Του Άγγελου Ρούσσου
  Με έκπληξη είδαμε χθες δυσάρεστες εικόνες στους Αγίους Τόπους… Εικόνες που μοιάζουν να μετατρέπουν αυτόματα τους διοικούντες την Χριστιανοσύνη στην περιοχή σε….συνδικάτο!
Αρχικά διαβάσαμε στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου:

“Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος τοῦ Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων ὑπό τήν Προεδρίαν τῆς Α.Θ.Μ. τοῦ Πατρός ἡμῶν καί Πατριάρχου Ἱεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου εἰς τήν Σύνεδρίαν αὐτῆς τῆς Πέμπτης, 9ης/22ας Φεβρουαρίου 2018, ἐπελήφθη ποικίλων θεμάτων, εἰδικώτερον δέ:
Ἀπεφάσισε τήν συνέχισιν τῶν ἐνεργειῶν διά τήν ἀναίρεσιν τῆς ἀποφάσεως ἐπιβολῆς φόρων ὑπό τῆς Δημαρχίας Ἱεροσολύμων εἰς τό Πατριαρχεῖον καί τάς ἄλλας Ἐκκλησίας κατά παράβασιν τοῦ καθεστῶτος τῶν Ἱεροσολύμων, ἐπικεκυρουμένου διά τῆς ἱερᾶς ἱστορίας”.

Δεν φανταστήκαμε ποτέ πως αυτή η “συνέχιση των ενεργειών” θα περιελάμβανε κλείσιμο του ναού της Αναστάσεως λες και πρόκειται για καμιά δημόσια υπηρεσία που οι εργατοπατέρες του τάδε ή του δείνα συνδικάτου μπλόκαραν για να εισακουστούν τα αιτήματά τους!!
Κι όμως μετά τη Λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας (25 Φεβρουαρίου 2018) οι επικεφαλής των τριών μειζόνων Χριστιανικών Κοινοτήτων του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, δηλαδή του Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, της Κουστωδίας των Φραγκισκανών και του Αρμενικού Πατριαρχείου στα Ιεροσόλυμα, διαμαρτυρήθησαν για τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα της Δημαρχίας Ιεροσολύμων εις βάρος αυτών και αποφάσισαν να κλείσουν τη θύρα του Ναού της Αναστάσεως επ' αόριστον. Οι 3 Κοινότητες με μπροστάρη τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο έκαναν σχετική δήλωση στα Μ.Μ.Ε. το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στην Αυλή του Ναού της Αναστάσεως μετά το κλείσιμο της θύρας.

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ και σε αυτήν την υπόθεση είχε πρώτο κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, σε προηγούμενο άρθρο του και για τις πιέσεις του Ισραήλ αλλά και για την ξαφνική ενότητα των Χριστιανικών κοινοτήτων που ξέχασαν τις δογματικές τους διαφορές και συνέπραξαν ενώπιον της απειλής για τα “καλά και συμφέροντα”.  
Η αλήθεια είναι πως το Ισραήλ απεργάζεται ύπουλους τρόπους για νέα χτυπήματα στην χριστιανική κοινότητα αλλά το να κλείνεις το ναό της Αναστάσεως σαν να είναι μαγαζάκι σου είναι αδιανόητο! Δεν μιλάμε για ένα απλό κτίριο αλλά για μια πνευματική κιβωτό, που ασφαλώς φέρνει πολύ τουρισμό στους Αγίους Τόπους αλλά είναι κάτι περισσότερο από μια επίσκεψη σε αρχαιολογικό χώρο. Όσοι αποφάσισαν να κλείσουν τον ναό της Αναστάσεως λειτουργησαν βεβιασμένα και σπασμωδικά. Μπορεί το θέμα να έλαβε διεθνή δημοσιότητα, αλλά το Ισραήλ έχει αποδείξει πως δεν ιδρώνει το αυτί του από κατι τέτοια.
Και το κακό είναι πως ενοψει Πάσχα σίγουρα θα έχουμε και συνέχεια….Μην δούμε συνδικαλισμό και στο Άγιο Φως!!!!!