Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

"Δεν διαδίδεις τον λόγο του Θεού με βία"

Πατριάρχης Κύριλλος για σχίσμα στην Ουκρανία 


    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sputnik, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, σχολιάζει την κρίση στις σχέσεις με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και την κατάσταση στην Ουκρανία.
– Ό,τι συνέβη σε σχέση με τις ενέργειες της Κωνσταντινούπολης στην Ουκρανία, αποτελεί διάσπαση της παγκόσμιας Ορθοδοξίας, εφόσον περάσαμε το σημείο της μη επιστροφής ή αυτή η κρίση μπορεί ακόμη να ξεπεραστεί; Εάν ναι, πώς και σε ποιο χρονικό πλαίσιο;
– …Εάν η εκκλησιαστική οργάνωση θέτει ορισμένα ιδανικά και αξίες, εάν οι ιερείς, απευθυνόμενοι στο ποίμνιο τους, διδάσκουν ένα πράγμα και η εκκλησιαστική οργάνωση αρχίζει να ενεργεί σε ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα αξιών αυτό που συμβαίνει τώρα με τη διαίρεση στην Ουκρανία αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει η χάρη σε μια τέτοια εκκλησιαστική οργάνωση. «Θα πρέπει να τους αναγνωρίσετε από τα έργα τους» (στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον: «ἀπὸ τῶν καρπῶν αὐτῶν ἐπιγνώσεσθε αὐτούς» (7,16).
Όπου υπάρχει διαίρεση, υπάρχει θυμός. Το βλέπουμε αυτό: Γίνονται κατασχέσεις ναών, ξυλοδαρμοί ιερέων. Μπορεί ο λόγος του Θεού, η αλήθεια του Θεού, να διαδοθεί με βία, εξαπάτηση, από εξάρτηση με πολιτικές δυνάμεις; Μπορεί η
 θέληση του Θεού να εξαπλωθεί μέσα από το ένα ή άλλο πολιτικό κόμμα; Ποτέ!

Επομένως, δεν χρειάζεται να είσαι διορατικός πρέπει απλώς να εξετάσεις εκ του σύνεγγυς τι συμβαίνει σε εμάς. Και αμέσως θα γίνει ξεκάθαρο σε ποια πλευρά βρίσκεται η αλήθεια και ο Κύριος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.