Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Vertigo



Του Ιωάννου Ρίζου


Vertigo είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται συνήθως στους πιλότους και η οποία προκαλεί απώλεια προσανατολισμού και παραισθήσεις. Ο πιλότος δεν καταλαβαίνει αν αυτό που βλέπει μπροστά του είναι ουρανός ή θάλασσα και συχνά αυτό αποβαίνει μοιραίο για την ζωή του.
Ο Λαυρεώτης μοναχός Σάββας, έδωσε πρόσφατα μια συνέντευξη σε ελληνόφωνο ραδιόφωνο της Αυστραλίας (εδώ) στην οποία δυστυχώς μας κατέδειξε ότι βρίσκεται σε vertigo.
Και εξηγούμαι.
Στην γνωστή τους διακήρυξη, οι  τρείς αγιορείτες  Χαρίτωνας, Επιφάνιος και Σάββας, ονόμασαν τους αρθρογράφους της «Π.Π.» «δαιμονισμένους», «συκοφάντες» και  «εμπαθείς», γιατί τολμήσαμε (με αποδείξεις) να καταφερθούμε εναντίον του ζηλωτικού παλαιοημερολογιτισμού. Οι τρείς αγιορείτες πρόβαλαν την θέση τους ότι μέχρι να γίνει σύνοδος οικουμενική: «…δὲν μᾶς ἐπιτρέπεται (ἐάν ἔχουμε τὸν στοιχειώδη φόβο Θεοῦ, καὶ δὲν θέλουμε νὰ βλασφημοῦμε), νὰ κηρύττουμε πρὸ συνοδικῆς διαγνώμης ἄκυρα μυστήρια σὲ Νέο ἤ Παλαιό».
Στις 11-9-2018 στην εν λόγω συνέντευξη, ο π. Σάββας μας ανακοίνωσε:
a)             Οι παλαιοημερολογίτες της παράταξης των Ματθαιικών έχουν μυστήρια (στο 24:58)
b)             Οι παλαιοημερολογίτες της παράταξης των Φλωρινικών έχουν μυστήρια (στο 25:00)
c)              Και το Νέο και το Παλαιό έχει μυστήρια (στο 45:02)

Αναρωτιέμαι πως για αυτούς είναι βλασφημία να λέμε ότι οι παλαιοημερολογίτες έχουν άκυρα μυστήρια –πριν αποφανθεί οικουμενική σύνοδος– αλλά δεν είναι βλασφημία να λένε οι ίδιοι ότι έχουν έγκυρα!!!
Αυτό το πόρισμα ότι αυτές οι τρείς «εκκλησίες» έχουν έγκυρα μυστήρια ποιος το έβγαλε; Η σύνοδος των τριών τους; Ή ο π. Σάββας στην αίθουσα transit του αεροδρομίου της Σιγκαπούρης; Κι αφού τέλος πάντων βγάλαν αυτό το πόρισμα συνεπώς  δεν υπάρχει και λόγος να περιμένουμε και την απαραίτητη κατ΄ αυτούς συνθήκη να γίνει οικουμενική για να αποφασίσει επί του θέματος(!)
Πέραν τούτου βέβαια γεννάται το θέμα του πόσες εκκλησίες αναγνωρίζουν οι τρείς αγιορείτες. Γιατί εμφανίζουν τρείς εκκλησίες με έγκυρα μυστήρια, την ώρα όμως που και οι τρείς έχουν απορρίψει επισήμως η μία την άλλη ως σχισματική εκκλησία χωρίς σωστική Χάρη και δεν έχουν κανενός είδους κοινωνία. Και στην Νεοημερολογίτικη εκκλησία που αποδέχονται μυστήρια συμπεριλαμβάνουν  και τους αποτειχισμένους και τους μη αποτειχισμένους νεοημερολογίτες; Γιατί αν ισχύει αυτό, τότε αναγνωρίζουν τέσσερις εκκλησίες με έγκυρα μυστήρια που δεν έχουν κοινωνία μεταξύ τους!
Πρόκειται προφανώς για μια  ουσιώδη δογματική προσβολή και αθέτηση του Συμβόλου της Πίστεως στο άρθρο περί «...ΜΙΑΣ  ...εκκλησίας» την οποία οι εν λόγω αγιορείτες αδυνατούν να καταλάβουν.
Νομίζω ότι το vertigo και των τριών βλέπει θάλασσα κι όχι ουρανό!
Εύχομαι το αεροπλάνο τους κάποια στιγμή να προσγειωθεί …κι αν δεν προσγειωθεί να προλάβουν να πηδήξουν από αυτό όσο γίνεται περισσότεροι.

7 σχόλια:

  1. Ενώ περιμέναμε να αποκαταστησουν τα πράγματα αφού δήλωσαν ότι δεν συμφωνούσαν με την προσχώρηση του π.Παισιου στο Παλαιό,μας μπέρδεψαν περισσότερο. Το χειρότερο όλων είναι ότι διασύρουν παντού το όνομα της Π.Π. και του π. Ευθυμίου, ως σχισματικούς. Αν είναι λάθος η διαδόσεις ας μας διαψεύσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος16/9/18, 11:43 μ.μ.

