Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Οικουμενιστικά ήθη: Χωρίς συμφιλίωση-μετάνοια, πότε συγκρούονται-πότε "φιλιώνουν"!

Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη - Αρχιεπισκόπου



Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας:

Μάκης Αδαμόπουλος 
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

    Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα κατόπιν προσκλήσεως του Αρχιεπισκόπου για να τελέσει αύριο το απόγευμα τα εγκαίνια στο 
«Κέντρο Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης "Άγιος Πορφύριος"» στο Δήλεσι Βοιωτίας. 
    Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και αναφέρθηκε στα αυριανά εγκαίνια του Κέντρου Γεροντολογίας τονίζοντας πως φέρει το όνομα του αγίου Πορφυρίου, γιατί και ο ίδιος ο γέροντας επιθυμούσε να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κέντρο. Ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την αποδοχή της πρόσκλησης να
τελέσει τα εγκαίνια τονίζοντας πως «θεωρήσαμε ότι πρέπει να είναι κοντά μας ο Πατριάρχης μας. Έτσι, συμμετέχετε και εσείς στις χαρές μας και μας δίνετε περισσότερο κουράγιο, για να περπατήσουμε στον δρόμο που όλοι περπατάμε με τις μικρότητες, τα προβλήματα, τις δυσκολίες, αλλά πρέπει αυτές τις δυσκολίες να τις υπερπηδήσουμε, για να κάνουμε το έργο που θέλει η Εκκλησία».
    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή του για την παρουσία του στην Αθήνα με αφορμή τα εγκαίνια του Κέντρου. «Χαίρω προσωπικώς διότι συμμετέχουμε στη μεγάλη και δικαιολογημένη χαρά σας» τόνισε ο Πατριάρχης και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την πρόσκληση να τελέσει τα εγκαίνια, ενώ ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο που είχε την λεπτότητα να αποστείλει την πρόσκληση με τον Πρωτοσύγγελλο της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπο Θεσπιών κ. Συμεών και όχι ταχυδρομικώς. «Ανταποκρίθηκα αμέσως, προθύμως, διότι όπως λέει και η Αγία Γραφή όταν χαίρει ένα μέλος της Εκκλησίας συγχαίρουν όλα τα μέλη και όταν πάσχει ένα μέλος πάσχουν όλα. Εμείς αυτήν την φορά, αυτήν τη στιγμή, συγχαίρουμε, συνευφραινόμεθα και σας συγχαίρω από καρδιάς, για αυτήν την μέριμνα για τα γηρατειά. Η Εκκλησία ενδιαφέρεται όχι μόνο για την σωτηρία της ψυχής του ανθρώπου, αλλά και για τις επίγειες ανάγκες. Ο άνθρωπος είναι σώμα και ψυχή και η Εκκλησία σαν στοργική Μητέρα και τροφός πρέπει να σπεύδει, όπως και όσο μπορεί, να συμβάλλει στην ευτυχία του ανθρώπου» τόνισε ο Πατριάρχης.
    Τον Πατριάρχη συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Περγάμου κ. Ιωάννης και Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, ενώ παρέστησαν, ο Πρωτοσύγγελλος της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης και κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
    Μετά την συνάντηση ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε πως «είχαμε μία καλή και χρήσιμη επικοινωνία με τον Μακαριώτατο αδελφό Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Είναι η πρώτη μας συνάντηση μετά από κάποιες στενοχώριες που μεσολάβησαν μεταξύ μας. Αυτά είναι ανθρώπινα. Πρέπει να έχουμε την δύναμη να τα υπερβαίνουμε και να συνεχίζουμε για το καλό της Εκκλησίας. Ο Μακαριώτατος είχε την πολύ ωραία και αδελφική πρωτοβουλία να με προσκαλέσει για τα εγκαίνια στο Δήλεσι και αυτό είναι μία ευκαιρία για αναθέρμανση των σχέσεών μας, όπως είχα γράψει και στο απαντητικό ευχαριστήριο γράμμα όταν έλαβα την πρόσκληση του. Είναι ανθρώπινο στη ζωή των προσώπων και των Εκκλησιών να μεσολαβούν δυσάρεστες στιγμές αλλά προκειμένου περί της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου ισχύει αυτό που λέει ο λαός μας ότι το αίμα νερό δεν γίνεται. Έτσι θα πορευθούμε ως ομόδοξοι και ως αδελφοί. Είμαστε υπεύθυνοι έναντι των Εκκλησιών μας και του λαού του Θεού. Συζητήσαμε όλα τα θέματα, μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει για την χθεσινοβραδυνή εκτενή συνομιλία με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Θίξαμε και το Ουκρανικό εκκλησιαστικό θέμα και άλλα θέματα που αφορούν τις Εκκλησίες μας, ενώ έγινε και μία αμοιβαία ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν αυτήν την στιγμή το Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος. Χωρίζουμε απόψε πολύ ευχαριστημένοι και αγαπώντες περισσότερο ο ένας τον άλλο.
    Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως προσυπογράφει όλα όσα δήλωσε ο Πατριάρχης και ευχαρίστησε «για την ευκαιρία να έχουμε κοντά μας τον Πατριάρχη μας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.