Το Σάββατο, ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος υπέγραψε τον Τόμο για την εκχώρηση αυτοκεφαλίας στη
νεοϊδρυθείσα εκκλησία, τον οποίο και παρέδωσε σήμερα στον Επιφάνιο.
«Η νέα εκκλησία είναι μια μη κανονική θρησκευτική οργάνωση. Αυτό σημαίνει ότι σε σύγκριση με μια Ορθόδοξη Εκκλησία που έχει την εξουσία να τελεί μυστήρια, αυτή η θρησκευτική οργάνωση δεν είναι (μια τέτοια εκκλησία). Επομένως, δεν υπάρχει περίπτωση να τελέσουμε λειτουργία με τους θρησκευτικούς ηγέτες αυτής της εκκλησίας», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κλήμης.
Ο ίδιος επισήμανε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της αποκαλούμενης Ουκρανικής Εκκλησίας.
«Έχουμε την παν-ουκρανική Σύνοδο των Εκκλησιών — μια πλατφόρμα για διάλογο. Δεδομένου ότι (η μη κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία) του Πατριαρχείου Κιέβου και η UAOC (μη αναγνωρισμένη Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία) έχουν διαλυθεί, είναι ασαφές υπό ποια σύνθεση ο οργανισμός αυτός θα συνεχίσει να λειτουργεί… Πλέον η μορφή του διαλόγου είναι ασαφής», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.
Μέχρι την «ενοποίηση» της αποκαλούμενης Ουκρανικής Εκκλησίας, στη χώρα υπήρχαν τρεις ομάδες: Η κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας και δύο μη αναγνωρισμένες δομές, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Κιέβου και η Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία.
Την Κυριακή, η «νέα εκκλησία» έλαβε τον Τόμο αυτοκεφαλίας από τον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίο.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μαζί με άλλες κανονικές ορθόδοξες Εκκλησίες, με την εξαίρεση της Κωνσταντινούπολης, έχουν αρνηθεί να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα της «ενωτικής συνόδου» που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο στο Κίεβο.