Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Ο Πάπας ...συγκινείται για τις συμπροσευχές και τους Διαλόγους, που οδηγούν χωρίς ...μετάνοια σε μια εωσφορική ενότητα!!!


Όλα όσα οικουμενιστικά είπαν Πάπας Φραγκίσκος & Πατριάρχης Ιεροσολύμων

papas-patriarxis.jpg

     Οι αναφορές στον Βαρθολομαίο και στην… ενότητα των ομολογιών-Δεσμεύτηκε για “πλήρη ενότητα”
   -Τι είπε ο ποντίφικας για τον διάλογο Ρ/καθολικών & Ορθοδόξων
Του Μανώλη Κείου
   Με τον Πάπα Φραγκίσκο συναντήθηκε τις προηγούμενες μέρες στο Βατικανό ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος στο πλαίσιο του ταξιδιού του που ολοκληρώνεται αύριο. Και η… αγαπολογία και οι οικουμενιστικές αναφορές περίσσευαν!
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πάπας Φραγκίσκος θυμήθηκε το δικό του ταξίδι στην Ιερουσαλήμ το 2014 και εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την πρόσφατη αποκατάσταση του τάφου του Ιησού στη Βασιλική του Παναγίου Τάφου, έργο που έγινε σε στενή συνεργασία μεταξύ των Ορθοδόξων, των Αρμενίων και των Φραγκισκανών των Αγίων Τόπων.
Ο Πάπας εξέφρασε εκ νέου την προσέγγισή του για όλους εκείνους που υποφέρουν από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, σημειώνοντας ότι η έλλειψη κατανόησης συνεχίζει «να δημιουργήσει ανασφάλεια, περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και έξοδο πολλών ανθρώπων από τη γη τους». Ζήτησε αυξημένες προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης με βάση τη δικαιοσύνη και την αναγνώριση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων.
Το status quo της Ιερουσαλήμ πρέπει να υπερασπιστεί και να διατηρηθεί, τόνισε ο Πάπας, ενώ η βία, οι διακρίσεις και η μισαλλοδοξία εναντίον εβραϊκών, χριστιανικών ή μουσουλμανικών τόπων λατρείας πρέπει να απορριφθούν.
Ζητήστε την αρμονία μεταξύ των χριστιανών.
Ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε επίσης χαιρετισμούς σε όλα τα μέλη των διαφορετικών χριστιανικών κοινοτήτων στην περιοχή, λέγοντας ότι ελπίζει ότι θα συνεχίσουν να αναγνωρίζονται ως πολίτες και πιστοί που συμβάλλουν στο κοινό καλό. Η συμβολή αυτή θα είναι ακόμη πιο αποτελεσματική, τόνισε, στο βαθμό που υπάρχει αρμονία μεταξύ των διαφόρων Εκκλησιών.
Ειδικότερα, ο πάπας ζήτησε αυξημένη συνεργασία στην υποστήριξη των χριστιανικών οικογενειών και των νέων, ώστε να μην αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ενώ δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν ή να παραβλέψουμε τις σοβαρές αποτυχίες της φιλανθρωπίας κατά τη διάρκεια των αιώνων, είπε, οι Χριστιανοί πρέπει να αναζητήσουν ένα μέλλον συμφιλίωσης και κοινωνίας, για να εκπληρώσουν την προσευχή του Κυρίου «για να είναι όλοι ένα».
Βέβαια από τα λεγόμενα του ποντίφικα δεν έλειψαν οι αναφορές στον Οικυομενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στην ενότητα των Χριστιανών.
“Ακόμη πρόσφατη είναι στο μυαλό μου η προσοχή με την οποία συνοδεύσατε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και εμένα στη βασιλική που διατηρεί τα μέρη της σταύρωσης, της ταφής και της Ανάστασης του Κυρίου. Ακόμη συγκινούμαι όταν σκέφτομαι τη στιγμή της προσευχής μας στο δωμάτιο του άδειου τάφου και εκφράζω και πάλι τη χαρά μου για την αποκατάσταση αυτού του άγιου χώρου” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης ζήτησε “αρμονία μεταξύ των διαφόρων Εκκλησιών της περιοχής” υποστηρίζοντας πως “ιδιαίτερα σημαντική από αυτή την άποψη θα ήταν η αυξημένη συνεργασία στην υποστήριξη των χριστιανικών οικογενειών και των νέων, ώστε να μην αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη γη τους. Συνεργαζόμενοι σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή, οι πιστοί διαφορετικών ομολογιών θα μπορούν επίσης να αναπτυχθούν σε αμοιβαίες γνώσεις και αδελφικές σχέσεις” και συμπλήρωσε
«Εδώ θα επιβεβαιώσω την ειλικρινή επιθυμία και τη δέσμευσή μου να προχωρήσουμε στο δρόμο μας προς την πλήρη ενότητα, στην υπακοή στην ένθερμη προσευχή του Ιησού  «ώστε όλοι να είναι ένα… έτσι ώστε ο κόσμος να μπορεί να πιστέψει» (Ιη 17:21). Ξέρω ότι τα προηγούμενα τραύματα συνεχίζουν να επηρεάζουν τη μνήμη πολλών ανθρώπων. Δεν είναι δυνατό να αλλάξουμε το παρελθόν, αλλά, χωρίς να ξεχνάμε τις σοβαρές αποτυχίες κατά τη διάρκεια των αιώνων, ας δούμε ένα μέλλον πλήρους συμφιλίωσης και αδελφικής κοινωνίας και να αναλάβουμε το έργο που έχουμε μπροστά μας, όπως επιθυμεί ο Κύριος. Το να μην το πράξουμε σήμερα θα ήταν ένα ακόμα σοβαρότερο σφάλμα. θα ήταν να αγνοήσουμε τόσο την επείγουσα έκκληση του Χριστού όσο και τα σημάδια των χρόνων που σπέρνουν το Πνεύμα κατά μήκος της πορείας της Εκκλησίας. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη μνήμη των χρόνων που χαρακτηρίζεται από έλλειψη επικοινωνίας ή αμοιβαίες κατηγορίες ή δυσκολίες και αβεβαιότητες για το μέλλον, να μας εμποδίσουν να προχωρήσουμε μαζί προς την ορατή ενότητα, ούτε να μας εμποδίσει να προσευχόμαστε και να εργαζόμαστε μαζί για να διακηρύσσουμε το Ευαγγέλιο και να εξυπηρετούμε όσους έχουν ανάγκη. Από αυτή την άποψη, ο συνεχιζόμενος θεολογικός διάλογος μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων, στον οποίο συμμετέχει ενεργά και εποικοδομητικά το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, είναι ένα αναζωογονητικό σημάδι ελπίδας στο ταξίδι μας. Πόσο καλό θα ήταν να πούμε για τους Καθολικούς και τους Ορθοδόξους που ζουν στην Ιερουσαλήμ, όπως είπε ο Ευαγγελιστής Λουκάς για την πρώτη χριστιανική κοινότητα: «Όλοι όσοι πίστευαν ήταν μαζί… μία καρδιά και ψυχή» (Πράξεις 2:44 · 4:32)”.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.