Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Θα τους τηγανίσουν με την έκδοση των Πρακτικών! --Προς τί ο θόρυβος; Όλες οι τοπικές οικουμενιστικές Εκκλησίες τα ίδια πιστεύουνε;

Ας τα βλέπουν αυτά, όσοι ακόμα διστάζουν και κοινωνούν με την αίρεση!


ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
ΚΑΙ 25Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΗΣ Α.Θ.Π. ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

Του Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτη

Κατά την πολυσήμαντη ομιλία του εις την Ευχαριστιακή Θεία Λειτουργία επί τη ευκαιρία της επετείου της 25ης εκλογής του εις τον Πατριαρχικό Θρόνο Κωνσταντινουπόλεως η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος εις τας αγωνιώδεις ποιμαντικάς ευθύνας της Μητρός Εκκλησίας και του ιδίου προσωπικώς διά την προφύλαξιν και ενίσχυσιν χάριτι Θεού και ανθρωπίνως δυνατού της ορατής ενότητος των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, ετόνισε ότι,«ενεκαινιάσθησαν αἱ συνάξεις τῶν Προκαθημένων τῶν ἀδελφῶν Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν, καθ᾽ ἅς συνεζητήθησαν και προωθήθησαν ζωτικά θέματα κοινοῦ ἐνδιαφέροντος, μάλιστα δε τό της προετοιμασίας της Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου, της ἀπό μακροῦ προετοιμαζομένης και, τελικῶς, χάριτι Θεοῦ πραγματοποιηθείσης ἐν Κρήτῃ,παρά τάς ἀνεξηγήτους, θεολογικῶς τε και ἐκκλησιολογικῶς ἀστηρίκτους ὑπαναχωρήσεις Ἐκκλησιῶν τινων,πρός τάς ὁποίας ἁπλῶς ἀπευθύνομεν τήν ἐρώτησιν: «Εἰς τι ἐδιστάσατε;» (πρβλ. Ματθ. 14,31)».


Εις το Αγιογραφικό ερώτημα «εις τι εδιστάσατε;”, δεν προβάλλει μόνο η αγαθή απορία του μυστηρίου, όχι του εκκλησιολογικού, αλλά της αδυναμίας μάλλον λογικής εξηγήσεως και φυσικά πολύ περισσότερο όταν δεν υπάρχουν θεολογικά και κανονικά εκκλησιολογικά εμπόδια (κωλύματα). Εις το ίδιο ερώτημα είναι δύσκολο να μη διακρίνουμε και τον πόνον της ψυχής του Οικουμενικού μας για τη μη συμμετοχή «τινών Εκκλησιών», που τελικά  ήταν βίωμα πόνου όλων των Προκαθημένων μας κι όλων των απανταχού Ορθοδόξων. Οι μόνοι που δεν έζησαν αυτόν το πόνο είναι όσοι δεν είναι μέλη του ενός Σώματος της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας (Βλέπε τη γνωστή Παύλειο Θεολογία περί των πασχόντων μελών όταν ένα μέλος υποφέρει).
Τελικά κατά τας εργασίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης, διαπιστώσαμε με την απουσία των Αδελφών μας ότι δεν μας αγαπούν εις τον ύψιστον βαθμό που τους αγαπάμε και τους σεβόμαστε. Αυτό πρέπει να γίνει αφορμή να τους πείσουμε για την γνήσια αγάπη μας και  το σεβασμό μας με τις πράξεις μας και τη στάση μας ότι ποτέ μας δεν πάψαμε να πιστεύουμε ότι όλοι μαζί και οι παρόντες και οι απόντες αποτελούμε το άγιο Σώμα του Χριστού, την Μία, Αγία, Αποστολική και Καθολική Εκκλησία. Η με κάθε είδους καλλιέργεια εμπιστοσύνης και αγάπης για την προστασία και την ενίσχυση της ορατής ενότητας των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών πρέπει νάναι η προτεραιότητα όλων μας.
Όταν δημοσιογράφοι ερώτησαν την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρο για την απουσία «τινών Εκκλησιών», ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, μεταξύ άλλων, ετόνισε ότι «ομιλούσαμε τόσο πολύ για τους απουσιάζοντες Αδελφούς μας, ως να ήσαν περισσότερο παρόντες από τους παρόντες».
Ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, της προστασίας και της ενίσχυσης της ορατής ενότητας των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, είναι η όσο το γρηγορότερο επιμελής έκδοση και κυκλοφορία των Πρακτικών των Συνάξεων των Προκαθημένων που ξεκίνησαν το 2014 για την ετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, ως επίσης και τα Πρακτικά των εργασιών της  Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην Κρήτη.
Η δημόσια κυκλοφορία των Πρακτικών αυτών θα ενισχύσει την ορατή ενότητα της Ορθοδοξίας και θα λύσει και πολλά προβλήματα που πολλά ανεύθυνα ΜΜΕς και μάλιστα δήθεν εκκλησιαστικά δημιουργούν μια πραγματικότητα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της αγάπης και της ενότητας που ζουν οι Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες ως η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία.
Χρόνια Πολλά στον Οικουμενικό μας, να το φωτίζει πάντοτε το Άγιο Πνεύμα εν υγεία και φόβον Θεού, ως ο Πρώτος των Ορθοδόξων Επισκόπων, να μας διακονεί όλους μας με κριτήριο το κοινό καλόν της Ορθοδοξίας και τη προστασία της Ανθρωπότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το περιεχόμενο των επώνυμων άρθρων ενδέχεται να μη συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου.