Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Αγίου Ειρηναίου επισκόπου Λουγδούνου





Στις 23/8 τιμούμε την μνήμη του Αγίου Ειρηναίου επισκόπου Λουγδούνου και διαδόχου των Αγίων Αποστόλων.
Θεωρείται ένας απ' τους εκκλησιαστικούς πατέρες καθώς τα συγγράματά του έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της χριστιανικής θεολογίας. Στήριξε τους χριστιανούς στην ορθή πίστη και τους γλύτωσε απ' τις πλάνες και το ψεύδος των αιρέσεων.
Μέσω των γραπτών του (ως επί το πλείστον δογματικών) και κυρίως μέσω του έργου του “έλεγχος και ανατροπή της ψευδωνύμου γνώσεως”, αντιπαρατίθεται στις αιρέσεις και ιδιαίτερα στον γνωστικισμό, θρησκευτικό και φιλοσοφικό κίνημα που φέρει προσωπείο χριστιανισμού ενώ πρεσβεύει τον συγκρητισμό (ανακάτεμα θρησκειών).
Για την “γνώση” που αναζητούσαν μάταια οι αιρετικοί, δίδαξε ότι είναι το υπερεξέχον δώρο της αγάπης του ανθρώπου στο πρόσωπο του Σωτήρος Χριστού που το Άγιο Πνεύμα χορηγεί στον χριστιανό μέσα στον ζωντανό οργανισμό της Εκκλησίας.
Το έργο του “επίδειξις αποστολικού κηρύγματος” είναι ένα διδακτικό δογματικό εγχειρίδιο, με απολογητική χροιά, που πραγματεύεται την χριστιανική αλήθεια επί του δόγματος της οικονομίας της σαρκώσεως.
Ο αντιγνωστικός χαρακτήρας των συγγραμμάτων του Αγίου Ειρηναίου επικεντρώθηκε στην διασφάλιση του θεολογικού λόγου που προέρχεται απ'τα σπλάχνα της Εκκλησίας και της Ιεράς Παραδόσεώς της.
Τα συγγράμματά του ανήκουν στην πολεμική θεολογία καθώς καταπολεμούν τον γνωστικισμό χωρίς όμως να έχουν απολογητικό χαρακτήρα. Κατ'αυτόν τον τρόπο, ο Άγιος Ειρηναίος αποδεικνύεται άριστος αντιρρητικός και αντιγνωστικός συγγραφέας, που βιώνει όμως την αποστολική παράδοση.
Σήμερα, ένα χρόνο μετά την ληστρική σύνοδο στην Κρήτη η οποία εισήγαγε συνοδικώς την παναίρεση του οικουμενισμού ή γνωστικισμού ή θρησκευτικού συγκρητισμού, τιμούμε την μνήμη του Αγίου Ειρηναίου υποστηρίζοντας τις αντιγνωστικές του θέσεις και διαφυλάσσοντας την Ιερά μας Παράδοση ώστε να αναιρεθεί η διδασκαλία των αιρέσεων.
Στον καιρό της ανοχής και της συμπόρευσης με κάθε είδους κακοδοξια, ο πιστός ορθόδοξος πρέπει ν' αφυπνισθεί και ν'αγωνισθεί για τη διατήρηση των θεμελιωδών αρχών της Πίστεώς μας που ο οικουμενισμός θέλει να μεταβάλλει. Ο αγώνας του Αγίου  Ειρηναίου για την κατοχύρωση των χριστιανικών δογμάτων, πρέπει να γίνει αγώνας όλων μας διότι η Παράδοση δεν ανήκει σε μερικά μέλη της Εκκλησίας αλλά σε όλους, ανεξαιρέτως, τους ορθόδοξους χριστιανούς.

👍Ορθοδοξία”



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.