«Εισέρχεσθε σήμερον επισήμως και κανονικώς, ως η δεκάτη πέμπτη Εκκλησία, εις την ευλογημένην χορείαν των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών. Παρακαλούμεν και προτρεπόμεθα, αγωνισθήτε διά την ενότητα και την ειρήνην, πρωτίστως εις τοπικόν επίπεδον μετά των αδελφών εν Ουκρανία Ιεραρχών, ουχί δε μόνον μετ᾽ αυτών αλλά και μετά των εισέτι παραμενόντων υπό το ωμοφόριον του Μακαριωτάτου αδελφού Πατριάρχου Μόσχας, αδελφών Αρχιερέων, και βοηθήσατε αυτούς διά της εμπνευσμένης παρουσίας και σοφής διοικητικής διατριβής Σας να κατανοήσωσιν ότι αξίζει εις την Ουκρανίαν μία ενιαία εκκλησιαστική οντότης. Δημιουργήσατε τας προϋποθέσεις της συμφιλιώσεως. Εργασθήτε επί τη βάσει εκκλησιολογικών κριτηρίων και μόνον. Διοικήσατε αγαπητικώς και εν ταπεινώσει και αυτοθυσία. Το μέλλον ανήκει εις Υμάς, το μέλλον είναι ιδικόν σας».
    Αυτό ανέφερε χθες ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παραχωρώντας τον Τόμο Αυτοκεφαλίας στον Επιφάνιο. Μόνο που αυτή η 15η Εκκλησία όπως την αναφέρει «καίει» τις άλλες 14…
     Μετά την απόρριψη από την Πολωνία, την χριστουγεννιάτικη επίθεση από την Σερβία , το κακό τρίτωσε για το Φανάρι με τον Πατριάρχη Αντιοχείας αυτήν την φορά να ξιφουλκεί κατά του Βαρθολομαίου.
     Απαντώντας στο αίτημα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα της «συνόδου ενοποίησης» της 15ης Δεκεμβρίου και την ουκρανική εκκλησία που δημιουργήθηκε εκεί, ο Πατριάρχης Αντιόχειας Ιωάννης προέτρεψε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να σταματήσει τη διαδικασία χορήγησης αυτοκεφαλίας μέχρις ότου βρεθεί μια πανορθόδοξη λύση στην ουκρανική κρίση. Εις ώτα μη ακουόντων όπως αποδείχθηκε το Σαββατοκύριακο που πέρασε…
      Ο Βαρθολομαίος δεν έλαβε υπόψη του αυτή τη συμβουλή, αλλά παρέδωσε χθες στην Κωνσταντινούπολη τον Τόμο Αυτοκεφαλίας στον Μητροπολίτη Ειρηναίο.
      Μόνο που η αναγνώριση της νέας εκκλησίας από τις υπόλοιπες θα αποτελέσει το νέο μεγάλο πρόβλημα. Το αίτημα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου έχει μέχρι στιγμής απορριφθεί από την πολωνική και την σερβική εκκλησία.
      Στην απάντησή του, δε ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης τόνισε ότι τα γεγονότα γύρω από τη δημιουργία της νέας εκκλησίας προκαλούν ανησυχίες όχι μόνο λόγω της διάστασης που δημιουργούν στον Ορθόδοξο κόσμο αλλά και επειδή η άποψη των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών δεν ελήφθη υπόψη από την Κωνσταντινούπολη.
      «Θέλουμε να δούμε την ενότητα του Ορθοδόξου κόσμου, να ενισχυθεί και να εδραιωθεί», γράφει ο Ιωάννης. «Από την επιστολή σας, φαίνεται ότι αποφασίσατε να συνεχίσετε τη διαδικασία χορήγησης αυτοκεφαλίας… Ως εκ τούτου, σας καλούμε να μην λάβετε αποφάσεις που δεν υποστηρίζονται από τη συναίνεση των αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών. Δεν είναι λογικό να σταματήσουμε ένα σχίσμα με την τιμή της ενότητας του Ορθοδόξου κόσμου».
      Ο Μακαριώτατος εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι «το πιο χρήσιμο πράγμα για την ειρήνη στην Εκκλησία, την ενότητά της και για την κοινή ορθόδοξη μαρτυρία στον κόσμο μας σήμερα είναι να σταματήσουμε και να αναβάλουμε αυτή τη διαδικασία μέχρις ότου μελετηθεί το ουκρανικό πρόβλημα και να βρεθεί μια πανορθόδοξη λύση».
      Στο μεταξύ αυτήν την ώρα ο Τόμος έχει φτάσει στο Κίεβο και σε πανηγυρικό κλίμα τελείται η Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας.