Του Μάνου Χατζηγιάννη

    Από τις θερμές ευχαριστίες και την μάχη των εντυπώσεων στην κρυάδα στην Ιεραρχία και κατόπιν στην Ισπανική υποχώρηση.
Οι αποστάσεις για τον Αρχιεπίσκοπο είναι πολύ μικρές…
H “Black Friday” που φοβούνταν πολλοί εκκλησιαστικοί παράγοντες τελικά δεν ήρθε χθες μετά την συνάντηση Γαβρόγλου-Ιερώνυμου.
Την λύση της σύστασης Επιτροπής ακολουθεί πάλι η Εκκλησία για το φλέγον θέμα της πρότασης των 15 σημείων για αλλαγή των σχέσεων με την Πολιτεία. Κι επειδή έχει καεί η γούνα της από…Επιτροπές (βλέπε Θρησκευτικά) ο Αρχιεπίσκοπος διευκρίνισε πως αυτή η νέα Επιτροπή δεν θα είναι επιφανειακή. Άρα οι προηγούμενες ήταν; Τόνισε δε πως σε αυτήν θα συμμετάσχουν και ιερείς και τεχνοκράτες και αρχιερείς.

Και αφού η Επιτροπή ολοκληρώσει το έργο της το θέμα θα ξαναπάει στην Ιεραρχία η οποία και θα αποφασίσει. Ζήσε Μάη μου… Α τι σύμπτωση τον Μάη δεν είναι που στήνονται κάλπες;
Για το χρονοδιάγραμμα πάντως των επομένων κινήσεων χθες ο κ. Γαβρόγλου διευκρίνισε: “Ως προς το χρονοδιάγραμμα για σύνταξη του νομοσχεδίου, η αίσθησή μας και η βούλησή μας είναι να υπάρχει η δυναμική που θέλουμε να υπάρχει και από πλευράς της Εκκλησίας και από δικής μας πλευράς. Δηλαδή, περιμένουμε την επιτροπή, προετοιμαζόμαστε όλοι, θα δούμε τις λεπτομέρειες και αυτό θα καθορίσει το επόμενο βήμα. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που όλοι πρέπει να επιδιώξουμε. Ούτε αχρείαστες βιασύνες, αλλά ούτε και παραπομπή στις καλένδες, κάτι που θα ήταν απαράδεκτο για μια τόσο ιστορική συμφωνία”
Σε κάθε περίπτωση ο “γάμος” Τσίπρα-Ιερώνυμου χαλάει και ο κ. Ιερώνυμος κερδίζει χρόνο μοιάζοντας να ακολουθεί την μέθοδο του στρίβειν δια του αρραβώνος. Και όπου αρραβώνας η Επιτροπή.
Υπάρχει ένα παλιό ρητό στους πολιτικοδημοσιογραφικούς κύκλους ύμνος στην ελληνική γραφειοκρατία που λέει «άμα δεν θέλεις να γίνει κάτι, φτιάξε μια επιτροπή για να το μελετήσει»
Οι πιέσεις στην Ιεραρχία ήταν ασφυκτικές, οι αντιδράσεις μαζικές και οι άμυνες πλέον ολοένα και πιο ασθενείς. Είναι αμφίβολο κατά πόσο ο Αρχιεπίσκοπος θα μπορούσε μεσούσης και την κόντρας με το Φανάρι να αντέξει την “εσωτερική αντιπολίτευση” να τον σφυροκοπάει για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα.
Υποχώρηση όμως είχαμε και από πλευράς κυβέρνησης. Ο Κ. Γαβρόγλου ο οποίος μετά την Ιεραρχία μιλούσε για συμφωνία- και όχι για πρόταση όπως ο Ιερώνυμος-και τόνιζε πως αυτή θα προχωρήσει, χθες ζήτησε να συγκεκριμενοποιηθεί το “πλαίσιο συμφωνίας”! Η διαφορά είναι ξεκάθαρη.
Η αλλαγή στάσης προσδιορίστηκε προφανέστατα προ ολίγων ημερών όταν υπουργός Παιδείας που έχει κληθεί να βγάλει το φίδι από την τρύπα με επαφές με Εκκλησία της Ελλάδος, Αρχιεπισκοπή Κρήτης και Οικουμενικό Πατριαρχείο, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και …πήρε γραμμή!
Στην κυβέρνηση τους ανησυχεί και η στάση των ΑΝΕΛ μιας και ο Πάνος Καμμένος και το κόμμα του τώρα που κοντοζυγώνουν οι εκλογές θυμήθηκαν πάλι πόσο πιστοί Χριστιανοί είναι….
Το ζητούμενο όμως είναι άλλο. Αφού η Εκκλησία είχε το σθένος να αντιταχθεί στα κυβερνητικά σχέδια γιατί δεν το έχει κάνει νωρίτερα σε τόσες άλλες περιπτώσεις;
Ο “πόλεμος” δεν έχει κερδηθεί σε καμία περίπτωση. Μια μάχη ήταν υπερ του ράσου και η κυβέρνηση θα επανέλθει σίγουρα δριμύτερη.
Το θέμα είναι τι σθένος έχει κάθε ηγέτης. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής σε άρθρο του θύμισε ένα περιστατικό με πρωταγωνιστές τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ.
Λέει λοιπόν ο κ. Παπαθεμελής: “Το πρώιμο ΠΑΣΟΚ άμα τη ανόδω του στην εξουσία τον Οκτώβριο του 1981 ανεκοίνωσε δια του τότε υπουργού της Δικαιοσύνης Στάθη Αλεξανδρή την επιβολή του πολιτικού γάμου ως υποχρεωτικού για όλους τους Έλληνες. Η εξαγγελία προκάλεσε θύελλα και η Εκκλησία βρέθηκε επί ποδός πολέμου. Συνάντηση πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου-αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, η πρώτη από της αναλήψεως των καθηκόντων από τον Ανδρέα.
Κλήθηκα από τον πρωθυπουργό να παρίσταμαι σ’αυτήν. Μπαίνει στο πολιτικό Γραφείο ο Σεραφείμ αγέρωχος και σίγουρος και απευθύνεται στον Παπανδρέου: “Άκουσε, Πρόεδρε, ο μακαρίτης ο πατέρας σου έλεγε μια σοφή κουβέντα «μην τα βάζεις με την Εκκλησία, γιατί η Εκκλησία είναι σαν το κάρβουνο, αν είναι αναμμένο θα σε κάψει, κι αν είναι σβησμένο θα σε μουντζουρώσει»”!
Το σχόλιο του Ανδρέα μετά την αποχώρηση του αρχιεπισκόπου: «Φοβερός ο παπάς, με έπεισε!». Και έδωσε αμέσως εντολή να σταματήσει το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο…”
Οι συγκρίσεις αναπόφευκτες και για τον Αλέξη που θα ήθελε να είναι Ανδρέας αλλά και για τους Αρχιερείς…