Του Μανώλη Κείου

Σε προηγούμενο άρθρο του στις αρχές του χρόνου το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας το κόλπο γκρόσο για την ταφόπλακα στην Ορθοδοξία και αναλύοντας πως η νέα ουκρανική εκκλησία θα “ενώσει” Φανάρι-Βατικανό.
Το σχέδιο αυτό κατά πως φαίνεται έχει τεθεί σε εφαρμογή και τα πρώτα δείγματα προέρχονται από τις μεταρρυθμίσεις που επιφέρει η νέα ουκρανική εκκλησία. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες που θα εφαρμοστούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα επιτρέπεται η λειτουργία ταφής και για τους Ρ/Καθολικούς!

Εκτός αυτού, θα τοποθετηθούν στους ναούς πάγκοι όπως στους ναούς των Ρωμαιοκαθολικών ενώ οι γυναίκες θα δύνανται να μην καλύπτουν τα κεφάλια τους στο ναό.
Αναλυτικότερα λοιπόν, η νεοσυσταθείσα Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και επιβάλλει νέους κανονισμούς στους ναούς αλλά και σε θέματα ουσίας!

Ειδικότερα, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ετοιμάζεται να επιτρέψει την τοποθέτηση πάγκων στις εκκλησίες, να αφήσει τις γυναίκες να μην καλύπτουν τα κεφάλια τους στο ναό-συνήθεια όλων των ρωσικών φύλων- και σημαντικότερο όλων να ακυρώσει την απαγόρευση της ταφής των Ρ/Καθολικών.
Επίσκοπος της νέας Εκκλησίας κάλεσε τους ιερείς “να ακούσουν τη φωνή της καρδιάς και να ενεργήσουν σύμφωνα με τις εντολές της αγάπης”.
«Αν κάποιος βαπτιστεί σε εκκλησία άλλης ομολογίας και πεθάνει, θα διεξαγάγουμε ταφή για αυτό το άτομο», δήλωσε ο κ. Φώτιος.
Ο επίσκοπος σημείωσε πάντως ότι, όσον αφορά την τελευταία περίπτωση, οι ιερείς πρέπει να διευκρινίσουν γιατί ο ρ/καθολικός απευθύνθηκε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας για ταφή.
Είναι αντιληπτό πως αν συμβεί κάτι τέτοιο αποτελεί μια τομή στις σχέσεις Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών.
Παρόλα αυτά υπενθυμίζεται πως όταν οι Ουνίτες ζήτησαν να λειτουργήσουν σε κεντρικό ναό που ανήκει πλέον στην νέα Ορθόδοξη Εκκλησία υπήρξαν έντονες αντιδράσεις με τον ίδιο τον Φιλάρετο να στέλνει επιστολή ζητώντας από τον Ουνίτη Αρχιεπίσκοπο να ανακρούσει πρύμναν.