Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Απέρριψε την Πανορθόδοξη για το Ουκρανικό το Φανάρι

Όλες οι νεότερες εξελίξεις για το θέμα που ρίχνει βαριά σκιά στην Ορθοδοξία
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα. Ενώ σήμερα ξεκινάει στο Φανάρι η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και οι Ουκρανοί πιστεύουν πως θα βγει λευκός καπνός για την αυτοκεφαλία οι διεργασίες συνεχίζονται.
“Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέρριψε το αίτημα της Ρωσικής Εκκλησίας για πανορθόδοξη συζήτηση για το θέμα της χορήγησης ενός Τόμου αυτοκεφαλίας στους Ουκρανούς σχίσματικούς”ανέφερε ο Ευστράτι Ζόρια, από το σχισματικό «Πατριαρχείο Κιέβου», στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
«Το Πατριαρχείο της Μόσχας προσπαθεί να αποτρέψει την παροχή ενός Τόμου προτείνοντας να μετακινήσει το ζήτημα σε μια συζήτηση σε μια συνάντηση των
αρχηγών των τοπικών εκκλησιών-με την ελπίδα να καθυστερήσει το θέμα”, γράφει ο Zorya. «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, η Εκκλησία της Ελλάδας και το Βουλγαρικό Πατριαρχείο έχουν ήδη απορρίψει την πρωτοβουλία του βουλευτή»προσθέτει.

Ωστόσο, ο Zorya παραποιεί ξεκάθαρα τις προθέσεις των δύο εκκλησιών, ελληνικής και βουλγαρικής. Ως γνωστόν το ουκρανικό δεν συζητήθηκε στην Ιεραρχία της Ελλαδικής Εκκλησίας την περασμένη εβδομάδα, ενώ στη Βουλγαρία ανέλαβε ειδική επιτροπή να ερευνήσει όλες τις προοπτικές του θέματος.
Εν τω μεταξύ, ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββας και η Ιερά Σύνοδος της Αντιοχειανής Ορθόδοξης Εκκλησίας κάλεσαν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να συγκαλέσει πανορθόδοξη Σύνοδο.
Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος
Από την πλευρά του ο πολυβασανισμένος επί χρόνια Αρχιεπίσκοπος της Οχρίδας και Μητροπολίτης Σκοπίων μιλώντας σε πρόσφατη γιορτή της τοπικής Εκκλησίας, εξέφρασε επίσης την ανάγκη για μια Πανορθόδοξη Σύνοδο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των σχισματικών στην Εκκλησία γενικά.
“Ο εθνοφυλετισμός έχει προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην Εκκλησία. Καταδικάστηκε στη Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη το 1872, αλλά, δυστυχώς, από τον δέκατο ένατο αιώνα δεν εξαφανίστηκε από την Εκκλησία. Έχει γίνει ανεκτό για περισσότερο από ενάμιση αιώνα και πρόσφατα μερικοί άνθρωποι στην Εκκλησία, για λόγους που τους γνωρίζουν μόνοι τους, ενεργούν σαν να έχουν ξεχάσει ότι είναι απαράδεκτο, και μάλιστα υποκριτικό για μια Εκκλησία που είναι σε σχίσμα για πολλά χρόνια να γίνεται και αναγνωρίζεται χωρίς μετάνοια και να ανταμείβονται μόνο και μόνο επειδή ήταν ανθεκτικοί στο σχίσμα… Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την ενότητα της Εκκλησίας, στην πίστη, τα δόγματα και στην κανονική τάξη.
Τα σχίσματα είναι ένα πρόβλημα για ολόκληρη την Εκκλησία, όχι μόνο ένα πρόβλημα για όσους έχουν αποχωρήσει, αλλά και ένα πρόβλημα για εκείνους από τους οποίους έχουν αποσπαστεί. Επομένως, η ανησυχία της Πρωτόθρονης Εκκλησίας για την επούλωση όλων των σχισμάτων που υπάρχουν στην Ορθοδοξία δεν είναι έκπληξη. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη θεραπεία ενός σχίσματος δημιουργώντας ένα νέο. Θα πρέπει να γίνει μια Αγία και Μεγάλη Σύνοδος που θα βελτίωνε την αδυναμία της τελευταίας” ανέφερε με νόημα.
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Ορθοδόξου Παλαιστινιακής Εταιρείας Sergey Stepashin, συζήτησε την κατάσταση γύρω από την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο της Κύπρου.
«Ο αρχιεπίσκοπος της Κύπρου εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση γύρω από την Ορθόδοξη Εκκλησία και μίλησε υπέρ της ενδυνάμωσης της ενότητας», δήλωσε ο Στυπάσιν και συμπλήρωσε:
«Ο αρχιεπίσκοπος της Κύπρου υποστήριξε την ιδέα να διοργανωθεί διάσκεψη όλων των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και να αντιταχθεί στην παρέμβαση πολιτικών στις υποθέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία»,
Τέλος το Γεωργιανό Πατριαρχείο αρνείται τις αναφορές μερικών ΜΜΕ περί αναγνώρισης της ουκρανικής αυτοκεφαλίας.
«Οι αναφορές αυτές άρχισαν να διαδίδονται μετά την συνάντηση του Πατριάρχη Ηλία Β ‘της Γεωργίας και του Προέδρου του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας Αντρέι Παρρουμπία την περασμένη εβδομάδα.Οι αναφορές ότι η Γεωργιανή Εκκλησία έχει αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της ουκρανικής εκκλησίας δεν είναι αλήθεια», δήλωσε το Πατριαρχείο.
“Σε αυτή τη συνάντηση, ο πρόεδρος είπε ότι η Ουκρανία θέλει να αναγνωριστεί η αυτοκέφαλη εκκλησία της. Ο επικεφαλής της Γεωργιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας απάντησε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος αυτή τη στιγμή και συνέστησε να ασκηθεί μεγάλη προσοχή «για να αποφευχθεί μια εμφύλια σύγκρουση”, δήλωσε το Πατριαρχείο.
«Όσον αφορά τη θέση της Γεωργιανής Εκκλησίας για το θέμα της αυτοκεφαλίας της ουκρανικής εκκλησίας, παραμένει αμετάβλητο: το Γεωργιανό Πατριαρχείο θα αποφύγει να κάνει σχόλια έως ότου η Κωνσταντινούπολη και το Πατριαρχείο Μόσχας οριστικοποιήσουν τις επίσημες θέσεις τους βάσει κοινωνικών κανόνων» είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.