Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Η ΝΕΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! --Σαμπεζύ: Σμιλευτήριο διαχριστιανικών σχέσεων... των διηρημένων εκκλησιών!

Μήνυμα ενότητας προς τους Ρωμαιοκαθολικούς και τα άλλα δόγματα έστειλε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος από το Σαμπεζύ


Του Μανώλη Κείου

Από την Μητρόπολη του Οικουμενισμού ξεκινάει η ρελάνς του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για τους εναγκαλισμούς με τους Ρωμαιοκαθολικούς …και όχι μόνο!
Από τις πρώτες του αναφορές αυτές τις μέρες που βρίσκεται στην Ελβετία φάνηκε πως βασικός στόχος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου είναι να εμφανιστεί ως ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Ορθοδοξίας, υπό την σκέπην του οποίου, θα πραγματοποιηθεί και η ενδυνάμωση των σχέσεων με τα άλλα δόγματα. Η δυναμική αυτής της κίνησης
είναι σημαντική σε επίπεδο εντυπώσεων, αλλά και ουσίας, και συνάμα δεν μπορεί παρά να αποτελέσει και έμμεση απάντηση στις πρόσφατες ρωσικές επαφές με το Βατικανό.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μιλώντας για τα 50 χρόνια λειτουργίας του Οικουμενιστικού Κέντρου στο Σαμπεζύ, λοιπόν, το χαρακτήρισε σμιλευτήριο των διορθόδοξων και διαχριστιανικών σχέσεων και εξέφρασε την αγωνία του Φαναρίου για την καταλλαγή και την ενότητα των διηρημένων εκκλησιών!
Συνάμα έκανε έναν απολογισμό του έργου του Κέντρου, επαινώντας το γεγονός πως καλλιεργήθηκε “το πραγματικό οικουμενικό πνεύμα” όπως είπε, ενώ χαρακτήρισε καταλυτική, τη συνεισφορά του Κέντρου στην επιστήμη της Θεολογίας αλλά και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ανά τον κόσμο Ορθόδοξες Εκκλησίες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι χύθηκαν δάκρυα για την έξοδο από την απομόνωση εκείνων που μπήκαν ακόμη και λογω πολιτικών συγκυριών.
Στόχος λοιπόν του κ. Βαρθολομαίου πέραν των προαναφερθέντων είναι να υπενθυμίσει στις “αδελφές εκκλησίες” πως δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ενός οικονομικά παγκοσμιοποιημένου, αλλά πνευματικά ανάπηρου πλανήτη χωρίς κοινές πρωτοβουλίες .
Ορθόδοξοι κύκλοι διαρρέουν πως όλα είναι κομμάτια μιας ευρύτερης προσπάθειας του Φαναρίου να αφήσει πίσω την αυτο – περιθωριοποίηση, που όπως ισχυρίζονται γεννήθηκε από μια τοπικιστική νοοτροπία, η οποιά σύμφωνα με αρκετούς ξένους αναλυτές, χαρακτηρίζει τις Ορθόδοξες Εκκλησίες στη σύγχρονη εποχή. Οι Φαναριώτες έχουν βάλει μπροστά τις δικαιολογίες πως ένας εκ των βασικών στόχων του Πατριάρχη είναι να αποτρέψει την εσωστρέφεια του ορθόδοξου κόσμου .


Υπενθυμίζται πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα πραγματοποιήσει σήμερα ανοιχτή δημόσια διάλεξη στην έδρα του Παγκόσμιου Συμβουλίου «Εκκλησιών» το μεσημέρι της 24ης Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Φανάρι θα αναφερθεί κατά βάση σε ζητήματα που σχετίζονται με την Σύνοδο, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Κρήτη, ενώ θα εστιάσει επίσης, όπως συνηθίζει σαν “πράσινος Πατριάρχης” που αποκαλείται, στις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις, αλλά και στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.