Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Όποιες Σύνοδοι συγκαλύπτουν "λύκους", τους μοιάζουν!

 Συγκάλυψη εγκλήματος:

 Οδυνηρή όσο το ίδιο το έγκλημα


Η Κάντις Κόντι όταν ήταν μικρή (Photograph: Candace Conti)
     Με ποικίλες διαδικασίες η εταιρεία «Σκοπιά»
συγκαλύπτει την παιδική κακοποίηση
 ανάμεσα στους «Μάρτυρες του Ιεχωβά»

Η ιστορία της Κάντις Κόντι (Candace Conti)

Μετάφραση-Επιμέλεια: Ελένη Ζήνωνος

... «Οι ‘πρεσβύτεροι’ στην κοινότητά μου γνώριζαν ότι υπήρχε ένας «λύκος» ανάμεσά μας. Αλλά, απειλούσαν με τιμωρίες όσους μιλούσαν και απεκάλυπταν τα όσα εγίνοντο»...
Η Candace Conti ήταν το πρώτο θύμα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης που δικαιώθηκε δικαστικά εναντίον της εταιρείας «Σκοπιά» (Watchtower)

Είναι διαφορετικό να μεγαλώνεις σε μια οικογένεια όπου όλοι είναι «Μάρτυρες του Ιεχωβά». Όταν ήμουν μικρή, ποτέ δεν γιορτάζαμε τα γενέθλια ή τα Χριστούγεννα ή
εθνικές επετείους. Ούτε εγώ αλλά, ούτε και κανείς απ’ όσους ήξερα, είχαμε συναναστροφή με οικογένειες που δεν ήσαν «Μάρτυρες του Ιεχωβά».
Αντί να παίζω ή να συμμετέχω σε σχολικούς αγώνες ή άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες με άλλα παιδιά, περνούσα όλο μου τον καιρό διαδίδοντας τα «καλά νέα». Πήγαινα από μόνη μου, από πόρτα σε πόρτα, μαζί με τον Τζόναθαν, ένα δυνατό άντρα τον οποίο όλοι συμπαθούσαν στη σύναξή μας. Ήμουν μόλις 9 και 10 χρόνων όταν κατ’ επανάληψη με κακοποιούσε σεξουαλικά.
Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο για ένα παιδί να μιλήσει για την κακομεταχείρηση που υφίσταται. Και οι «Μάρτυρες του Ιεχωβά» το κάνουν ακόμα πιο δύσκολο:
Βάσει του κανονισμού των «2 μαρτύρων» που εφαρμόζουν, αυτός που κατηγορεί έναν ενήλικα για κακομεταχείρηση θα πρέπει να παρουσιαστεί με ακόμα ένα μάρτυρα. Αν δεν υπάρχει δεύτερος μάρτυρας, ο κατήγορος τιμωρείται για ψευδή κατηγορία. Η συνήθης τιμωρία είναι η διαταγή, κανείς «Μάρτυρας» να μη μιλά ή συναναστρέφεται με τον «ψευδο»-κατήγορο. Αυτό ονομάζεται εξοστρακισμός (dis-fellowshipping) και σημαίνει αποκοπή από την υπόλοιπη ομάδα και απομόνωση.
Για ένα παιδί που μεγάλωσε αποκλειστικά ανάμεσα σε άλλους «Μάρτυρες του Ιεχωβά» αυτό είναι φριχτό. Ακόμα και οι γονείς σου θα πρέπει να σε αγνοούν. Αυτό, το φοβόμουν περισσότερο απ’ ότι τον Τζόναθαν.
Αυτοί οι ίδιοι οι «πρεσβύτεροι» της «σύναξής» μας είχαν ορίσει ότι θα συνεργαζόμουν με τον Τζόναθαν. Όταν χωριζόμασταν από τους άλλους, με ανάγκαζε να μπω στο φορτηγάκι του και με έπαιρνε στο σπίτι του. Εκεί μου έλεγε «έλα να παίξουμε». Αυτό συνέβηκε πάρα πολλές φορές. Οι γονείς μου, όπως όλοι οι άλλοι στην κοινότητά μας, συμπαθούσαν τον «Αδελφό» Τζόναθαν και τον εμπιστεύονταν.
Εκείνα τα χρόνια οι γονείς μου ήσαν απορροφημένοι από τα δικά τους τεράστια προβλήματα και αργότερα χώρισαν. Συναισθηματικά ήμουν πολύ μόνη, δεν είχα κανένα να με στηρίξει και ήθελα να γίνω, όσο το δυνατόν, η καλύτερη «Μάρτυρας του Ιεχωβά». Γι’αυτό πήγαινα στην «αποστολή», στη «υπηρεσία» από πόρτα σε πόρτα για την οποία διακρίνονται οι «Μάρτυρες του Ιεχωβά».
Αυτό που δεν γνώριζαν οι γονείς μου, ήταν ότι ο Τζόναθαν είχε κακοποιήσει σεξουαλικά ακόμα ένα κοριτσάκι στην «κοινότητά» μας (our congregation). Οι «πρεσβύτεροί» μας το ήξεραν και το είχαν κρατήσει μυστικό. Ακολουθούσαν τις διαταγές της διεύθυνσης της Σκοπιάς (Watchtower),από τα κεντρικά της γραφεία στη Νέα Υόρκη, η οποία από το 1989 είχε εκδώσει άκρως απόρρητη οδηγία όπως οι περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στις «κοινότητες», που γίνονταν γνωστές, να κρατούνται μυστικές. Η διαταγή αυτή ήταν το υπ’ αριθμόν 1, Τεκμήριο, στην εκδίκαση της αγωγής μου (εναντίον της εταιρείας  «Σκοπιά» – Watchtower).
Οι «πρεσβύτεροι» και το Κυβερνών Σώμα της Σκοπιάς γνώριζαν πολύ καλά ότι στους κόλπους της θρησκευτικής τους οργάνωσης κρύβονταν παιδεραστές και ότι συνήθως αυτοί είναι φιλικοί και συμπαθητικοί, όπως ο Τζόναθαν. Γνώριζαν ότι θα ήταν πιθανόν να επαναλάβουν τα ανοσιουργήματά τους. Εν τούτοις προτίμησαν να παραμερίσουν την ασφάλεια των παιδιών για χάριν προστασίας του ονόματος – και του τραπεζικού τους λογαριασμού – από πιθανές αγωγές εναντίον τους. Είναι όλα γραμμένα σε εκείνη την επιστολή του 1989.
Μια έκθεση του Κέντρου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (Center for Investigative Reporting), απεκάλυψε το Φεβρουάριο 2015 ότι, ακόμα συνεχίζουν την έκδοση διαταγμάτων με τα οποία προτρέπουν την αποσιώπηση των περιπτώσεων παιδικής κακοποίησης.
Το Νοέμβριο του 2014, οι «πρεσβύτεροι» είχαν πάρει οδηγίες να μην παραπέμπουν τις εγκληματικές υποθέσεις, όπως την παιδική κακοποίηση, στις αρχές της πολιτείας, αλλά να τις εξετάζουν εμπιστευτικά από εσωτερικές επιτροπές.
Η έκθεση αναφέρει ακόμα ότι, οι «Μάρτυρες του Ιεχωβά» είχαν επίσης επικαλεστεί την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ (the First Amendment) για ν’ αποκρύψουν καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση.
Έπρεπε να μάθω ότι υπήρξαν και άλλα θύματα του Τζόναθαν, για να αποφασίσω να μιλήσω δημόσια.
Το 2009 έψαξα στην ιστοσελίδα Megan’s Law website, την επίσημη λίστα με όλους τους καταδικασθέντες για σεξουαλικά εγκλήματα. Εκεί είδα ότι, μερικά χρόνια προηγουμένως είχε καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση ενός άλλου κοριτσιού 8 ετών. Ένοιωσα τρομερές ενοχές επειδή δεν τον κατάγγειλα νωρίτερα. Έτσι, τώρα αυτό που πρέπει να κάνω είναι να σταματήσω αυτά τα «όρνια» να το ξανακάνουν.
Ο μόνος τρόπος να τεθεί ένα τέλος σ’αυτή την κακοποίηση είναι να αποσυρθεί, άπαξ και  δια παντός, αυτό το πέπλο της απόκρυψης και αποσιώπησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.