Άρχισε επισήμως ο διωγμός της κανονικής ουκρανικής Εκκλησίας… Όπως αναμενόταν στην Verkhovna Rada (ουκρανικό κοινοβούλιο) πέρασε η πρόταση Ποροσένκο για παραχώρηση για συνεχή χρήση της Εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα στο Κίεβο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το  νομοσχέδιο υποστήριξαν σήμερα Πέμπτη 237 βουλευτές.

Η εκκλησία του Άγιου Ανδρέα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια, μπαρόκ ρυθμού στην Ουκρανία.

«Η Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα η οποία είναι ένα εξαιρετικό αντικείμενο της πολιτιστικής κληρονομιάς, ένα αρχιτεκτονικό μνημείο εθνικής σημασίας, ως θρησκευτικό κτίριο, που ανήκει στο κράτος, μεταφέρεται στην μόνιμη χρήση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την τέλεση της λατρείας, τις θρησκευτικές τελετές και πομπές», αναφέρεται στο κείμενο του νόμου. Ταυτόχρονα, όπως ορίζει το έγγραφο, η χρήση της Εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ουκρανίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
     Όπως αναφέρεται στην επεξηγηματική σημείωση, η απόφαση να μεταφερθεί η χρήση της Εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα «θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της παραλαβής του Τόμου – αυτοκεφαλίας της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από την παγκόσμια Ορθοδοξία»
     Δούναι και λαβείν με λίγα λόγια!!! 
Ο Ποροσένκο είπε νωρίτερα ότι η μεταφορά της Εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα στη μόνιμη χρήση του Οικουμενικού Πατριάρχη έχει συμφωνηθεί με τους ιεράρχες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας (UAOC) και με την Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Κιέβου (KP UAOC). Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες οι ουκρανικές εκκλησίες θα μοιραστούν την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, «αφού θα γίνουν μια εκκλησία». Βέβαια αυτό προϋποθέτει να τα βρουν οι σχισματικοί μεταξύ τους πράγμα δύσκολο όπως αποκάλυψε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ χθες βράδυ

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας καταγγέλλει 

Στο μεταξύ οι πιέσεις προς την κανονική εκκλησία έρχονται από παντού…. Οι προβλέψεις της μαζικής εξόδου των κοινοτήτων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας προς την «ενοποιημένη τοπική εκκλησία» είναι μη ρεαλιστικές, ανέφερε η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας απαντώντας σε πληθώρα σεναρίων που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες.
«Η πλειοψηφία των πιστών συμμορφώνεται με τους εκκλησιαστικούς κανόνες, όπως εδώ και 27 χρόνια από την ανεξαρτησία της χώρας μας και την ύπαρξη της Εκκλησίας μας και κανένας από την εκκλησία μας δεν πρόκειται να παραπλανηθεί από ορισμένα φυλλάδια, μια ψευδο-κανονική αίσθηση από την Κωνσταντινούπολη», δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Pershyi Kozatskyi ο Αρχιεπίσκοπος Κλήμης, επικεφαλής του τμήματος πληροφόρησης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ωστόσο, υπήρξαν πολυάριθμα περιστατικά πίεσης σε επισκόπους και ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας μέχρι και απειλές θανάτου, είπε.
«Καθώς το κράτος είναι ξεχωριστό από την Εκκλησία, τι δικαίωμα έχει το κράτος να ασκήσει πίεση στους πιστούς;» τόνισε.
Ο Andrey Yurash, διευθυντής του τμήματος θρησκευτικών και διεθνοτικών σχέσεων του υπουργείου Πολιτισμού της Ουκρανίας, δήλωσε νωρίτερα ότι πάνω από το 50% των κοινοτήτων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας θα ενταχθούν στη νέα εκκλησία που δημιουργείται από την Κωνσταντινούπολη.
Κατά τα άλλα ο Ποροσένκο διαβεβαίωνε πως θα σεβαστούν την απόφαση όσων κληρικών και πιστών παραμείνουν στην εκκλησία υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο….