Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Πόσο καθαρή είναι η Ορθοδοξία, κ. Κύριλλε, βυθισμένη (με την άμεση συμμετοχή σας) στον οικουμενιστικὸ βούρκο;

Μόσχας Κύριλλος:
«Επιμένουμε στην καθαρότητα της Ορθοδοξίας και της Κανονικής Τάξεως. Δεν θα ενδώσουμε σε πιέσεις και τεχνάσματα»   [σ.σ. Μήπως να καταδικάσετε και τον οικουμενισμό;]

      Στη Ρωσία θα συνέλθει σύντομα το Συμβούλιο των Επισκόπων για την αξιολόγηση της παγκόσμιας Ορθόδοξης κατάστασης. Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών δήλωσε ότι «η θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για τις συγκρούσεις στο εσωτερικό του Χριστιανικού Ορθόδοξου κόσμου θα διατυπωθεί από το Συμβούλιο των Επισκόπων το οποίο θα συνέλθει σύντομα».

    «Πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά και να σταθμίσουμε τις τρέχουσες διεργασίες της Παγκόσμιας Ορθοδοξίας και ελπίζω ότι σύντομα το Συμβούλιο των Επισκόπων θα καταστήσει σαφή τη θέση μας απέναντι στα σχίσματα και απέναντι σε όσους εκ των αδελφών μας, που δυστυχώς υποστηρίζουν τέτοια σχίσματα»,
είπε τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου μετά από τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα.
   Κατά το παρελθόν έτος, το πιο συζητημένο θέμα στον Ορθόδοξο κόσμο ήταν η αντικανονική αναγνώριση της «νέας Εκκλησίας» της Ουκρανίας (OCU), που δημιούργησε το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης με την υποστήριξη της προηγούμενης ουκρανικής διοίκησης.Μέχρι πρόσφατα, το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης ήταν η μόνη Ορθόδοξη αρχή που αναγνώριζε την OCU. Η Ελληνική Εκκλησία και η Εκκλησία της Αλεξάνδρειας πρόσφατα ακολούθησαν το Φανάρι, ωθώντας τον Πατριάρχη Κύριλλο να σταματήσει να τις αναφέρει στα Δίπτυχα, πράγμα το οποίο μεταφρασμένο στη γλώσσα της εκκλησιαστικής διπλωματίας, σημαίνει ουσιαστικά την διακοπή κάθε επαφής.
    «Είναι εκπληκτικό το πώς, υπό την επίδραση εξωτερικών πολιτικών παραγόντων, οι Ορθόδοξοι μας σύντροφοι ξεκινούν το δρόμο της αναγνώρισης των σχισματικών – ανθρώπων που δεν έχουν νόμιμη χειροτονία, δηλ. των ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ως ιερείς! είναι λυπηρό το γεγονός ότι η στήριξη των σχισματικών προέρχεται όχι μόνο από ομάδες και παρασυναγωγές, όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα, αλλά τώρα και από τις κανονικές Τοπικές Εκκλησίες», δήλωσε ο πατριάρχης Κύριλλος.
    Για το που θα οδηγούσε αυτή η κατάσταση δεν ήταν ακόμα σαφές, είπε, προσθέτοντας ότι προσεύχεται και εργάζεται ώστε «οι δυνάμεις του κακού να μην καταστρέψουν την ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών μας. Οι δυνάμεις του καλού και του κακού να μην αναμειχθούν σε κάποια άμορφη μάζα όπου δεν θα είναι πλέον δυνατό να διακρίνουμε τι είναι καλό και τι είναι κακό, τι είναι αληθινό και τι είναι αναληθές, και πόσο μία δομή είναι κανονική ή όχι και πότε οι κανόνες καταπατούνται».

      Ο Πατριάρχης διαβεβαίωσε επίσης ότι: «Εμείς θα ακολουθήσουμε ανεπιφύλακτα το δρόμο που μας κληροδότησαν οι ευσεβείς πρόγονοί μας διατηρώντας την καθαρότητα της Ορθοδοξίας και της κανονικής τάξεως, χωρίς να ενδώσουμε σε πιέσεις και τεχνάσματα που προέρχονται είτε από εξωτερικούς παράγοντες είτε κάποιες φορές και μέσα από την Εκκλησία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.