Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Ανυποχώρητος ο Αθηνών δεν θέλει «Εκκλησίες» τους ετερόδοξους --Επίθεση Αρχιεπισκόπου Κύπρου σε Αθηνών Ιερώνυμο

 ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ 2016:

Σύνοψη ειδήσεων πέμπτης ημέρας


24062016_synchania_1.jpg

 Συνεχίζονται οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

        Εχθές υπέγραψαν τα κείμενα «ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΜΟΝ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΕΩΣ ΑΥΤΟΥ» και «Η ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑ».
        Σήμερα υπογράφονται τα κείμενα «Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΣ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΤΗΡΗΣΙΣ ΑΥΤΗΣ ΣΗΜΕΡΟΝ» και «Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΝ ΤΩ ΣΥΓΧΡΟΝΩ ΚΟΣΜΩ».
        Εχθές το βράδυ ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις στο κείμενο «ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΑΥΤΟΥ» και σύντομα θα έρθει προς υπογραφή και ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το κείμενο «ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΝ ΚΟΣΜΟΝ».
        Στην σημερινή πρωινή Συνεδρία οι Προκαθήμενοι ασχολήθηκαν με την
εγκύκλιο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και με το μικρό μήνυμα το οποίο θα διανεμηθεί κατά το τέλος των εργασιών της.
        Αύριο το απόγευμα ολοκληρώνονται οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και την Κυριακή το πρωί θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία από τους Προκαθημένους στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου Χανίων.

Ανυποχώρητος ο Αθηνών δεν θέλει «Εκκλησίες» τους ετερόδοξους

img_4242-1.jpg
Έντονη είναι η αντίθεση της Εκκλησίας της Ελλαδος στην αναφορά των ετεροδόξων ως Εκκλησίες.
Από χθες ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το θέμα κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στο θέμα της τοποθέτησης Ελληνορυθμου επισκόπου στην Αθηνα.
Σήμερα επανέλαβε τις θέσεις του αρνούμενος να δεχθεί την αναφορά «Εκκλησία» σύμφωνα με την σχετική απόφαση της ΙΣΙ.
Στην συζήτηση παρενέβη ο Αρχιεπίσκοπος Κυπρου ο οποίος κατηγόρησε την Εκκλησία της Ελλαδος οτι κρατά «αιχμάλωτη» τη Σύνοδο υπενθυμίζοντας την υπογραφή των προσυνοδικων κειμένων.
Εμείς έχουμε Σύνοδο 80 αρχιερέων και όχι 10 φέρεται να απάντησε ο κ. Ιερώνυμος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ζητήθηκε να διαγραφεί από τα πρακτικά αυτός ο διάλογος. Η συνεδρίαση για το κείμενο αυτό θα συνεχιστεί.

Επίθεση Αρχιεπισκόπου Κύπρου σε Αθηνών Ιερώνυμο

13062016_kyprou_1-770x439_c.jpg
Ένταση φαίνεται να υπήρξε στην απογευματινή συνεδρία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών με αποτέλεσμα να ειπωθούν σκληρές εκφράσεις.
Κατά την συζήτηση του κειμένου «Σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τον λοιπό Χριστιανικό κόσμο» οι προτάσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών δεν δέχεται τον όρο «ετερόδοξες Εκκλησίες» και επιμένει να αντικατασταθεί με τον όρο «Χριστιανικές Κοινότητες και Ομολογίες». Η συζήτηση διακόπηκε με σκοπό να ηρεμήσουν τα πνεύματα και θα συνεχιστεί αύριο το πρωί. «Δεν θα κρατήσετε αιχμάλωτη την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο» φέρεται να είπε με έντονο ύφος ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο κάτι που ζήτησε ο Αθηνών να διαγραφεί από τα πρακτικά.

