Σάββατο, 13 Μαΐου 2017

Όταν λένε τα αυτονόητα, αλλά πράττουν τα ...αδιανόητα!


Οι αιρετικές κοινότητες δεν πρέπει να καλούνται «εκκλησίες»

3500-asociaciones01.jpg

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
   Θα βοηθήσουν όσοι από κακόδοξη αβρότητα καλούν τις αιρετικές κοινότητες "εκκλησίες", το πλήθος των αιρετικών κοινοτήτων, να επιστρέψει στην Μία Αγία Εκκλησία; Θα μπορούσε κανείς να αποκαλέσει "εκκλησίες" τις ποικίλες αιρετικές ομάδες και κοινότητες; [σ.σ.: Θὰ βοηθήσουν ὅσοι ἀπὸ κακόδοξη ἁβρότητα ἔχουν κοινωνία μὲ τοὺς Οἰκουμενιστές, νὰ ἐπιστρέψουν στὴν Ἐκκλησία; Ἂν ἡ κοινωνία αὐτὴ βοηθοῦσε, τότε γιατί οἱ Ἅγιοι διέκοπταν τὸ Μνημόσυνό τους; Γιατὶ ὁ Εὐαγγελιστὴς ΕΝΤΕΛΛΕΤΑΙ: "καὶ χαίρειν αὐτοῖς ΜΗ λέγητε";].
    Αποτελεί μεγάλη εκτροπή από την Ορθόδοξη εκκλησιολογία, η αναφορά σε "εκκλησίες", εκτός της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, της Ορθοδόξου δηλαδή Εκκλησίας. Οι αιρετικές κοινότητες είναι εκτός Εκκλησίας και ως εκ τούτου δεν μπορούν να καλούνται "εκκλησίες" από κακόδοξη αβρότητα.
   Ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς αναφέρει: «Η Εκκλησία δεν είναι μόνο μία, αλλά και μοναδική. Εν τω Κυρίω Ιησού δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν πολλά σώματα, κατά τον ίδιον τρόπον δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν εν αυτώ πολλές Εκκλησίες. Εν τω θεανθρωπίνω αυτού σώματι η Εκκλησία είναι μία και μοναδική, όπως ο Θεάνθρωπος, ο Χριστός, είναι ένας και μοναδικός»* 
   Ο Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης έγραφε ότι «οι διάφορες Ομολογίες διατηρούν γνώμες και διδασκαλίες συνήθως αντίθετες προς την θεία αλήθεια του Ευαγγελίου και την διδασκαλία των Αγίων Αποστόλων, των Οικουμενικών και Τοπικών Συνόδων και των Αγίων Πατέρων».  
   Αποτελεί κακόδοξο ατόπημα η αναφορά σε "εκκλησίες", εκτός της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, της Ορθοδόξου δηλαδή Εκκλησίας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι που διεφύλαξε την αλήθεια της Πίστεως, καθότι «η αλήθεια εστί της Εκκλησίας και στύλος και εδραίωμα» (P.G. 90,93), κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Εκτός της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, δηλαδή της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν υπάρχουν εκκλησίες. [σ.σ.: Καὶ ἀφοῦ κάνατε συντρίψατε τοὺς Οἰκουμενιστές μὲ τὰ κείμενα τῶν Ἁγίων, εἴπατε δηλαδὴ τὰ αὐτονόητα, τώρα συνεχίστε νὰ κάνετε τὰ ἀδιανόητα: νὰ κοινωνεῖτε μὲ αὐτοὺς ποὺ καταγγέλλετε!].


*Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς «Δογματική της Ορθοδόξου Εκκλησίας» (Αναδημοσίευση από τη γαλλική μετάφραση στον Ορθόδοξο Τύπο, 29/6/2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το περιεχόμενο των επώνυμων άρθρων ενδέχεται να μη συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου.