Εντύπωση προκάλεσε ο Ρ/Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Allen Vigneron του Ντιτρόιτ ο οποίος κάλεσε τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς να ζήσουν την ορθόδοξη πίστη τους, φαινομενικά υπονοώντας ότι δεν χρειάζεται να μεταστραφούν στην καθολική πίστη.

Ο Vigneron λίγες εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα έκανε τις παρατηρήσεις του κατά τη διάρκεια μιας λειτουργίας με τον
Ορθόδοξο Μητροπολίτη Ντιτρόιτ επ’ αφορμή της γιορτής του Αγίου Νικολάου.
Ο Ρ/Καθολικός αρχιεπίσκοπος του Ντιτρόιτ,, δήλωσε στους ορθόδοξους χριστιανούς που ήταν παρόντες στην λειτουργία: «Αυτός είναι ο προσωπικός σας προσανατολισμός … η Θεία κλήση να ζήσετε αυτή την ορθόδοξη πίστη εδώ στην κοινότητά μας, θέλω να το κάνετε αυτό. Οι Καθολικοί μου χρειάζονται να ζείτε εσείς την Ορθόδοξη ζωή με βάση όσα λέτε και κάνετε. Χρειάζεστε να είστε σμύρνα. ”
Οι παρατηρήσεις του Vigneron ήρθαν λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την κυκλοφορία του βίντεο από την Αρχιεπισκοπή με τίτλο «Part of the Family”, ενθαρρύνοντας τους Καθολικούς να προσκαλέσουν άλλους στη λειτουργία για τα Χριστούγεννα. Το βίντεο λέει εν μέρει, «Τα Χριστούγεννα αυτά, είμαστε ευγνώμονες ότι είστε ένας από εμάς, ένας καθολικός, ένα μέρος της οικογένειας”.
Δεν είναι τυχαίο βέβαια πως όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που οι ορθόδοξες εκκλησίες εμφανίζονται διχασμένες με αφορμή το ουκρανικό ζήτημα και την ανακοίνωση από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τον Οκτώβριο για διακοή κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.
Ο Μητροπολίτης Paffhausen Ιωνάς της υπερορίου Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είπε στο EWTN σε συνέντευξή του σχετικά με τη διάσπαση της Μόσχας και της Κωνσταντινούπολης: «Στη Ρωσία σημαίνει ότι οι Ρώσοι που βρίσκονται σε διακοπές στην Τουρκία δεν μπορούν να πάνε στην Εκκλησία και να λάβουν Κοινωνία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες σημαίνει ότι μέλη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης δεν μπορούν ότι θα πάνε μαζί στην εκκλησία».