Διεθνές Συνέδριο «Ιστορία και Ορθοδοξία: μεθοδολογικά κριτήρια και εκκλησιαστική συνείδηση στην αντιμετώπιση κρίσεων»

  Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου «Ιστορία και Ορθοδοξία: μεθοδολογικά κριτήρια και εκκλησιαστική συνείδηση στην αντιμετώπιση κρίσεων», που πραγματοποιήθηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου Σερρών, μεταξύ 28 και 30 Οκτωβρίου.
   Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η Ηγουμένη της Μονής Κα Ιακώβη, που κάλεσε τους μετέχοντες να συμμετάσχουν και στην επίσημη παρουσίαση του τόμου της Μονής στις 8 Δεκεμβρίου στο Πολεμικό Μουσείο.
   Χαιρετισμό εκ μέρους των διοργανωτών απηύθυναν ο Καθηγητής
Βασίλειος Κουκουσάς (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), ο Επ. Καθηγητής Ιωάννης Παναγιωτόπουλος (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), και ο Επ. Καθηγητής Ιωάννης Μπάκας (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης). Το Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο του Αγ. Τύχωνα εκπροσώπησε ο κ. Στέφανος Μήλιος, το Πανεπιστήμιο της Σόφιας Αγ. Κλήμης Οχρίδας ο Επ. Καθηγητής Svetoslav Ribolov, το Hellenic American University, NH, USA ο Καθηγητής Χρηματοοικονομικών και Διευθύνων Οικονομικός Σύμβουλος Λεωνίδας Τζώνης, και το Ποντιφικό Πανεπιστήμιο Urbaniana ο υπ. Διδάκτωρ π. Αντώνιος Μπαφαλούκος.

  
Όλοι οι μετέχοντες τόνισαν τη σημασία του εκκλησιαστικού βιώματος ως ουσιαστικής και κύριας προϋπόθεσης για την στέρεα και ουσιαστική σχέση Παράδοσης και Θεολογίας στον Ορθόδοξο κόσμο. Οι αλλοιώσεις της σχέσης αυτής, κάθε φορά που παρουσιάσθηκε κάποια κρίση ή η Εκκλησία κλήθηκε να αντιμετωπίσει κάποιο κίνδυνο, έβλαψαν την ενότητα και επέτρεψαν στους εχθρούς της Εκκλησίας να την βλάψουν. Ιδιαίτερα σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά απαιτείται η εγρήγορση του εκκλησιαστικού σώματος, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι όποιοι διαφαινόμενοι σοβαρότατοι κίνδυνοι.
  To Διεθνές Συνέδριο στο Ι. Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου εντάσσεται στο κοινό Μεταπτυχιακό Σεμινάριο Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Τμήματος Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Studium Historicorum Ecclesiasticorum), με διδάσκοντες αντίστοιχα τον Επ. Καθηγητή Ιωάννη Παναγιωτόπουλο, και τους Καθηγητή Βασίλειο Κουκουσά και τον Επ. Καθηγητή Ιωάννη Μπάκα.

Κ α ι


   Μην ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη μονή (Ακριτοχωρίου) είναι μετόχι της Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους (κι εμείς περιμένουμε από το Άγιο Όρος να αντιδράσει στην οικουμενιστική λαίλαπα και να διακόψει το μνημόσυνο του Βαρθολομαίου).

   Μην ξεχνάμε ακόμη ότι η γερόντισσα Ιακώβη του μοναστηριού του Ακριτοχωρίου συμμετείχε (μαζί με μία ακόμη μοναχή) " στους εορτασμούς για την 75η επέτειο από την ίδρυση της Παπικής οικουμενιστικής κοινότητας Ταϊζέ". Δείτε εδώ:


Η Γερόντισα μίλησε περί μοναχισμού και τόνισε την αγάπη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο οποίος όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “αγωνίζεται να εφαρμόσει την εντολή του Κυρίου για ενότητα και αδελφοσύνη”


Η Γερόντισα Ιακώβη του Ιερού Ησυχαστηρίου του Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου – Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου νομού Σερρών, παραβρέθηκε και μίλησε στους εορτασμούς για την 75η επέτειο από την ίδρυση της Παπικής οικουμενιστικής κοινότητας Ταιζέ .
Η Γερόντισα μίλησε περί μοναχισμού και τόνισε την αγάπη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο οποίος όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “αγωνίζεται να εφαρμόσει την εντολή του Κυρίου για ενότητα και αδελφοσύνη”.

 Πνευματικός καθοδηγητής του Ιερού Ησυχαστηρίου του Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου, είναι ο ηγούμενός της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτης Αλέξιος.
Δείτε τε την: