου και από το χειμερινό εξάμηνο 1995/96 παρέχεται η δυνατότητα ολοκληρωμένων σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας μια καινοτομία στα κρατούντα σε κρατικά πανεπιστήμια σε ολόκληρο το δυτικοευρωπαϊκό χώρο.
Σκοπός του νέου αυτού Ορθοδόξου Τμήματος στην καρδιά της Ευρώπης είναι η σπουδή και η έρευνα της Ορθόδοξης θεολογικής παράδοσης και εκπαίδευση νέων επιστημόνων, οι οποίοι θα μπορούν να αναλάβουν υπηρεσία είτε ως κληρικοί ή συνεργάτες των ορθοδόξων Ιερών Μητροπόλεων είτε ως εκπαιδευτικοί του μαθήματος των θρησκευτικών στο γερμανόφωνο χώρο αλλά και αλλού, είτε ως ερευνητές σε ακαδημαϊκούς τομείς και στο ευρύτερο θεολογικό-εκκλησιαστικό επιστητό.


 Τι σημαίνουν άραγε όλα αυτά;

"Ο Αρχιεπίσκοπος παρασημοφόρησε τον Δούκα της Βαυαρίας Φραγκίσκο" (ἐδῶ)


Σε πανηγυρική εκδήλωση στις 23 Νοεμβρίου 2015 στον ιερό ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος παρασημοφόρησε την ΑΒΥ τον Δούκα της Βαυαρίας κ. Φραγκίσκο με το μετάλλιο του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη.
Με την τιμητική αυτή διάκριση ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Δούκα της Βαυαρίας για την αμέριστη συμπαράστασή του στο πρόγραμμα της Αποστολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τη σίτιση απόρων πολύτεκνων οικογενειών.
Προ διετίας εόρτασε ο Δούκας της Βαυαρίας τα 80 γενέθλιά του και παρακάλεσε τους επιφανείς εκπροσώπους της βαυαρικής κοινωνίας, αντί δώρων, να καταθέσουν χρήματα για τη σίτιση απόρων πολύτεκνων οικογενειών, που πλήττονται από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
Στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκαν με περισσή αγάπη οι εκλεκτοί του προσκεκλημένοι και συγκεντρώθηκε ένα σεβαστό ποσό, το οποίο και διετέθη για το πρόγραμμα "τρόφιμα για οικογένειες με υποσιτιζόμενα τέκνα" της Αποστολής της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Για τη λογιστική υλοποίηση και διεκπεραίωση του προγράμματος χρειάστηκε η διαμεσολάβηση και τεχνική υποδομή της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας και του ιδρύματος Στερνστούντεν της βαυαρικής ραδιοφωνίας και τηλεοράσεως. Ο πρώην Πρωτοσύγγελος της Αρχιεπισκοπής και νυν Μητροπολίτης κ. Μάξιμος και ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Απόστολος Μαλαμούσης, προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες για την απρόσκοπτη εφαρμογή του προγράμματος.
Στην τελετή παρασημοφόρησης παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο Πρωτοσύγγελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Συμεών, ο Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Σεβαστιανός Ανδρεάδης, καθώς επίσης κι άλλα μέλη της συνοδείας του Αρχιεπισκόπου, που επισκέπτονται το Μόναχο και το Βερολίνο, κατόπιν προσκλήσεως του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.
Την Ελληνική Πολιτεία εκπροσώπησε η Γενική Πρόξενος στο Μόναχο, κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου.
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίλεκτα μέλη της βαυαρικής κοινωνίας, εκπρόσωποι των Εκκλησιών, η πρόεδρος του Εβραϊκού συμβουλίου Μονάχου κ. Κνομπλοχ, πρόξενοι άλλων χωρών κι εκπρόσωποι της παροικίας μας στο Μόναχο.
Η ευεργετική προσφορά του Δούκα της Βαυαρίας υπογραμμίζει για μία ακόμη φορά τις μακροχρόνιες φιλικές σχέσεις Ελλάδος και Βαυαρίας, που καλλιεργούνται μέχρι και σήμερα και μεταλαμπαδεύουν έμπρακτα μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας για το μέλλον των δύο λαών και πολιτισμών.
Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και οι Έλληνες ορθόδοξοι της Βαυαρίας εκφράζουν τις θερμές του ευχαριστίες στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, για τη βαρυσήμαντη και πολλαπλώς επωφελή επίσκεψή του στο Μόναχο.
Επιμέλεια και Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.