Με μια στεγνή και τυπική ανακοίνωση η οποία μας πληροφορεί πως η ΔΙΣ ασχολήθηκε με δογματικά, διαθρησκειακά και διαχριστιανικά θέματα, αλλά και με θέματα αιρέσεων καθώς και νομοκανονικά ζητήματα, έβγαλε την υποχρέωση της ενημέρωσης η διοικούσα Εκκλησία για τη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Και τα ερωτήματα βροχή:
1)Τι είδους νομοκανονικά ζητήματα; Αφορούσε η συζήτηση το μπαράζ διακοπών μνημονεύσεων και πιθανά “αντίμετρα”;
2)Τι είδους δογματικά θέματα; Αφορούσε η συζήτηση την παρέμβαση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων στη Θεία Λειτουργία με ευχή υπερ των αθέων;
3)Τι είδους διαθρησκειακά θέματα; Αφορούσε τις εξελίξεις με το τζαμί στο Βοτανικό;
4)Τι είδους διαχριστιανικά θέματα; Αφορούσε τις σχέσεις με τους Ρωμαιοκαθολικούς που τόσο συστηματικά, μέχρι παρεξήγησεως,
αρνείται να συζητήσει η διοικούσα Εκκλησία και να τοποθετηθεί αναλόγως;
5)Τι είδους θέματα για την εκκλησιαστική εκπαίδευση ειδικά μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Γαβρόγλου όπου όπως ενημερωθήκαμε τέθηκε επί τάπητος το θέμα;

Ας ελπίσουμε πως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με τη νέα της σύνθεση από την επόμενη εβδομάδα θα δώσει πειστικές απαντήσεις σε αυτά και σε ένα σωρό άλλα εκκρεμή ζητήματα. Γιατί δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην τεράστια πρόκληση της Συριζαίας υπαλλήλου που πέταξε στα σκουπίδια την εικόνα της Παναγίας!

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:
Συνήλθε χθες και σήμερα η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Κατά τις δύο Συνεδρίες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων και των Συνοδικών Επιτροπών: επί της Αρχιγραμματείας, επί των Αιρέσεων, επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, επί της Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου και Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων.
Στο τέλος της σημερινής Συνεδρίας ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τα Συνοδικά Μέλη της απελθούσης 160ής Συνοδικής Περιόδου για την άριστη συνεργασία.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος ευχαρίστησε εκ μέρους των Συνοδικών Μελών τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, τον Θεοφιλέστατο Αρχιγραμματέα και τους Γραμματείς της Ιεράς Συνόδου.
Η επόμενη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 161ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την νέα σύνθεσή της, ορίσθηκε για το χρονικό διάστημα από της 5ης έως και της 7ης Σεπτεμβρίου 2017.
Τέλος, η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τα τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα της ημερησίας διατάξεως.

Πηγή