Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Σχόλιο, στο επικίδυνο μονοπάτι των λειτουργικών μεταρρυθμἰσεων!




Συγκεκριμένα ανέφερε (ἐδῶ) ότι χάρη στην απόφαση της Ι. Συνόδου και την αντίδραση του Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσοστόμου, οφείλεται η διακοπή της επιχειρούμενης αλλοίωσης των λειτουργικών κειμένων και αναγνωσμάτων και ευχών, διά της εκφωνήσεώς τους στη δημοτική στα πλαίσια της ανανέωσης της Θ. Λατρείας από ελάχιστους επισκόπους και ιερείς.
Σαφώς κι έπαιξε σημαντικό ρόλο η ως άνω απόφαση, αλλά θα ήθελα να επισημάνω ότι για αρκετό χρονικό διάστημα, πού μία τέτοια καινοτόμος πρακτική εφαρμόσθηκε στη Μητρόπολη Δημητριάδος από τον νεωτεριστή επίσκοπό της κ. Ιγνάτιο Γεωργακόπουλο και από ιερείς του που του έκαναν τυφλή υπακοή, ένας ικανός αριθμός πιστών διεμαρτύρετο σε κάθε τέτοια ανόσια νοθεία της Θ. Λατρείας. 
Τούτο συνέβαινε στη διάρκεια Εσπερινών, άλλων Ιερών Μυστηρίων, αλλά και στη Θ. Λειτουργία. Οι διαμαρτυρίες αυτές έγιναν γνωστές μέσω του ηλεκτρονικού τύπου όχι μόνο στο πανελλήνιο αλλά και σε όλο τον κόσμο.
      Μετά πάροδο μάλιστα ολόκληρου χρόνου και καθώς δεν άλλαζε πορεία και στάση ο μεταπατερικός μητροπολίτης Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιος, οι ίδιοι διαμαρτυρόμενοι πιστοί αναγκάσθηκαν να καταγγείλουν το συγκε-κριμένο φαινόμενο με ντοκουμέντα στην Ιερά Σύνοδο, ώστε αυτή να ανακαλέσει τον ατακτούντα Μητροπολίτη στην κανονική τάξη της Εκκλησίας.
Πρέπει εδώ να σημειώσουμε και να γνωστοποιήσουμε στον π. Ιωάννη, ότι ωρισμένοι πιστοί, για κάποια από τις διαμαρτυρίες τους, μηνύθηκαν επί συκοφαντική δυσφημίσει από δήθεν θιγόμενο ιερέα, που εκτελούσε χρέη πιστού υποτακτικού στις νεωτεριστικές τάσεις του κ. Ιγνατίου εν ώρα Θ. Λειτουργίας και εγκαλούνται γι' αυτό ενώπιον της Δικαιοσύνης, επειδή ετόλμησαν ν’ αντιδράσουν διά της καταγγελίας αυτής και της εννόμου διαμαρτυρίας τους.
Θα ήθελα λοιπόν, γιά την ιστορία του πράγματος, να τονίσω ότι οι διαμαρτυρίες των πιστών ήταν αυτές που έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα της διακοπής της επιχειρούμενης αυτής λειτουργικής ανανέωσης, στη Μητρόπολη Δημητριάδος τουλάχιστον, και όχι αυτή καθ εαυτή  η απόφαση της Ι. Συνόδου.
Πάντοτε ο λαός στην Παράδοση της Εκκλησίας είχε τη δύναμη να ανατρέψει ακόμη κι αποφάσεις Συνόδων, όταν αυτές δεν ήσαν ορθόδοξες, γιατί πάντοτε ήταν ο φύλαξ της Ορθοδοξίας.
                                                         Χ.Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.