Ο ηγέτης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος πιστεύει ότι η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να αντιμετωπίζει τα σχίσματα των άλλων για τον απλό λόγο ότι δεν έχει ξεπεράσει το δικό της!

«Εάν λάβετε υπόψη το γεγονός ότι η ίδια η Μητέρα Εκκλησία υποφέρει από το δικό της βαθύ σχίσμα, ως αποτέλεσμα της οποίας η Ανατολική Βυζαντινή Αυτοκρατορία μετατράπηκε σε χώρα που
τώρα εκλαϊκεύει το Ισλάμ, θα ήταν σκόπιμο να υπενθυμίσουμε τα λόγια του Αγίου Ευαγγελίου : «Γιατρέ, θεράπευσε τον εαυτό σου»!” δήλωσε ο μητροπολίτης Ονούφριος σε συνέντευξή του στο The Pastor και το περιοδικό Flock.
Ο γιατρός, ο οποίος «αρρωσταίνει σοβαρά ο ίδιος και έτσι δεν είναι σε θέση να θεραπεύσει τους άλλους αλλά εξακολουθεί να το κάνει, θα δημιουργήσει μόνο μεγαλύτερη ανομία υπό τη μορφή ενός παγκόσμιου σχίσματος εντός της Ορθοδοξίας”, ανέφερε.
Όταν ερωτήθηκε για τον τρόπο με τον οποίο οι πιστοί θα πρέπει να αντιδράσουν στις προσπάθειες δημιουργίας μιας «ενιαίας τοπικής εκκλησίας» στην Ουκρανία, ο μητροπολίτης είπε: «οι άνθρωποι πρέπει να ζήσουν μια Θεία ζωή και να εκπληρώσουν τις εντολές, οι οποίες για τους Χριστιανούς είναι «το μονοπάτι που οδηγεί στην αιώνια ζωή. Σε αυτό το δρόμο βρίσκετε την προσωπική σας αυτοκεφαλία, δηλαδή την ελευθερία από την αμαρτία, και ίσως θα συναντήσουμε και την τοπική Εκκλησία, αλλά θα είναι εντελώς αντίθετη με αυτή που ορισμένοι πολιτικοί προσπαθούν να οικοδομήσουν. Χαρά για τον Θεό, δεν θα είναι μια πολιτική Εκκλησία, αλλά η Εκκλησία του Χριστού «, δήλωσε ο ηγέτης της UOC.

Ουνίτες

Το πόσο επικίνδυνη μπορεί να καταστεί η ουκρανική αυτοκεφαλία αποδεικνύεται πλέον και από το γεγονός πως τρίβουν τα χέρια τους και οι Ουνίτες!

Παρά το γεγονός πως το Βατικανό έχει κρατήσει αποστάσεις ο Αρχιεπίσκοπος της Ουκρανικής Ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας (Ουνίτες) Σβιατοσλάβ Σεβτσούκ δήλωσε πως μια νέα ενωμένη εκκλησία μπορεί να βοηθήσει την ενότητα καθολικών-ορθοδόξων και να κάνει ευκολότερο το «θεολογικό, πνευματικό και οικουμενικό διάλογο”
Ο επικεφαλής της ελληνικής καθολικής εκκλησίας της Ουκρανίας ενέκρινε τις εκκλήσεις για μια ανεξάρτητη Ορθόδοξη Εκκλησία στη χώρα του.
«Ως εκπρόσωπος της ουκρανικής Ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας, δεν αισθάνομαι εξουσιοδοτημένος να εκδώσω μια κανονική ή ιστορική ερμηνεία ή να μπω στις εσωτερικές υποθέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Σβιατόσβελτ Σεβτσούκ. «Αλλά αυτό που αντιλαμβάνομαι ως πάστορας είναι ότι το ζήτημα αν τα μέλη των μη κανονικών εκκλησιών έχουν αιώνια σωτηρία ή όχι έχει επιλυθεί τελικά … Η μητρική εκκλησία της Κωνσταντινούπολης, η οποία είναι και η μητέρα μας εκκλησία, έχει απαντήσει καταφατικά «.
Ο αρχιεπίσκοπος διατύπωσε τις παρατηρήσεις του καθώς η διαμάχη μεταξύ των πατριαρχείων της Μόσχας και της Κωνσταντινούπολης επιδεινώθηκε στην Ουκρανία. Είπε στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Crux πως το πατριαρχικό διάταγμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, της 11ης Οκτωβρίου, ήταν ένα «χρονικό συμβάν στην καθολική εκκλησία του Χριστού», το οποίο είχε φέρει 20 εκατομμύρια Ουκρανούς πίσω στην κοινωνία.
Εν τω μεταξύ, ένας άλλος ηγέτης των Ουνιτών δήλωσε ότι πιστεύει ότι μια νέα ενωμένη εκκλησία θα βοηθούσε την ενότητα Καθολικών-Ορθοδόξων και θα έκανε ευκολότερο τον «θεολογικό, πνευματικό και οικουμενικό διάλογο». «Κάποιοι από τους δικούς μας ιερείς, ακόμη και ολόκληρες ενορίες, μπορεί να επιθυμούν να μετακομίσουν σε αυτήν την ενωμένη τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία, αν και δεν νομίζω ότι πρόκειται για μαζικό κίνημα”, δήλωσε ο Borys Gudziak την προηγούμενη εβδομάδα.
Πάντως οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με την επίσημη θέση του Βατικανού.
Μιλώντας πριν από τη συνάντηση του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα με τον Πάπα Φραγκίσκο κατά την πρόσφατη Σύνοδο της Ρώμης, ο επικεφαλής του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας του Βατικανού, Καρδινάλιος Κουρτ Κοχ, δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι δεσμοί Καθολικών-Ορθοδόξων θα επηρεαστούν από την τρέχουσα κρίση.
Τέλος δηλώσεις αξιωματούχων του Βατικανού για την ουκρανική κρίση είχαμε εκ νέου κατά την συνάντηση του Πατριάρχη Γεωργίας Ηλία με τον γραμματέα του Βατικανού για τις σχέσεις μεταξύ των κρατών, Αρχιεπίσκοπο Paul Richard Gallagher στην Τιφλίδα. Σε κοινή δήλωση οι δύο πλευρές εξέφρασαν την λύπη τους σχετικά με «τις πολύπλοκες σχέσεις της Ρωσικής Εκκλησίας και του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως», σύμφωνα με την υπηρεσία τύπου του γεωργιανού Πατριαρχείου.
Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου, οι ιεράρχες σημείωσαν τη σημασία της προστασίας των θρησκευτικών αξιών επειδή «ο κόσμος υποφέρει από έλλειψη πίστης”. “Οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων και Καθολικών Εκκλησιών προσεύχονται για ειρήνη”, πρόσθεσε το Πατριαρχείο.