Πηγές από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επιρρίπτουν στο Φανάρι την ευθύνη της κλιμάκωσης της κρίσης στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Κοινή ανακοίνωση του Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και του Μητροπολίτη Βαρσοβίας για αποτροπή της απειλής της σύγκρουσης.


Για την όξυνση της κρίσης στην Ορθόδοξη Εκκλησία κατηγορεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας Θεόδωρος και ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας Σάββας εξέδωσαν κοινή
ανακοίνωση, με την οποία απηύθυναν έκκληση για την αποτροπή της απειλής της σύγκρουσης σχετικά με τη χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.
«Η κοινή ανακοίνωση υποδεικνύει ότι η κατάσταση σχετικά με την Ουκρανική Εκκλησία κλιμακώνεται […] Οι μη κανονικές παρεμβάσεις στις υποθέσεις της Ουκρανικής Εκκλησίας, δεν μας φέρνουν πιο κοντά, αλλά αντίθετα καθυστερούν την επίτευξη συμφωνίας» σχολιάζουν πηγές από τη Ρωσική Εκκλησία.
Τον Απρίλιο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, γνωστοποίησε ότι το Οικουμενικού Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε τις διαδικασίες για τη χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αντέδρασε σ’ αυτή την κίνηση, υποστηρίζοντας ότι τα μη-κανονικά μέτρα στην Ουκρανία απειλούν την Ορθοδοξία με διχασμό.
Την Κυριακή, παράλληλα, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπογράμμισε ότι σύντομα θα παράσχει αυτοκεφαλία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, όπως ακριβώς έπραξε και με την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Τσεχία και τη Σλοβακία. Τόνισε δε, ότι δεν φοβάται τις απειλές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Τσεχίας και της Σλοβακίας είναι η νεότερη αυτοκέφαλη εκκλησία, καθώς η σχετική ανακήρυξη πραγματοποιήθηκε το 1998.
sputniknews.gr
Πηγή