Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

«Ο Μπάτσκας Ειρηναίος υπογράφει στην πράξη το κείμενο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου»;

Ο ΜΠΑΤΣΚΑΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΘΑ ΥΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ



O γνωστός και σημαντικός θεολόγος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Επίσκοπος Μπάτσκας Ειρηναίος Μπούλοβιτς, συμμετείχε με την αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Σερβίας στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας (Ιούνιος 2016), αλλά δεν υπέγραψε το κείμενο για τις σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας «προς τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον». 
  Λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου έδωσε στη δημοσιότητα ένα κείμενο, δια του οποίου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν υπέγραψε. Εκεί σημειώνει πως κατά την προσωπική του άποψη «το ενδεδειγμένον» θα ήταν «να μείνη ο όρος Εκκλησία μόνον δια τον Ρωμαιοκαθολικισμόν». Τις άλλες Εκκλησίες, όσες προήλθαν από την μεταρρύθμιση, τις θεωρεί και τις ονομάζει «εκκλησιαστικές κοινότητες».
  Δεν είναι λίγοι αυτοί που συμμερίστηκαν τις απόψεις του Μπάτσκας Ειρηναίου, κυρίως όσοι θεωρούν ότι ο όρος «Εκκλησία» ανήκει αποκλειστικά στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

   Φαίνεται όμως πως ο ιεράρχης της Σερβικής Εκκλησίας αναθεώρησε(;) τις συγκεκριμένες απόψεις του. Γιατί πώς αλλιώς ερμηνεύεται το γεγονός ότι η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (ΚΕΚ), έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα από 30 Μαϊου έως 6 Ιουνίου 2018 στο Novi Sad της Σερβίας, ήτοι στην έδρα του Επισκόπου Ειρηναίου, μετά –προφανώς– από δικές του ενέργειες.
   Άλλαις λέξεσιν ο Επίσκοπος Ειρηναίος θα υποδεχθεί και θα φιλοξενήσει την μεγάλη διοργάνωση και τους εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών που λαμβάνουν μέρος στο Συμβούλιο.
    Με αυτό το ιστορικό γεγονός ο Μπάτσκας Ειρηναίος υπογράφει στην πράξη το κείμενο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου για τις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τον λοιπό χριστιανικό κόσμο. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, θα αποδείξει έργω και λόγω την ενεργό συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό χριστιανικό γίγνεσθαι.
Π.Α.Α. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.