Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Πατριάρχης Ιεροσολύμων προς Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησίων για Jaffa Gate: Βοηθήστε μας, έχουμε οικουμενιστική ενότητα κατανόησης και σκοπού



Του Μανώλη Κείου

Την στήριξη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών ζήτησε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος στη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΣΕ στο Αμμάν της Ιορδανίας σχετικά με το θέμα της περιουσίας του Πατριαρχείου και των αγοραπωλησιών του τελευταίου διαστήματος, θέμα που έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες της αραβόφωνης χριστιανικής κοινότητας.
«Έρχεστε στη Μέση Ανατολή σε μια δύσκολη στιγμή για την περιοχή μας. Η παγκόσμια κοινότητα είναι ενωμένη με την άποψη ότι μια ζωτική, ζωντανή χριστιανική κοινότητα αποτελεί ουσιαστικό μέρος του πολυεθνοτικού, πολυπολιτισμικού και πολυθρησκευτικού τοπίου της Μέσης Ανατολής. Είμαστε αυτόχθονες σε αυτήν την περιοχή, και μάλιστα το Ελληνορθόδοξο
Πατριαρχείο Ιεροσολύμων είναι το παλαιότερο συνεχές θρησκευτικό ίδρυμα εδώ» αναφέρει και συνεχίζει:

«Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει ένα νέο επίπεδο απειλής για τη σταθερότητα της πολυεθνοτικής, πολυπολιτισμικής, πολυθρησκευτικής μας κοινωνίας σε μια σειρά επιθέσεων εναντίον θρησκευτικών κοινοτήτων – και ειδικά στις χριστιανικές κοινότητες.
Υπήρξε μια αξιοσημείωτη και ανησυχητική αύξηση των λεγόμενων «εγκλημάτων μίσους
», τα οποία κατευθύνονται σε πολλές περιπτώσεις στον βανδαλισμό και τη βεβήλωση των ιερών τόπων και νεκροταφείων. Ενώ οι πράξεις αυτές καταδικάστηκαν από όλους, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων, συνεχίζονται»
Στη συνέχεια κρουει τον κώδωνα του κινδύνου για τα δικαιώματα των θρησκευτικών κοινοτήτων σχετικά με το νομοσχέδιο που κυκλοφορεί στην Κνεσέτ, και που εάν περάσει όπως λέει, θα παρενοχλήσει σοβαρά τα δικαιώματα των Εκκλησιών πάνω στις ιδιοκτησίες τους.
«Οι πιο σημαντικές και ανησυχητικές όμως είναι οι αχαλίνωτες ενέργειες ριζοσπαστικών ομάδων εποίκων οι οποίες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αποκτούν περιουσία στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και αλλού, χρησιμοποιώντας παράνομες μεθόδους εξαναγκασμού που στερούνται κατάλληλης εξουσίας. Το πιο πρόσφατο ζήτημα αφορά τα ακίνητα που ανήκουν στο Πατριαρχείο και τα οποία είναι γνωστά ως η «πύλη της Jaffa Gate», στην οποία μια ριζοσπαστική ομάδα που εδώ και πολλά χρόνια προσπαθεί να αναλάβει ιδιοκτησίες στη χριστιανική συνοικία στην Παλιά Πόλη και έτσι να μειώσει τη χριστιανική παρουσία στην Ιερουσαλήμ απέκτησε τις ιδιοκτησίες. Έχουν ισχυριστεί ότι έχουν αποκτήσει αυτά τα ακίνητα μέσα από αυτό που θεωρούμε «παράνομες συμφωνίες» τονίζει.
Σημαντική αρνητική εξέλιξη σύμφωνα με τον Πατριάρχη ήταν το γεγονός ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο εξέδωσε ψευδή απόφαση υπέρ της ομάδας των εποίκων.
«Η σταθερή θέση των Αρχηγών των Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ είναι ότι η κίνηση αυτών των ριζοσπαστικών ομάδων εποίκων πρέπει να καταπολεμηθεί και να ελεγχθεί και η εκφοβιστική τους τακτική να αποκλείσουν τους μη Ιουδαίους από την Ιερουσαλήμ πρέπει να βρει αντίσταση» τονίζει.
Επικαλείται κατόπιν την στήριξη από πολλούς θρησκευτικούς ηγέτες, «όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης, η Αγιότητά του ο Πάπας και η Χάρη Του ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ, που εξέδωσαν σημαντικές δηλώσεις προς υποστήριξη της Χριστιανικής Κοινότητας, των Αρχηγών των Εκκλησιών στους Αγίους Τόπους και το Πατριαρχείο».
Μίλησε δε με αφορμή αυτό για «ενότητα κατανόησης και σκοπου» διανθίζοντας τα λεγομενά του με οικουμενιστικές σάλτσες!
«Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε στην Εκτελεστική Επιτροπή ότι απολαμβάνουμε μια βαθιά και πλήρη ενότητα κατανόησης και σκοπού μεταξύ όλων των Αρχηγών των Εκκλησιών και αυτό ήταν μια τεράστια ενθάρρυνση για όλους μας και, φυσικά, είναι ένας από τους μεγάλους καρπούς της συνεχιζόμενης οικουμενικής μας προσπάθειας στην περιοχή μας . Για αυτή την ενότητα της κατανόησης και του σκοπού, ευχαριστούμε τον Θεό» ειπε.
Κατέληξε λέγοντας πως «Ελπίζουμε ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών θα συνεχίσει την αποστολή του στη Μέση Ανατολή για να εξασφαλίσει τη θέση της χριστιανικής κοινότητας ενάντια στις νέες απειλές για την ύπαρξη και την ελευθερία μας».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.