Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Πατριάρχης Μόσχας: «Στην Ουκρανία θα δημιουργηθεί μια ψεύτικη εκκλησία που θα υπηρετεί τον διάβολο»


Ουκρανική Εκκλησία:
«Η λεγόμενη “Ενωτική Σύνοδος”
Είναι μια συνέλευση ανομίας»

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Τατιανής τέλεσε σήμερα, Κυριακή 9 Δεκεμβρίου την Θεία Λειτουργία, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος.
Ο Πατριάρχης Μόσχας στο κήρυγμά του αναφέρθηκε και για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο προβατόσχημους λύκους, οι οποίος ως άγγελοι φωτός θέλουν να καταστρέψουν την Ορθοδοξία.
«Σήμερα βιώνουμε ως Εκκλησία πολύ θλιβερά γεγονότα στην αδελφή Ουκρανία. Γνωρίζουμε ποιες δυνάμεις του κακού επανέστησαν κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Δυνάμεις του κακού που μεταμφιέζονται ως άγγελοι φωτός, οι οποίοι απλά προστατεύουν την δημιουργία μιας ανεξάρτητης Εκκλησίας ενός ανεξάρτητου κράτους» τόνισε ο Πατριάρχης Μόσχας.

Ακόμη ο κ. Κύριλλος ανέφερε: «Γιατί όχι; Μήπως έχουν δίκιο και
πρέπει σε ένα ανεξάρτητο κράτος να υπάρχει μια ανεξάρτητη Εκκλησία; Αν και στην ιστορία σπάνια υπήρχε κάτι τέτοιο, αφού συχνά οι Εκκλησίες επέκτειναν και εξακολουθούν να επεκτείνουν την ποιμαντική τους φροντίδα σε πολλά έθνη και σε πολλά κράτη. Λοιπόν γιατί να μην δεχτούμε και αυτό στην υπόθεση της Ουκρανίας; Είναι αδύνατον να το δεχθούμε και να το επιτρέψουμε!»
«Γιατί… Ακούστε εκείνους οι οποίοι αγωνίζονται για την δημιουργία μιας «ανεξάρτητης ενιαίας Εκκλησίας», ακούστε τις αποχρώσεις της φωνής τους, ακούστε τα λόγια τους. Δείτε πόσο κακία και μίσος έχουν! Προέρχεται το μίσος και η κακία από τον Θεό; Ασφαλώς όχι» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Κύριλλος.
Επίσης ο Πατριάρχης τόνισε: «Επομένως, όλοι εκείνοι που προσπαθούν σήμερα να εδραιώσουν μια «ανεξάρτητη ενιαία Εκκλησία», είναι έτοιμοι να αφαιρέσουν και ζωές ανθρώπων! Είναι έτοιμοι να διαλύσουν την εκκλησιαστική ζωή, να εισβάλουν παράνομα σε Ναούς και Μοναστήρια, αλλά και να προβούν σε συλλήψεις δια της βίας. Είναι αυτό η γλώσσα του Θεού; Βλέπουμε μέσα από αυτές τις ενέργειες το θέλημα του Θεού; Απολύτως όχι!»
«Δεν πρόκειται για μια ανεξάρτητη Εκκλησία της Ουκρανίας, ούτε μια εκκλησία που θα πράττει το θέλημα του Θεού. Θα είναι μια ψεύτικη Εκκλησία η οποία θα υπηρετεί τον διάβολο, και θα είναι μεταμφιεσμένη με τις λαμπρές στολές» συμπλήρωσε ο Πατριάρχης Μόσχας.
Σε άλλο σημείο ο Μακαριώτατος υπογράμμισε: «Ακούστε τους ηγέτες του σχίσματος, με πόσο μίσος ομιλούν! Είναι αυτός λόγος ποιμαντικός; Είναι αυτός ένας λόγος αγάπης; Αντιθέτως ο Μητροπολίτης Ονούφριος της κανονικής Εκκλησίας ουδέποτε μίλησε με μίσος, ποτέ δεν κατηγόρησε κανέναν και πάντα προσεύχεται».
«Είναι απλά τα πράγματα… μερικοί από αυτούς συμμετέχουν στην μερίδα του κλήρου των αγίων εν τω φωτί, ενώ άλλοι πέφτουν στη εξουσία του σκότους» συμπλήρωσε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας.
Κλείνοντας ο Πατριάρχης Κύριλλος ανέφερε ότι «η Εκκλησία μας θα αντέξει για ακόμη μια φορά και κανένα σχίσμα και καμία εμπλοκή κοσμικών δυνάμεων, δεν θα μπορέσει να αποκόψει τους πιστούς, από την ζωή που οδηγεί στο φως του Χριστού».

sinod5 4

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, υπό την προεδρία του Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονουφρίου.
Η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε γι΄ ακόμη μια φορά με το Ουκρανικό ζήτημα, τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την "Ενωτική Σύνοδο" και τις εκδιώξεις κατά Ιεραρχών και Κληρικών.
Επίσης η Ιερά Σύνοδος της Ουκρανικής Εκκλησίας ενημέρωνει ότι θα προσφύγεις στους Διεθνείς Οργανισμούς Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ και θα ενημερώσει και τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Κατά Τόπους Εκκλησιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε:
1. Υπενθυμίζουμε ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, απεύθυνε πολλές φορές έκκληση στην κρατική εξουσία να σταματήσει να αναμιγνύεται στην εκκλησιαστική ζωή της Ουκρανίας.
2.  Δηλώνουμε ότι βάσει της Αποφάσεως της Συνόδου Ιεραρχίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας από τις 13 Νοεμβρίου 2018, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, όπως και άλλες κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως (11 Οκτωβρίου 2018), σχετικά με την διεύρυνση της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στο έδαφος Ουκρανίας, της άρσης αφορισμού και εκκλησιαστικών καθαιρέσεων των Επικεφαλής των εκκλησιαστικών σχισμάτων στην Ουκρανία.
3.  Δηλώνουμε ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, δεν έχει κανένα κανονικό δικαίωμα να συγκαλέσει οποιαδήποτε συνέλευση στην Ουκρανία, αλλά και να προσκαλέσει Αρχιερείς της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.
4. Η λεγόμενη «ενωτική σύνοδος» είναι μια συνέλευση ανομίας, αφού σε αυτό πρόκειται να λάβουν μέρος οι αντιπρόσωποι των σχισματικών ομάδων.
5. Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά και βάσει της Αποφάσεως της Συνόδου Ιεραρχίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας από 13 Νοεμβρίου 2018 η συμμετοχή στην λεγόμενη Ενωτική Σύνοδο για Αρχιερείς, κλήρο, μοναχούς και λαϊκούς της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας δεν επιτρέπεται.
6. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τα πολυάριθμα περιστατικά πιέσεων στους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, με μοναδικό σκοπό δια του φόβου να τους εξαναγκάσουν να λάβουν μέρος στην λεγόμενη Ενωτική Σύνοδο, κάτι το οποίο αποτελεί παράβαση του αρχιερατικού όρκου, το οποίο οι αρχιερείς υποχρεώθηκαν να τηρούν άχρι θανάτου.
7. Η Ιερά Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας δεν εξουσιοδοτεί κανέναν από τους Επισκόπους, κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς να εκπροσωπήσουν την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία στην λεγόμενη Ενωτική Σύνοδο.
8. Σύμφωνα με το Καταστατικό Χάρτη της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, η Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας συγκαλείται από τον Προκαθήμενο Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο οποίος είναι ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριος.
9. Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία θα θεωρήσει οποιαδήποτε απόφαση της λεγομένης Ενωτικής Συνόδου ως άκυρη και μη έχουσα καμία νομική και κανονικής ισχύ.
Τέλος η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ουκρανίας παρακαλεί τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριο να ενημερώσει τις Κατά Τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, τον Πληρεξούσιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία, τους Διεθνείς Οργανισμούς Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και τις Πρεσβείες για τον εκφοβισμό και ποινικές διώξεις των κληρικών και λαϊκών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος11/12/18, 7:21 μ.μ.

    Ναι, αφού ως γνωστό η ζώσα εκκλησία υπηρετεί Το Θέλημα Του Θεού.


    Ντροπή σας οικουμενιστές. Προδώτες Του Χριστού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.