 Καυτό το θέμα των μικτών γάμων στη Σύνοδο

barh_holy.jpg
Στο καυτό θέμα των μικτών γάμων επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου των προκαθημένων της ορθοδοξίας που διεξάγονται στο Κολυμπάρι.
Σύμφωνα με τον Διδάκτορα Θεολογίας Παναγιώτη Ασημακόπουλο στο Ράδιο 9,84, το ζήτημα θεωρείται καυτό, καθώς το πρώτο κείμενο δεν το έχει υπογράψει η Εκκλησία της Γεωργίας, ενώ θέματα εγείρουν κι άλλες.
Ο Π.Ασημακόπουλος μιλά για Δόγματα, κανόνες και Αιρέσεις που χρίζουν λεπτών ισορροπιών στις σχέσεις των εκκλησιών.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι την Κυριακή 26 Ιουνίου στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Χανίων θα τελεστεί Διορθόδοξη Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και συλλειτουργούντων των προκαθημένων Ορθοδόξων Εκκλησιών που συμμετάσχουν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

Οι παρατηρητές των μη Ορθόδοξων Εκκλησιών στα μνημεία του Ηρακλείου (φωτο)

παρα1
Tην χριστιανική ζωή της Κρήτης, των Ορθοδόξων Μοναστηριών και μνημείων αποφάσισαν να γνωρίσουν από κοντά οι επίσημοι παρατηρητές-εκπρόσωποι των μη Ορθόδοξων Εκκλησιών που βρίσκονται στη Κρήτη, στο πλαίσιο των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου Ορθόδοξων Εκκλησιών στο Κολυμπάρι Χανίων.
παρα2
Οι παρατηρητές έκαναν γνωστή την παρουσία τους στην εναρκτήρια ομιλία της Πανορθόδοξης Συνόδου και θα εμφανιστούν σύμφωνα με το πρωτόκολλο άλλη μία φορά στην λήξη των εργασιών της συνόδου, προκειμένου να καταγράψουν τα αποτελέσματα τα οποία θα μεταφέρουν στους πιστούς των εκκλησιών τους.
παρα3
Από χθες το απόγευμα ξεκίνησαν μια σειρά επαφών με τους επίσημους φορείς της Κρήτης, όπως και μια σειρά επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους, εκκλησίες και μοναστήρια του Ηρακλείου και των γύρω περιοχών.
παρα4
Η επίσκεψη τους ξεκίνησε με πρώτη ξενάγηση, στον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης Σιναϊτών, δίπλα στον Άγιο Μηνά και συνεχίζεται αυτή την ώρα με την επίσκεψή τους στη Μεγάλη Παναγιά στην Νεάπολη, στη Μονή Κρεμαστών και στην Παναγία Κερά στην Κριτσά.
παρα5
Ο επικεφαλής επικοινωνίας των μη Ορθόδοξων Εκκλησιών, Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αυστρίας Graz, Γρηγόριος Λαρετζάκης δήλωσε στο ekriti.gr: Σκοπός των αντιπροσώπων είναι η παρατήρηση και η έκθεση μελέτης, σχετικά με το αποτέλεσμα των εργασιών της Πανορθόδοξης Συνόδου. Ο ενθουσιασμός που επικρατεί για την μεγάλη και αγία ιστορική σύνοδο καταγράφεται καθημερινά με κάθε λεπτομέρεια από τους παρατηρητές, που περιμένουν και αυτοί όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, τις αλλαγές στην ζωή των χριστιανών. Η παρουσία τους είναι διακριτική όπως αρμόζει.
παρα6
Χθες οι παρατηρητές συνάντησαν τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Σημανδηράκη, παρουσία των συνοδών των εκπροσώπων απο την πλευρά της Ορθόδοκης Εκκλησίας και συγκεκριμένα του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Μεθόδιου Βερνιδάκη και του καθηγητή της Ορθόδοξης Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αυστρίας Γρηγόριου Λαρεντζάκη. Μαζί του και είναι ο Εμμανουήλ Χαλκιαδάκης διδάσκων στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης. Ενώ την σειρά ξεναγήσεων πραγματοποιεί η Κρητικιά ξεναγός Αθηνά Κυριακάκη-Σφακάκη.
παρα7
Οι εκκλησίες που πήραν μέρος στην αποστολή των παρατηρητών, είναι: Η Κοπτική Αθηνών, η Αρμένικη, η Ρωμαιοκαθολική, η Παλαιοκαθολική, η Συριανή, η Παγκόσμια Λιθουρανική, η Εκκλησία της Μέσης Ανατολής, του Παγκόσμιου Συμβουλίου και του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών.
παρα8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.