Αποστάσεις-αν όχι αρνητική στάση- φαίνεται σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters να κρατάει η Ελλαδική Εκκλησία αναφορικά με τη ρωσική έκκληση για συνομιλίες για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Έλληνας αξιωματούχος της εκκλησίας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, χθες Τρίτη δήλωσε στο Reuters πως «Η Ελληνική Εκκλησία εξέτασε την επιστολή και θα απαντήσει σύντομα”.

Σε ερώτηση ποια θα ήταν η απάντηση, η πηγή δήλωσε: «Δεν θα είναι υπέρ της σύγκλησης των Ορθοδόξων Εκκλησιών για να συζητήσουν το ζήτημα. Θα υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για ενότητα μεταξύ των ορθόδοξων εκκλησιών”.
Το θέμα με την έκκληση του Πατριάρχη Κύριλλου για σύγκλιση
Πανορθόδοξης για το ουκρανικό έχει διχάσει τις Αυτοκέφαλες εκκλησίες. Η  Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας απέρριψε καταρχήν την ρωσική έκκληση την προηγούμενη εβδομάδα στέλνοντας το θέμα σε ειδική επιτροπή, ενώ το Πατριαρχείο Αντιοχείας και η Εκκλησία της Πολωνίας συμφωνούν για Πανορθόδοξη.
«Η εκτίμηση είναι ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα εξετάσει το θέμα της αυτοκέφαλης εκκλησίας της Ουκρανίας τους ερχόμενους μήνες, ίσως μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου”, ανέφερε ο Έλληνας αξιωματούχος στο Reuters. «Στη συνέχεια, η Ελληνική Εκκλησία θα αποφασίσει τη στάση της επί του θέματος”πρόσθεσε.
Χθες πάντως πρώτη ημέρα των εργασιών στη Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου δεν εξετάστηκε το ουκρανικό ζήτημα. Πληροφορίες εκ των εσω πάντως δεν επιβεβαιώνουν αλλά ούτε αμφισβητούν το εάν η παροχή ενός τόμου στην Ουκρανία θα συμφωνηθεί καταρχήν αυτές τις μέρες.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επιβεβαιώνει την ετοιμότητα για διάλογο με την Κωνσταντινούπολη
Την ίδια στιγμή η Μόσχα ρίχνει τους τόνους και από τις σκληρές επιθέσεις αλλάζει ρότα. Ένας εκπρόσωπος της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας επιβεβαίωσε την ετοιμότητά της για διάλογο με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.
Παρά τις αποφάσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η πόρτα του διαλόγου παραμένει ανοιχτή και το Πατριαρχείο της Μόσχας ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα αντιστραφεί η κατάσταση, ανέφερε χθες προς την Κρατική Δούμα ο Βλαντιμίρ Λεγκούντα, επικεφαλής του Τμήματος Εκκλησίας, Κοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πατριαρχείου Μόσχας.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία παρακολουθεί τη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης και ελπίζει ότι η χριστιανική συνείδηση ​​θα κυριαρχήσει εκεί, είπε.
«Η Σύνοδος στην Κωνσταντινούπολη ξεκινά σήμερα την εργασία (…) Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί, ελπίζουμε ότι θα δούμε τελικά το θρίαμβο της κοινής λογικής και της χριστιανικής συνείδησης εκεί, ελπίζουμε γι ‘αυτό και εμείς παρακολουθούμε πώς εξελίσσονται τα γεγονότα «, τόνισε.
Σημείωσε δε πως το Πατριαρχείο της Μόσχας έκανε ό, τι μπορούσε για να εμποδίσει την Κωνσταντινούπολη να κάνει βήματα που θα είχαν πολύ σοβαρές συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους και τον Ορθόδοξο κόσμο.
Την ίδια στιγμή ο Πατριάρχης Κύριλλος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο για την υποστήριξη της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (UOC).
«Θα ήθελα να επισημάνω με ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη τις προσπάθειές σας να υποστηρίξετε τον κανονικό Ορθόδοξο Χριστιανισμό στην Ουκρανία, την αληθινή ζωή του οποίου γνωρίζετε καλύτερα από οποιονδήποτε από τους προκαθήμενους ή ιεράρχες άλλων τοπικών εκκλησιών”, ανέφερε ο Ρώσος πατριάρχης σε ένα μήνυμα για την επέτειο της ενθρόνισης του Θεόδωρου την Τρίτη.
Ο Πατριάρχης Κύριλλος αναφέρθηκε ακόμη στον «ζήλο» του Πατριάρχη Αλεξάνδρειας για την ενίσχυση της πανορθόδοξης ενότητας.
Ο Πατριάρχης Μόσχας τέλος εκτίμησε πως είναι βέβαιο ότι οι προσπάθειες των πολιτικών να αποκόψουν την ουκρανική και τη ρωσική εκκλησία ξεχωριστά είναι καταδικασμένες.
Τέλος, καμία τοπική εκκλησία δεν υποστηρίζει τα βήματα της Κωνσταντινούπολης προς την παράδοση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας και πως δεν έχει υπάρξει ούτε μία δήλωση από οποιαδήποτε τοπική Εκκλησία για την υποστήριξη των βημάτων του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε σήμερα ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας,
«Ορισμένες Εκκλησίες έχουν μιλήσει δημοσίως υπέρ μιας τέτοιας Ορθοδόξου συνάντησης, μερικές Εκκλησίες έχουν κάνει μια παύση, αλλά δεν έχω δει ακόμη μια ενιαία δήλωση από μια τοπική Εκκλησία προς υποστήριξη των μονομερών ενεργειών που η Κωνσταντινούπολη ανακοίνωσε και παίρνει χωρίς τη συγκατάθεση των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών «, δήλωσε ο Μητροπολίτης στους δημοσιογράφους στην Αστάνα.