Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Υπάρχει κατάλυμα για το Χριστό σήμερα;

Ἀπὸ τὸ ἱστολόγιο "Ο ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ":


Παραμονές Χριστουγέννων. Λίγες σκέψεις σε όσους θέλουν να προβληματιστούν



...από το υπέροχο κήρυγμα τοῦ π. Εὐθυμίου Τρικαμηνᾶ


1. Υπάρχει κατάλυμα για το Χριστό σήμερα;

2. Υπάρχει τόπος για να καταλύσει ο Χριστός -που είναι η απόλυτη αλήθεια- στην εκκλησία σήμερα; (στην οποία έχουμε βάλει και την πλάνη και το ψεύδος);

3. Η μεγαλύτερη πλάνη είναι ότι οι επίσκοποι έβαλαν "κέντρο" τους εαυτούς τους και άλλαξαν "τα όρια" (τα σύνορα) της εκκλησίας.

4. Για να είναι "όπου επίσκοπος εκεί και εκκλησία" (Άγιος Ιγνάτιος), ο επίσκοπος πρέπει να είναι μεταφερόμενος Χριστός. Όταν όμως ήρθε οι Νεστόριος και οι αιρετικοί Πατριάρχες, είπαν: "όπου υπάρχει η αλήθεια εκεί είναι η εκκλησία". Όπου υπάρχει η πλάνη, η συνθηκολόγηση, ο συμβιβασμός και η αίρεση, ΔΕΝ υπάρχει εκκλησία εκεί.

5. Ο Χριστός υπάρχει στα μυστήρια "κατ οικονομία", για όσους έχουν άγνοια, για τα παιδιά, για τους απλοϊκούς ανθρώπους στο χωριό που δεν ξέρουν τίποτε, για να σώζεται ο κόσμος.

6. Μπορεί να καταλύσει στην καρδιά μας ο Χριστός; Έχουμε βάλει τόσες μέριμνες και έχουμε αφήσει τόσο λίγο χώρο για το Χριστό. ΕΜΕΙΣ φτιάχνουμε στην καρδιά μας τον χώρο όπου θα κατακλύσει ο Χριστός. Και ο χώρος αυτός είναι ένα ΤΙΠΟΤΕ, γιατί έχει κατακλυστεί η καρδιά μας από τον "κόσμο", από τι μέριμνες τις βιοτικές

7. Τα έσχατα χρόνια που ζούμε, θα είναι σαν τα πρώτα χρόνια. Θα διώξουμε τον Χριστό από την κοινωνία μας, από τον εαυτό μας, από την εκκλησία. Δεν μας αρέσει το "σταυρικό" ευαγγέλιο αλλά το συμβιβασμένο, το προσκυνημένο. Γι αυτό θα υπάρχει απουσία της χάριτος.

8. Όπως η Δύση έφτιαξε άλλον Χριστό και άλλο ευαγγέλιο (στο πρόσωπο του Πάπα, του ορθολογισμού και της επιστήμης που θεοποιήθηκε και της αθεΐας, και της Ιεράς εξετάσεως και των σταυροφοριών και της εκκοσμικεύσεως) φτιάξαμε άλλον Χριστό και άλλο ευαγγέλιο, τα φέραμε στα μέτρα μας. 

9. Το Βυζαντινό κράτος είχε επηρεαστεί από το ευαγγέλιο.
Σήμερα θεσπίζουν νόμους, αποποινικοποίηση της μοιχείας, ομοφυλοφιλίας, θρησκευτικά που βάζουν τον Χριστό μαζί με όλες τις άλλες θρησκείες, (αναφέρονται παραδείγματα)

10. Οι επίσκοποι από μετακινούμενοι Χριστοί έχουν γίνει μετακινούμενοι δαίμονες. Τα παιδιά μας να γίνονται κανιβαλάκια στα σχολεία μέσα και οι επίσκοποι να κρατάνε τις μπαστούνες τους, ο κόσμος  να αποχριστιανίζεται ταχύτατα και αυτοί στους θρόνους τους να τους θυμιάζουν οι διάκοι και να δείχνουν τελετές και πομπές, με τα χρυσά και τις λιμουζίνες και τις μερσεντέζ και να λένε "εδώ είναι εκκλησία".

11. Τι πρέπει "να πετάξουμε" από το σπίτι μας για να έρθει και να μείνει ο Χριστός;

12. Ο "οικουμενισμός" μέσα μας: και τα σαρκικά πάθη μου να έχω, και να πάω να κοινωνήσω τα Χριστούγεννα, και να είναι "υποχρεωμένος" ο Χριστός να έρθει μέσα μου. Ο Χριστός θα μου κάνει υπακοή, όχι εγώ.

13. Η εκκλησία των εσχάτων χρόνων: η εκκλησία των κατακομβών. Οι μάρτυρες των πρώτων και των εσχάτων χρόνων. "Τὸ στάδιον τῶν ἀρετῶν ἠνέωκται, οἱ βουλόμενοι ἀθλῆσαι εἰσέλθετε"

14. Έχουμε κάνει έναν "παραμορφωμένο" Χριστό σήμερα, όπως έχουμε κάνει τον Άη Βασίλη. Και την εκκλησία μας παραμορφωμένη και την ψυχή μας παραμορφωμένη, κοσμική.

15. Δεν ξέρουμε τι ξημερώνει αύριο και πρέπει να έχουμε τον Χριστό μέσα μας.





"Τὸ στάδιον τῶν ἀρετῶν ἠνέωκται, οἱ βουλόμενοι ἀθλῆσαι εἰσέλθετε"

Καλά Χριστούγεννα

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.