Η δεύτερη πράξη της παράστασης που έχουν στήσει Φανάρι και Κίεβο για την παράδοση του Τόμου Αυτοκεφαλίας στη νέα ουκρανικη΄Εκκλησία παίζεται αυτήν την ώρα.

Σήμερα Κυριακή, 6ην Ιανουαρίου, επί τη μεγάλη εορτή των Αγίων Θεοφανείων, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος, συλλειτούργησε στον Πατριαρχιό Ναό μετά της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου, και εκατέρωθεν Ιεραρχών. Μετά την ανάγνωσιν του Ι. Ευαγγελίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέδωσε επισήμως την περγαμηνήν αποδόσεως της αυτοκεφαλίας τω Μητροπολίτη κ. Επιφανίω.

Ο Επιφάνιος είπε: ας είμαστε για πάντοτε εις μιαν Εκκλησία του Χριστού.

«Αυτή η στιγμή είναι μια μεγάλη ιστορική περίπτωση κατά την οποία ο Θεός ήταν μαζί μας και Δόξα τω Θεω η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας έλαβε τον Τόμο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη!» – έγραψε στο Twitter ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Petro Poroshenko.
«Ο Κύριος είδε και εκτίμησε τον αγώνα του ουκρανικού λαού για την Ανεξαρτησία του» συμπλήρωσε και πρόσθεσε:

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο πνευματικός ηγέτης εκατοντάδων εκατομμυρίων Ορθοδόξων, άκουσε την φωνή μας και το αίτημά μας. Και η ακούραστη εργασία του στον πνευματικό τομέα θα παραμείνει για πάντα στην ιστορία της εκκλησίας και στην ιστορία των λαών, ιδιαίτερα των Ορθοδόξων. Και ο Τόμος για μας είναι στην πραγματικότητα μια άλλη Πράξη Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Η ενίσχυση της πλήρους ανεξαρτησίας του ουκρανικού κράτους,  ενίσχυση της θρησκευτικής ελευθερίας, διαθρησκειακή  ειρήνη ενώ και θα ενισχύσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, ιδιαίτερα εκείνων που ήταν έξω από την κοινωνία με την παγκόσμια Ορθοδοξία. Η Αυτού Αγιότητα τονίζει ιδιαίτερα τη σημασία της αποκατάστασης της κοινωνίας εκατομμυρίων Ουκρανών πιστών με την πληρότητα της παγκόσμιας Ορθοδοξίας. Επιπλέον, για μας, Ουκρανοί, η δική μας εκκλησία είναι μια εγγύηση της πνευματικής μας ελευθερίας, η οποία είναι το κλειδί για την κοινωνική αρμονία. Και ως Πρόεδρος, εγγυώμαι εκ μέρους του κράτους ότι η Ουκρανία θα σεβαστεί τις θρησκευτικές επιλογές και την ελευθερία θρησκείας κάθε πολίτη».

Η νέα εκκλησία της Ουκρανίας δεν μπορεί να ορίσει επισκόπους ή να ιδρύσει ενορίες έξω από την Ουκρανία
Ο τόμος αυτοκεφαλίας στην εκκλησία της Ουκρανίας που εκδόθηκε πρόσφατα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τη Σύνοδο ορίζει ότι η εκκλησία θα βρίσκεται στο Κίεβο και δεν θα διορίσει επισκόπους ή θα ιδρύσει ενορίες εκτός της χώρας.
«Υπογράφοντας αυτόν τον πατριάρχικό και συνοδικό τομο, αναγνωρίζουμε και διακηρύσσουμε την αυτοκέφαλη εκκλησία που είναι εγκατεστημένη στο έδαφος της Ουκρανίας ως πνευματική κόρη μας και παροτρύνουμε όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες στον κόσμο να την αναγνωρίσουν ως την αδελφή τους … και αυτή που έχει την έδρα της στην ιστορική πόλη του Κιέβου και δεν μπορεί να διορίσει επίσκοπο ή να ιδρύσει οποιεσδήποτε ενορίες έξω από τη χώρα «, σύμφωνα με την ουκρανική μετάφραση του τόμου που ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Τουρκία Andrew Sibiga δημοσίευσε στο Twitter.
Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ απο χθες έχει προειδοποιήσει το ζήτημα με την διασπορά που θα δημιουργηθεί. Διαβάστε αναλυτικά εδω
Από τώρα και στο εξής, οι υπάρχουσες ενορίες της νέας εκκλησίας υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο που έχει κανονικές δυνάμεις στην Διασπορά, ενώ «η δικαιοδοσία αυτής της Εκκλησίας περιορίζεται στην επικράτεια του ουκρανικού κράτους», ανέφερε το κείμενο επιβεβαιώνοντας την ανάλυση του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ!!!
Η νέα εκκλησία αποκτά δικαίωμα προνομίων και όλων των κυριαρχικών δικαιωμάτων που συνδέονται με την αυτοκέφαλη εκκλησιαστική εξουσία, ανέφερε. Οτιδήποτε αφορά την εσωτερική εκκλησιαστική διακυβέρνηση θα αξιολογείται, θα κρίνεται και θα καθορίζεται αποκλειστικά από τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας και από την Ιερά Σύνοδο, σύμφωνα με το κείμενο.
«ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας και όλοι οι επίσκοποι της Ιεράς Εκκλησίας της Ουκρανίας εκλέγονται από τώρα και στο εξής σύμφωνα με τους θεϊκούς και ιερούς κανόνες και σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Καταστατικού της, οι οποίες δεν πρέπει να έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις αυτού του πατριαρχικού και συνοδικού Tόμου «, σύμφωνα με το έγγραφο.
Ο Τόμος ορίζει επίσης ότι, όταν επιδιώκει να επιλύσει «οποιαδήποτε σημαντικά ζητήματα εκκλησίας, δογματικού ή κανονικού χαρακτήρα», ο Μητροπολίτης Κιέβουθα απευθύνει έκκληση στον Οικουμενικό Πατριάρχη, εξ ονόματος της Ιεράς Συνόδου της νεάς Εκκλησίας.