Σχίσμα και διαμάχη ανάμεσα στις Εκκλησίες έχει προκαλέσει η ψευδο-αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας. Πάντως η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής δήλωσε ξεκάθαρα με ανακοίνωσή της πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την μη κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας, επιθυμώντας να αποφύγει τα σχίσματα στους κόλπους των ορθόδοξων εκκλησιών.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής (OCA) δεν θα αναγνωρίσει την νεοϊδρυθείσα μη κανονική Eκκλησία της Ουκρανίας και εκφράζει την υποστήριξή της στον Μητροπολίτη Ονούφριο (Μπερεζόφσκι) της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας του
Πατριαρχείου Μόσχας, δήλωσε η ηγεσία της OCA σε επιστολή της.
«Όσον αφορά την Εκκλησία στην Ουκρανία, η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων έχει αποφασίσει αυτή τη στιγμή να συνεχίσει να αναγνωρίζει και να υποστηρίζει τον Μητροπολίτη Ονούφριο ως κανονικό επικεφαλής και προκαθήμενο της Oυκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας [και] να διατηρήσει, παράλληλα με αρκετές άλλες εκκλησίες, την αναγνώριση της για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας», ανέφερε η επιστολή.
Η Ιερά Σύνοδος της OCA ζήτησε από τους κληρικούς και πιστούς της να απέχουν από οποιεσδήποτε δημόσιες συζητήσεις σχετικά με τα θέματα της εκκλησίας της Ουκρανίας.
«Όντας οι επικεφαλής των πιστών της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αμερική, δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς και να επιτρέψουμε στους ορθόδοξους πιστούς να χωριστούν σε φατρίες», ανέφεραν οι επίσκοποι της OCA.
Προτρέπουν επίσης τους πιστούς να ακολουθήσουν τις οδηγίες των πατέρων της εκκλησίας και να «μην αφήνουν τα σχίσματα να αποδυναμώνουν τους δεσμούς ανάμεσα στις εκκλησίες».

Στις 6 Ιανουαρίου, ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος εξέδωσε ένα διάταγμα ανεξαρτησίας, ή Τόμο αυτοκεφαλίας, στον επικεφαλής της νεοϊδρυθείσας ουκρανικής εκκλησίας.
Σύμφωνα με τον τόμο, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας θα έχει αποκλειστική δικαιοδοσία στην Ουκρανία, αλλά δεν θα εξουσιοδοτηθεί να διορίζει επισκόπους και να εγκαθιδρύει τις ενορίες της στο εξωτερικό, όντας εξαρτώμενη ουσιαστικά από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αρνήθηκε να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Ενοποίησης και την απόφαση της Κωνσταντινούπολης να χορηγήσει αυτοκεφαλία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.