Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Πατριάρχης Αντιοχείας: Η αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Εκκλησία δεν οδηγεί σε ειρήνη, αρμονία

Ο Πατριάρχης του Ελληνικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιοχείας και όλης της Ανατολής Ιωάννης o 10ος ανέφερε σε επιστολή του προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίοτης Κωνσταντινούπολης ότι η χορήγηση ανεξαρτησίας στη νέα Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας δεν θα φέρει ειρήνη ή αρμονία ούτε στην Ουκρανία ούτε στον υπόλοιπο Ορθόδοξο κόσμο.
«Το πιο χρήσιμο πράγμα για την ειρήνη στην [Ορθόδοξη] εκκλησία, την ενότητά της… θα ήταν να σταματήσει και να αναβληθεί αυτή η διαδικασία [ενοποίησης] μέχρι να μελετηθεί το ουκρανικό πρόβλημα και να βρεθεί μια πανορθόδοξη λύση. Η Αγιότητα σας να παροτρύνει τους αδελφούς σας, τους προκαθήμενους των ορθόδοξων εκκλησιών, να μελετήσουν αυτά τα ζητήματα για να προστατεύσουν την εκκλησία μας από κινδύνους που δεν θα οδηγήσουν στην ειρήνη και την αρμονία ούτε στην Ουκρανία ούτε στον Ορθόδοξο κόσμο», ανέφερε η επιστολή του πατριάρχη από την επίσημη ιστοσελίδα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας την Κυριακή.
Για χρόνια η Ορθόδοξη εκκλησία στην Ουκρανία ήταν χωρισμένη σε τρεις κύριους κλάδους: την αρχικά κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας (UOC-MP), την μη κανονική ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Κιέβου και την Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία.
Στα μέσα Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο συμβούλιο ενοποίησης με πρωτοβουλία του Προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο και του Πατριαρχείου Βαρθολομαίου της Κωνσταντινούπολης, κατά τη διάρκεια της οποίας εξελέγη επικεφαλής της νέας αυτοκέφαλης εκκλησίας ο Επιφάνιος Ντιμένκο. Η νέα εκκλησία θα συνενώνει τις δύο πρώην μη κανονικές οντότητες. Στο συμβούλιο συμμετείχαν μόνο δύο επίσκοποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας, οι οποίοι αργότερα κλήθηκαν πίσω από την εκκλησία τους, η οποία επισήμως αρνήθηκε να συμμετάσχει στη διαδικασία.
Παρόλο που καμία Ορθόδοξη εκκλησία εκτός από της Κωνσταντινούπολης δεν αναγνώρισε επισήμως τη νεοδημιουργηθείσα οντότητα, ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος παρέδωσε νωρίτερα την Κυριακή ένα διάταγμα ανεξαρτησίας — Τόμος — στον επικεφαλής της νεοϊδρυθείσας Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον τόμο, η δικαιοδοσία της νέας εκκλησίας περιορίζεται στην Ουκρανία και δεν θα εξουσιοδοτηθεί να διορίζει επισκόπους και να εγκαθιδρύει ενορίες της στο εξωτερικό, καθιστώντας την ουσιαστικά εξαρτημένη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αρνήθηκε να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα του συμβουλίου ενοποίησης και την απόφαση της Κωνσταντινούπολης να χορηγήσει αυτοκεφαλία στην ουκρανική εκκλησία, επιμένοντας ότι η Κωνσταντινούπολη νομιμοποίησε το σχίσμα και πρόσθεσε ότι η ημέρα που υπογράφηκε ο Τόμος ήταν «τραγική» για την παγκόσμια Ορθοδοξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.