Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Η Ανάληψις του Κυρίου



Η Ένδοξος Ανάληψις του Κυρίου 


...Οι Μαθηταί ήσαν ατενίζοντες εις τον ουρανόν από θαυμασμόν προς τον αναλαμβανόμενον Κύριον. Το θέαμα αυτό αποτελεί μία εικόνα αφθάστου μεγαλείου που κρύβει υψηλό πνευματικόν νόημα. Ποίον είναι αυτό.
Πάντα οι Μαθηταί του Χριστού, δηλαδή οι Χριστιανοί, πρέπει να έχωμεν τον οφθαλμόν της ψυχής μας, δηλαδή τον νουν, εστραμμένον προς τον ουρανόν. Εις την Θείαν Λειτουργίαν ακούομεν την λειτουργικήν προτροπήν  του Ιερέως «άνω σχώμεν τα καρδίας» καθώς και την προτροπήν του Αποστόλου Παύλου: «ημών γαρ το πολίτευμα εν ουρανοίς υπάρχει». και πάλιν «τα άνω φρονείτε, μη τα επί της γης».
Αυτή η ενατένισις και η ανύψωσις του νοός μας προς τον Κύριον έχει σχέσιν με την νοεράν ησυχίαν, κατά την οποίαν ο νους αποσπάται από τα γήινα και έλκεται από την μοναδική αγάπην του Κυρίου. Αυτό γίνεται με την επιστροφήν του νοός εις την καρδίαν. Επιστρέφοντες ο νους εις την καρδίαν, αρχίζει να καθαίρεται και να φωτίζεται∙ «και αυτοί προσκυνήσαντες αυτόν υπέστρεψαν εις Ιερουσαλήμ μετά χαράς μεγάλης».
Από την υπερβολικήν χαράν εσκίρτησεν η καρδιά τους δια δύο αίτια∙ πρώτον, δια την ελπίδα ότι έχουν να λάβουν το Άγιον Πνεύμα. Τόσον χαροποιόν είναι το Πνεύμα το Άγιον, ώστε και η ελπίδα ότι θα το λάβη κανείς τον κάνει να σκιρτά και να αγάλλεται. Καθώς και ο Ιωάννης ο Πρόδρομος είς την κοιλίαν της μητρός του Ελισάβετ, παρακινούμενος από το Πνεύμα το Άγιον, εσκίρτησεν όταν η παρθένος Μαριάμ έφθασε εις τον οίκον τους. Αυτή η ελπίδα περί της χάριτος του Αγίου Πνεύματος πρέπει να μας συνοδεύη μέχρι την Πεντηκοστήν, αλλά και εις όλην την ζωήν μας.
Δεύτερον, εχάρησαν οι Απόστολοι, διότι ηξιώθησαν να γίνουν αυτόπται και αυτήκοοι τοιούτων υπερφυών Μυστηρίων. Αυτή η υπερβολική χαρά δια τα μεγάλας ευεργεσίας και δωρεάς όπου έλαβον είχε ως φυσικόν αποτέλεσμα την ευχαριστίαν και δοξολογίαν προς τον αναληφθέντα Διδάσκαλον των. Δια τούτο: «ήσαν δια παντός εν τω ιερώ αινούντες και ευλογούντες τον Θεόν».
Απολυτίκιον της Αναλήψεως
Ήχος δ'.
Ανελήφθης εν δόξη, Χριστέ ο Θεός ημών, χαροποιήσας τους Μαθητάς, τη επαγγελία του Αγίου Πνεύματος, βεβαιωθέντων αυτών δια της ευλογίας, ότι συ ει ο Υιός του Θεού, ο λυτρωτής του κόσμου.

