Σάλο στους εκκλησιαστικούς κύκλους έχει προκαλέσει η καταγγελία που αποδίδεται στον ίδιο τον πρόεδρο της Συρίας Μπασαρ Αλ Άσσαντ και σύμφωνα με την οποία καταβάλλονται προσπάθειες για τη διάσπαση της Εκκλησίας της Αντιοχείας χρησιμοποιώντας μάλιστα το ουκρανικό μοντέλο.
Υπενθυμίζεται πως το Πατριαρχείο Αντιοχείας διατηρεί παγωμένες σχέσεις με το Φανάρι λόγω της κρίσης με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για το Κατάρ και απείχε και από την Σύνοδο της Κρήτης.
Οπότε αν ισχύει η καταγγελία διαφαίνεται πως κάποιοι επιχειρούν να κόψουν και να ράψουν την Ορθοδοξία στα μέτρα τους μόνο με τους πρόθυμους.

“Καταβάλλονται προσπάθειες για τη διάσπαση της Εκκλησίας της Αντιόχειας, χρησιμοποιώντας το ουκρανικό μοντέλο”, ανέφερε ο συντονιστής της ομάδας διακοινοβουλευτικής φιλίας Ρωσίας-Συρίας και αναπληρωτής της Κρατικής Δούμας Ντμίτρι Σαμπλίν επικαλούμενος τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασσαντ .
«Ο Πρόεδρος Αλ Άσσαντ δήλωσε ότι τώρα βλέπουμε μια προσπάθεια να χωριστεί η Εκκλησία της Αντιόχειας στη Συρία και το Λίβανο, μιλώντας για την παροχή μητροπολιτικής ανεξαρτησίας στο Λίβανο» πρόσθεσε.
Ο Αλ-Ασσαντ κάλεσε «για την πρόληψη αυτής της διαίρεσης σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, αλλιώς θα έχουμε εκατοντάδες Ορθόδοξες Εκκλησίες και μόνο ένα Βατικανό».
Υπενθυμίζεται πως ο Πατριάρχης Αντιοχείας απαντώντας στο αίτημα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα της «συνόδου ενοποίησης» της 15ης Δεκεμβρίου και την ουκρανική εκκλησία που δημιουργήθηκε εκεί, προέτρεψε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να σταματήσει τη διαδικασία χορήγησης αυτοκεφαλίας μέχρις ότου βρεθεί μια πανορθόδοξη λύση στην ουκρανική κρίση. Εις ώτα μη ακουόντων όπως αποδείχθηκε.
Στην απάντησή του, δε ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης τόνισε ότι τα γεγονότα γύρω από τη δημιουργία της νέας εκκλησίας προκαλούν ανησυχίες όχι μόνο λόγω της διάστασης που δημιουργούν στον Ορθόδοξο κόσμο αλλά και επειδή η άποψη των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών δεν ελήφθη υπόψη από την Κωνσταντινούπολη.
«Θέλουμε να δούμε την ενότητα του Ορθοδόξου κόσμου, να ενισχυθεί και να εδραιωθεί», γράφει ο Ιωάννης. «Από την επιστολή σας, φαίνεται ότι αποφασίσατε να συνεχίσετε τη διαδικασία χορήγησης αυτοκεφαλίας… Ως εκ τούτου, σας καλούμε να μην λάβετε αποφάσεις που δεν υποστηρίζονται από τη συναίνεση των αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών. Δεν είναι λογικό να σταματήσουμε ένα σχίσμα με την τιμή της ενότητας του Ορθοδόξου κόσμου».
Ο Μακαριώτατος εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι «το πιο χρήσιμο πράγμα για την ειρήνη στην Εκκλησία, την ενότητά της και για την κοινή ορθόδοξη μαρτυρία στον κόσμο μας σήμερα είναι να σταματήσουμε και να αναβάλουμε αυτή τη διαδικασία μέχρις ότου μελετηθεί το ουκρανικό πρόβλημα και να βρεθεί μια πανορθόδοξη λύση».
Ο Πατριάρχης Αντιοχείας επανήλθε με νέες δηλώσεις.
Την αντίθεση του στο χάσμα που δημιουργεί στον ορθόδοξο κόσμο η χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησια κατέστησε σαφή σε δηλώσεις του σημειώνοντας πως η Ορθόδοξη Εκκλησία Αντιοχείας εναντιώνεται πλήρως στο υπάρχον χάσμα μεταξύ των ορθόδοξων εκκλησιών και υποστηρίζει τη θέση της Ρωσίας σχετικά με το ζήτημα της Ουκρανικής Εκκλησίας.
«Δεν αποδεχόμαστε αυτό που συμβαίνει τώρα στον Ορθόδοξο κόσμο καθώς αποσκοπεί στη διαίρεση και την αποδυνάμωση των Ορθοδόξων Χριστιανών… Ως ορθόδοξη εκκλησία θα θέλαμε πολύ να διατηρήσουμε την ενότητα των Ορθοδόξων Χριστιανών στον κόσμο. Είμαστε πολύ βαθιά προβληματισμένοι για την κατάσταση και σας υποστηρίζουμε πλήρως σε αυτό το θέμα», δήλωσε ο Πατριάρχης κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ο Πατριάρχης πρόσθεσε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία Αντιοχείας έχει απευθυνθεί στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, ζητώντας του να αναλάβει δράση για να ενώσει τις εκκλησίες και να θεραπεύσει το υπάρχον χάσμα μεταξύ τους.

Ενθρόνιση

Στο μεταξύ ο επικεφαλής της νέας ουκρανικής δομής ο Μητροπολίτης Επιφάνιος, δήλωσε ότι η ενθρόνισή του θα πραγματοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου. Και μάλιστα αυτό το αποκάλυψε την Πέμπτη σε την παρουσίαση του βιβλίου του επικεφαλής των Ουνιτών Svyatoslav Shevchuk.