Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Για άπιστους Θωμάδες!

Κάρτα απεριορίστων διαδρομών ή εμφυτευμένο τσιπάκι;


Αποτέλεσμα εικόνας για Κάρτα απεριορίστων διαδρομών ή εμφυτευμένο τσιπάκι;Ο ελεγκτής δεν τραβάει κάποια φωτογραφία το χέρι του επιβάτη αλλά το σκανάρει για να γίνει η πληρωμή του εισιτηρίου από το εμφυτευμένο τσιπάκι


Περισσότεροι από τρεις χιλιάδες επιβάτες τρένων στην Σουηδία έχουν εμφυτεύσει στο χέρι τους ένα τσιπάκι με το οποίο πληρώνουν το αντίτιμο της διαδρομής
Κάποιες εταιρείες στις ΗΠΑ αλλά και την Βόρεια Ευρώπη από το περασμένο έτος προσφέρουν την δυνατότητα στους εργαζομένους τους να εμφυτεύσουν ένα τσιπάκι στο
χέρι τους και με αυτό να κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλους τους χώρους της εταιρείας αλλά και να χρησιμοποιούν τους υπολογιστές και τα ηλεκτρονικά συστήματα χωρίς να χρησιμοποιούν κωδικούς ή κάρτες ασφαλείας. Πολλοί εργαζόμενοι αυτών των εταιρειών προχώρησαν στην εμφύτευση και μάλιστα δήλωσαν ότι είναι ιδιαίτερα πρακτικό και να μην φοβηθούν να το κάνουν και όσοι εργαζόμενοι θα έχουν τέτοια δυνατότητα. Η εξέλιξη αυτή συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας και προκάλεσε μεγάλη συζήτηση για την χρησιμότητά της και τα θέματα ασφαλείας, των προσωπικών δεδομένων αλλά και εργασιακών συνθηκών και δικαιωμάτων που προκύπτουν από την χρήση αυτών των τσιπ.
Φυσικά η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει πολλές εφαρμογές και αρχίζει μάλιστα να αποκτά περισσότερους οπαδούς από όσους θα περίμεναν πολλοί. Η SJ Rail, η εταιρεία που διαχειρίζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο της Σουηδίας, ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από τρεις χιλιάδες επιβάτες έχουν εμφυτεύσει ένα τσιπάκι στο χέρι τους με το οποίο γίνεται η διαδικασία της πληρωμής του αντιτίμου του εισητηρίου. Ο ελεγκτής τοποθετεί πάνω στο σημείο που είναι το τσιπάκι ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο σκανάρει το τσιπ και γίνεται η συνδιαλλαγή. Το τσιπάκι εμφύτευσαν άνθρωποι που χρησιμοποιούν καθημερινά τρένο στις μετακινήσεις τους και βρήκαν βολικότερο αυτόν τον τρόπο από το να κουβαλούν κάρτες απεριορίστων διαδρομών ή να αγοράζουν εισιτήρια.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Daily Mail είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον όσο και εντυπωσιακό το γεγονός ότι τον Ιούνιο ο αριθμός των επιβατών που είχαν προχωρήσει στην εμφύτευση του τσιπ δεν ξεπερνούσε τους εκατό και δύο μήνες μετά ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε στους τρεις χιλιάδες.
Βέβαια όπως συμβαίνει σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις έτσι και εδώ έχουν ανακύψει θέματα που άπτονται της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Ο πρώτος προφανής κίνδυνος είναι να μπορεί κάποιος που έχει ή θα αποκτήσει με κάποιο τρόπο πρόσβαση στο σύστημα να δει τις κινήσεις ενός επιβάτη. Να γνωρίζει δηλαδή το που πηγαίνει στην διάρκεια της ημέρας με κάθε λεπτομέρεια (τα ωράρια του κλπ). Θα πρέπει πάντως σημειωθεί ότι η Σουηδία αναδεικνύεται στην πιο φιλική χώρα στον κόσμο μέχρι στιγμής στην χρήση αυτής της νέας τεχνολογίας. Υπολογίζεται ότι αυτή την στιγμή περισσότεροι από 20 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εμφυτεύσει τέτοια τσιπάκια στο σώμα τους.
Η συντριπτική πλειοψηφία είναι εργαζόμενοι εταιρειών που τα χρησιμοποιούν όπως προαναφέραμε στα γραφεία τους αλλά υπάρχουν και κάποιοι που τα χρησιμοποιούν για να κάνουν πληρωμές όπως οι επιβάτες των τρένων. Όμως υπάρχουν εμπορικά καταστήματα αλλά και εστίασης στην Σουηδία που δέχονται πληρωμές με αυτόν τον τρόπο και κάποιοι έχουν επιλέξει να εμφυτεύσουν το τσιπάκι και να πληρώνουν με αυτόν τον τρόπο.

Δείτε ένα βίντεο για τους επιβάτες των τρένων με τα εμφυτευμένα τσιπάκια στην Σουηδία:




Πηγή: protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.