      Αγαπητέ Μ.Π. προσέξτε ότι στην ανακοίνωσή τους οι Αγιορείτες Πατέρες (δια του εκπροσώπου τους π.Σάββα) δεν καταδίκασαν ποτέ την κίνηση του πατρός Παϊσίου αλλά πολύ διπλωματικά δήλωσαν: "Ἐξ’ ἀφορμῆς τῆς προσχωρήσεως τοῦ ἀρχιμανδρίτου Παϊσίου Παπαδόπουλου ἡγουμένου ἱερᾶς μονῆς ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ (Φιλώτα)[σημ.ΠΟΥ προσχώρησε πατέρες;] ἔχουμε νὰ παρατηρήσουμε τὰ ἑξῆς...Ἑπομένως γιὰ ἐμᾶς τοὺς ἁγιορεῖτες τελεσιδίκως δὲν ὑφίσταται ὁ οἱοσδήποτε λόγος προσχώρησης εἰς οἱανδήποτε παραταξιακή ὁμάδα τῶν Γ.Ο.Χ. ἀνεξαρτήτως τοῦ ἐκκλησιολογικοῦ της φρονήματος. " Δηλαδή αυτό που ισχυρίστηκε και ο π.Παΐσιος ότι θέλει κοινωνία με όσους Π.Η τον δεχτούν χωρίς να ενταχθεί σε κάποια παράταξη. Άρα η συνεργασία τους ακόμη υφίσταται και απλά έχουν κάποιες διαφωνίες σε θέματα τακτικής.
      Τα μισόλογα, η διπλωματία, οι υπεκφυγές και όπως λέτε κι εσείς η σπίλωση του ονόματος των αρθρογράφων της Π.Π. και του πατρός Ευθυμίου είναι ο τρόπος με τον οποίο πορεύονται αλλά πλέον οι αποτειχισμένοι έχουμε αφυπνιστεί και έχουμε μάθει να διαβάζουμε πίσω από τις λέξεις.

      Α.Να.

      Διαγραφή
  2. Παΐσιος Παπαδόπουλος17/9/18, 12:29 π.μ.

    Λέτε βλακείες ομαδικώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνεχίζετε τις ύβρεις πάτερ αλλά υπάρχουν τα κείμενα! Δυστυχώς σας στηρίξαμε και μας κατηγορείτε διαρκως ως Τρικαμηνικους κλπ. Ελπίζαμε σε σας και μας απογοητευσατε με την συμπεριφορά σας. Σταματώ εδώ! Ευτυχώς όσοι διαβάζουν κι ενημερώνονται έχουν κρίση κι αντιλαμβάνονται τι συμβαινει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος17/9/18, 7:44 π.μ.

    Ο π.Σάββας δήλωσε ότι η μνημόνευση ονόματος κάποιου επισκόπου ΓΟΧ αυτόματα αποτελεί το τέλος της αποτείχισης για όποιον το πράξει.

    Το να πάρει "χειροτονία"(?)από τους φλωριναίους ΓΟΧ και επομένως να έρθει σε κοινωνία μαζί τους,αυτό δεν είναι αυτόματα το τέλος της αποτείχισης για όποιον το πράξει?

    Ή μήπως μετά θα αποστασιοποιηθεί από τους ΓΟΧ και θα επανέλθει στην αποτείχιση,εμφανιζόμενος ως "επίσκοπος"?

    Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΙΧΑΘΗΚΕ ΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ!ΝΑ ΔΩΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΣΩΝ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΜΈΝΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ!!!!!!!!!!!!!

    ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ!!!!!!!!!!!!!

    ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΜΈΝΟΥΣ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος17/9/18, 12:02 μ.μ.

    Δείτε τα σχόλια στο άρθρο της Πατερικής Παράδοσης με τίτλο "Πόσες εκκλησίες υπάρχουν για τον μοναχό Σάββα Λαυριώτη".

    Εκεί θα δει ο κάθε ενδιαφερόμενος πόσο αντικανονική και παράνομη,καιεπιπλέον αμφισβητήσιμη,είναι η "αποστολική" διαδοχή των ΓΟΧ.

    Σύμφωνα πάντα με τους ιερούς μας κανόνες και ιδιαίτερα τους 13 και 19 της εν Αντιοχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος17/9/18, 5:03 μ.μ.

    Σεβαστοί μας αποτειχισμένοι ιερείς,όσοι από εσάς δεχθήκατε ή και δέχεστε τηλεφωνική παρενόχληση από όσους προσπαθούν να επιβάλουν το παλαιό ημερολόγιο σε όλους τους αποτειχισμένους,είτε με κολακείες είτε με πιέσεις και απειλές είτε με δώρα και υποσχέσεις,παρακαλώ μην διστάσετε να δώσετε στην δημοσιότητα τα ονόματα όσων επιμένουν να σας παρενοχλούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.