Κοντάκιον
Ήχος πλ. δ'
Την υπέρ ημών πληρώσας οικονομίαν, και τα επί γης ενώσας τοις ουρανίοις, ανελήφθης εν δόξη, Χριστέ ο Θεός ημών, ουδαμόθεν  χωριζόμενος, αλλά μένων αδιάστατος, και βοών τοις αγαπώσι σε∙ Εγώ είμι μεθ' υμών, και ουδείς καθ' υμών.
Μεγαλυνάριον
Άγγελοι την άνοδον του Δεσπότου, ορώντες εξεπλήττοντο∙ πως μετά δόξης επήρθη, από της γης εις τα άνω.

Ιερά Μονή Καρακάλλου Αγίου Όρους
Εκσόσεις "Ορθόδοξος Κυψέλη" Θεσσαλονίκη

1 σχόλιο:

  1. Ημέρα της Αναλήψεως του Κυρίου. Εκείνος έζησε και απεβίωσε, αναστήθηκε και αναλήφθηκε και κάθισε Δεξιά του Πατρός .... Εμείς ? το πως θα αναληφθούμε , το πως θα αναστηθούμε , το πως θα αποβιώσουμε ,το πως ζούμε είναι εν Χριστώ ? Είναι η ελπίδα μας στον Χριστό ή είναι η ελπίδα μας στον Πάπα τον Αντίχριστο ...
    στον παπικό Βαρθολομαίο με την "ευφυή διπλωματία " του η στο Πόυτιν η .... δεν ξέρω τι άλλο .

    Το τι παθαίνουμε όποτε οι ελπίδες μας δεν είναι στο θεό μας θυμίζει η Ανάμνησης της θλιβεράς αλώσεως της Βασιλίδος των πόλεων σαν σήμερα 29 Μαϊου .

    Αλλά και οτι είναι πάντα βοηθός μας ο Θεός μας οταν η ελπίδα μας είναι σε Αυτόν μας το θυμίζουν η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου «η Εγγύηση των Αμαρτωλών» , η Συναξη Της Παναγιας Της Χρυσοπηγης Στην Σιφνο και η Σύναξη της Παναγίας της Αρβανίτισσας στην Χίο που επίσης εορτάζουμε σήμερα .

    Στα χρόνια των Κουρσάρων στο μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσοπηγής, ζούσαν καλόγριες οι οποίες συντηρούσαν την μονή και ζούσαν στα κελιά της. Σε μια επιδρομή στο νησί, και ενώ οι περισσότερες από τις καλόγριες της πρόλαβαν να φύγουν μακριά από τους επιδρομείς, μια εξ΄ αυτών έμεινε πίσω στην μονή. Καταδιωκόμενη από τους Κουρσάρους, η καλόγρια παρακάλεσε την Παναγιά την Χρυσοπηγή να την σώσει. Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα, η Παναγιά χώρισε τον όρμο στα δύο δημιουργώντας ένα σχίσμα, ρίχνοντας τους επιδρομείς στην θάλασσα

    Χαίρε, η θερμή προστάτις και βοηθός η τας των εναντίων εφόδους Αποτειχίζουσα και προς σωτηρίαν
    καθοδηγούσα .
    Ο Θεός είναι η σωτηρία μας . Ας ακούσουμε αδελφοί και σήμερα την φωνή της Αποτειχίζουσας
    «Μην ανοίξετε σήμερα τις πύλες της μονής, αλλά ανεβείτε στα τείχη και διώξτε τους πειρατές».
    Ας κλείσουμε την πόρτα της ψυχής μας στους αιρετικούς και ας αναβούμε στα νοητά τείχη της πίστεως να διώξουμε τους πειρατές του Βαρθολομαίου

    Χαίρε, της Εκκλησίας ο ασάλευτος πύργος,
    χαίρε, της Βασιλείας το απόρθητον τείχος.
    Χαίρε, δι’ ης εγείρονται τρόπαια,
    χαίρε, δι’ ης εχθροί καταπίπτουσι.
    Χαίρε, χρωτός του εμού θεραπεία,
    χαίρε, ψυχής της εμής σωτηρία.
    Χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.